GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici branitelji iz sisačke Rafinerije Ine očituju se o ponuđenim otpremninama

Radnici branitelji iz sisačke Rafinerije Ine očituju se o ponuđenim otpremninama
OTPREMNINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 19:11
Autor: SEEbiz / H
SISAK - Stotinjak radnika sa statusom branitelja Rafinerije Ine okupilo se u ponedjeljak ispred uprave te tvrtke kako bi se na referendumu koji je organizirala Udruga hrvatskih branitelja očitovali o novom prijedlogu uprave o smanjenim otpremninama.

U sisačkoj Rafineriji nafte 250 radnika 1. listopada dobiva otkaz, a ogorčenost među radnicima - braniteljima izazvao je prijedlog Inine uprave po kojem im se znatno smanjuju otpremnine po povoljnijem statusu koji su dosad imali.

Kako kažu radnici sa statusom branitelja, protive se prijedlogu da im se, umjesto 85 posto bruto plaće, za izračun otpremnine uzima 85 posto bruto osnovice plaće, a istodobno bi im se broj godina radnog staža ograničio na 30.

Do sada su za svaku godinu staža dobivali jednu bruto plaću, a sada bi se, po novom prijedlogu, izračun obračunavao na maksimalno 30 osnovica.

Kako tvrde pojedinci među njima, razlika bi novim načinom obračuna iznosila od 100 do 200 tisuća kuna manje. Tako će pojedini branitelji biti znatno oštećeni u odnosu prema svojim kolegama koji su u mirovinu otišli početkom ove godine.

Iako se čelnici udruge nisu htjeli očitovati o novom prijedlogu jer pregovori s upravom, kako su napomenuli, još traju, većina branitelja, a u Rafineriji ih je 150 od 250 radnika pred raskidom ugovora o radu, tražila je referendum. O referendumu su se pojedinačno izjašnjavali u jednoj prostoriji.

Ostalim radnicima već su promijenjeni uvjeti za obračun otpremnina jer im se za obračun uzima samo 18 godina radnog staža bez obzira na ukupni staž.

Prije nepunih godinu dana, točnije 7. listopada prošle godine održana je sjednica uprave Ine d.d. na kojoj je jednoglasno prihvaćena odluka o programu zbrinjavanja zaposlenika.

Kako je tada priopćeno iz uprave, u sklopu provedbe tog programa kompanija razmatra model otpremnina koji trenutačno, u skladu s Kolektivnim ugovorom, iznosi 60 posto prosječne mjesečne plaće radnika po godini rada kod poslodavca, a bez ograničenja iznosa otpremnine.

Također je priopćeno kako se očekuje da će kompanija za otpremnine izdvojiti više od 100 milijuna kuna te da će u prosjeku otpremnine za branitelje iznositi oko 300.000 kuna, a za ostale oko 220.000 kuna neto.

Iz Ine je prije mjesec dana potvrđeno da su pokrenute organizacijske promjene s obzirom na okolnosti poslovanja te kako se očekuje da će restrukturiranje obuhvatiti najviše 250 zaposlenika, i to u onim organizacijskim jedinicama u kojima je, zbog promjene okolnosti poslovanja, smanjen opseg aktivnosti te je potreban manji broj radnika. Tada je rečeno da će radnici imati pravo na otpremninu definiranu valjanim Kolektivnim ugovorom i braniteljskim sporazumom, uz napomenu da su iznosi otpremnina u Ini znatno viši od zakonom propisanih i od otpremnina koje isplaćuju druge vodeće kompanije u Hrvatskoj.

No, sada se ponuđeni uvjeti izračuna otpremnina znatno razlikuju od onih koji su definirani spomenutim dokumentima.

Sindikati su, po svemu sudeći, prihvatili ponuđeni prijedlog, a jedino se Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Rafinerije nafte Sisak odlučila na referendum o prihvaćanju tog prijedloga, bez potpore sindikata. Rezultati referenduma još nisu poznati.

Braniteljima su potporu dali predstavnici Radničke fronte s predsjednicom Katarinom Peović na čelu.

Tagovi: Rafinerija nafte Sisak, Rafinerija Sisak, Radnička fronta, Katarina Peović
PROČITAJ I OVO
Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
KONCESIJE
Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
ZAGREB - Vlada je u srijedu donijela odluku kojom se Ini dodjeljuje 40-godišnja koncesija na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u katastarskoj općini Kostrena Barbara.
Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 65 dolara, potaknute poboljšanim procjenama potražnje koje su potisnule u drugi plan zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom.
Kopač: Veliki potencijali Srbije u obnovljivim izvorima energije
POTENCIJALI
Kopač: Veliki potencijali Srbije u obnovljivim izvorima energije
BEOGRAD – Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izrazio je danas zadovoljstvo što se u Srbiji dešava revolucija u očekivanjima u pogledu investiranja u obnovljive izvore energije na osnovu novog zakona čije usvajanje se uskoro očekuje.
Britanija je najveći ulagač u energiju vjetra u Europi
ENERGIJA VJETRA
Britanija je najveći ulagač u energiju vjetra u Europi
BRUXELLES - Velika Britanija zauzela je prvo mjesto u Europi po ulaganjima u vjetroelektrane 2020. godine, s iznosom od 13 milijardi eura, prema današnjem izvješću organizacije WindEurope.
Poljski sud obustavio prodaju izdavača PKN Orlenu
BLOKADA
Poljski sud obustavio prodaju izdavača PKN Orlenu
VARŠAVA - Poljski sud blokirao je dozvolu regulatora državnoj rafineriji PKN Orlen za preuzimanje novinskog izdavača Polska Press, objavio je ured poljskog pučkog pravobranitelja za ljudska prava koji je podnio žalbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE