GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici branitelji iz sisačke Rafinerije Ine očituju se o ponuđenim otpremninama

Radnici branitelji iz sisačke Rafinerije Ine očituju se o ponuđenim otpremninama
OTPREMNINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 19:11
Autor: SEEbiz / H
SISAK - Stotinjak radnika sa statusom branitelja Rafinerije Ine okupilo se u ponedjeljak ispred uprave te tvrtke kako bi se na referendumu koji je organizirala Udruga hrvatskih branitelja očitovali o novom prijedlogu uprave o smanjenim otpremninama.

U sisačkoj Rafineriji nafte 250 radnika 1. listopada dobiva otkaz, a ogorčenost među radnicima - braniteljima izazvao je prijedlog Inine uprave po kojem im se znatno smanjuju otpremnine po povoljnijem statusu koji su dosad imali.

Kako kažu radnici sa statusom branitelja, protive se prijedlogu da im se, umjesto 85 posto bruto plaće, za izračun otpremnine uzima 85 posto bruto osnovice plaće, a istodobno bi im se broj godina radnog staža ograničio na 30.

Do sada su za svaku godinu staža dobivali jednu bruto plaću, a sada bi se, po novom prijedlogu, izračun obračunavao na maksimalno 30 osnovica.

Kako tvrde pojedinci među njima, razlika bi novim načinom obračuna iznosila od 100 do 200 tisuća kuna manje. Tako će pojedini branitelji biti znatno oštećeni u odnosu prema svojim kolegama koji su u mirovinu otišli početkom ove godine.

Iako se čelnici udruge nisu htjeli očitovati o novom prijedlogu jer pregovori s upravom, kako su napomenuli, još traju, većina branitelja, a u Rafineriji ih je 150 od 250 radnika pred raskidom ugovora o radu, tražila je referendum. O referendumu su se pojedinačno izjašnjavali u jednoj prostoriji.

Ostalim radnicima već su promijenjeni uvjeti za obračun otpremnina jer im se za obračun uzima samo 18 godina radnog staža bez obzira na ukupni staž.

Prije nepunih godinu dana, točnije 7. listopada prošle godine održana je sjednica uprave Ine d.d. na kojoj je jednoglasno prihvaćena odluka o programu zbrinjavanja zaposlenika.

Kako je tada priopćeno iz uprave, u sklopu provedbe tog programa kompanija razmatra model otpremnina koji trenutačno, u skladu s Kolektivnim ugovorom, iznosi 60 posto prosječne mjesečne plaće radnika po godini rada kod poslodavca, a bez ograničenja iznosa otpremnine.

Također je priopćeno kako se očekuje da će kompanija za otpremnine izdvojiti više od 100 milijuna kuna te da će u prosjeku otpremnine za branitelje iznositi oko 300.000 kuna, a za ostale oko 220.000 kuna neto.

Iz Ine je prije mjesec dana potvrđeno da su pokrenute organizacijske promjene s obzirom na okolnosti poslovanja te kako se očekuje da će restrukturiranje obuhvatiti najviše 250 zaposlenika, i to u onim organizacijskim jedinicama u kojima je, zbog promjene okolnosti poslovanja, smanjen opseg aktivnosti te je potreban manji broj radnika. Tada je rečeno da će radnici imati pravo na otpremninu definiranu valjanim Kolektivnim ugovorom i braniteljskim sporazumom, uz napomenu da su iznosi otpremnina u Ini znatno viši od zakonom propisanih i od otpremnina koje isplaćuju druge vodeće kompanije u Hrvatskoj.

No, sada se ponuđeni uvjeti izračuna otpremnina znatno razlikuju od onih koji su definirani spomenutim dokumentima.

Sindikati su, po svemu sudeći, prihvatili ponuđeni prijedlog, a jedino se Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Rafinerije nafte Sisak odlučila na referendum o prihvaćanju tog prijedloga, bez potpore sindikata. Rezultati referenduma još nisu poznati.

Braniteljima su potporu dali predstavnici Radničke fronte s predsjednicom Katarinom Peović na čelu.

Tagovi: Rafinerija nafte Sisak, Rafinerija Sisak, Radnička fronta, Katarina Peović
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE