GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjed: Zaustavimo teror HE Lešće, spasimo ljude i rijeke

Prosvjed: Zaustavimo teror HE Lešće, spasimo ljude i rijeke
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2021 / 17:26
Autor: SEEbiz / H
NOVIGRAD NA DOBRI - Prosvjedni skup "Zaustavimo teror HE Lešće, spasimo ljude i rijeke" protiv rada HE Lešće, održan je u subotu u Novigradu na Dobri, na kojem su sudjelovali mještani, predstavnici lokalne vlast i saborski zastupnici te eko aktivisti.

HE Lešće u probni je rad puštena 31. kolovoza 2010.

No, hladni vodeni valovi koji se ispuštaju iz elektrane opasni su, posebice ljeti, jer naglo podižu vodostaje rijeka Dobre, Kupe, a moguće i Mrežnice, u kojima se ljudi kupaju. Također zbog rada HE Lišće vidljiva je šteta po floru i faunu nizvodno od HE, kao erozija obale Dobre.

Na prosvjedu je sudjelovalo 300-tinjak osoba, među kojima i političari, lokalni vlasnici OPG-ova te eko aktivisti, koji najavljuju da će kao sljedeći korak tražiti referendum za obustavu rada HE Lešće.

Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin rekla je na skupu kako je HEP prihvatio obvezu obavještavanja Stožera civilne zaštite i Županijskog centra 112 i kao javnosti kada se uključe turbine i agregati HE Lešće i pušta vodeni val.

Županica je podsjetila da je izgradnja HE Lešće bila u ingerenciji državnih, dakle, nadžupanijskih institucija kao što su Hrvatske vode i HEP.

"U Prostornom planu Karlovačke županije još uvijek stoje dvije potencijalne velike hidroelektrane, Barilović i Lučica, obje na Korani, i one bi obje napravile velika akumulacijska jezera. Zalaganjem Karlovačke županije te su dvije elektrane izbrisane iz Prostornog plana. Borimo se da nam se više ne ponovi loše iskustvo, ali bez struje ne možemo. Postoje inicijative izgradnje obnovljivih izvora energije, poglavito sunčeve energije, s područja općina Rakovice, Barilovića, Grada Karlovca, te općina Vojnića i Krnjaka za gradnju fotonaponskih elektrana na poljoprivredno nekvalitetnom zemljištu", rekla je županica Martina Furdek-Hajdin.

Saniranje posljedica rada HE Lešće, u projektu od kojeg ne bježi ni HEP, nije rješenje, već je to samo premosnica, dodala je karlovačka županica.

Napomenula je da je ta tema 2018. došla na sjednicu Vlade RH, i u tom smislu postoji dokument koji sadrži deset mogućih rješenja za problematiku HE Lešće, a javnost će biti uključena u zaključenje tog dokumenta, najavila je.

"Što konačno rješenje bude, to će biti i dio Prostornog plana Karlovačke županije i općina u njenom sastavu", zaključila je županica Furdek-Hajdin.

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot rekao je na prosvjedu kako "nema te brane koja može zaustaviti silu i zajednicu hrvatskog naroda, nema tog razornog hladnog vala niz Dobru koji može zaustaviti naše zajedništvo".

"Dolazak političara danas na ovaj skup je preuzimanje odgovornosti, a ne samo retorike, nego se traže djela, počnimo prvo od mene kao saborskog zastupnika", rekao je, uz ostalo, Troskot.

Mirela Jakuš Fröbe, vlasnica OPG-a koja se iz Zagreba doselila u Donje Stative uz Dobru, prije nekoliko tjedana organizirala je u Jarčem Polju konfernciju za novinare na kojoj je, na osnovi vlastitih iskustava udara vala vode iz HE Lešće, pozvala na građanski neposluh, a podršku je tada našla u saborskom Mostovom zastupniku Troskotu.

U tom kontekstu spominje se i organiziranje referenduma za obustavu rada HE Lešće i njenog uklanjanja iz 12,6 km dugačkog kanjona Dobre.

Gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar, grada na rijeci Mrežnici, upozorio je na opasnost moguće povezanosti podzemnih vodotokova Dobre i Mrežnice, sa 93 sedrena slapa, a koja je, kaže, 2018. godine bila zamućena i pretvorena u "tekuće blato" usred ljeta, što ne pamte ni najstariji stanovnici.

"Zašto u protekle tri godine u jezero HE Lešće nije bačena kantice boje kojom bi se mogla dokazati povezanost podzemni tokovi voda u tom krškom kraju. Mrežnica unatrag 10-tak godina doživljava niz anomalija u svom vodostaju, u sušnom periodu preko noći vodostaj naraste za 20 cm, i ohladi se za četiri do pet stupnjeva", rekao je.

Gradonačelnik Duge Rese Boljar okupljenim na skupu, među kojima su bili i saborski zastupnici, poručio je da slučaj HE Lešće ne smije i ne može biti stranačka i politička priča.

Tagovi: HE Lešće, Hrvatska elektroprivreda, Zvonimir Troskot, rijeka Dobra, Mrežnica
PROČITAJ I OVO
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE