GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna cijena sirove nafte u trećem kvartalu iznad 70 dolara

Prosječna cijena sirove nafte u trećem kvartalu iznad 70 dolara
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 18:56
Autor: RBA analize
ANALIZA - Cijene sirove nafte na robnim burzama bilježe daljnji rast nakon što su zemlje članice OPEC+ potvrdile kako nastavljaju sa svojim planovima povećanja ponude na tržištu unatoč ponovnom rastu zabrinutosti i neizvjesnosti zbog snažnog skoka zaraženih u pojedinim regijama, posebice u Indiji što djelomično umanjuje perspektivu potražnje.

Cijena futures ugovora za naftu tipa WTI porasla je jučer na 63 dolara po barelu što je najviša razina u posljednja dva tjedna.

Naime, čelnici OPEC+ složili su se da bi savez trebao nastaviti u svojim namjerama povećanja ponude tijekom sljedeća tri mjeseca. Na taj način namjeravaju polako oživjeti proizvodnju nafte usporedno s oporavkom globalne potražnje od pandemije, unatoč rastućim infekcijama u Indiji. Odbor na čelu sa Saudijskom Arabijom i Rusijom složio se kako bi savez trebao nastaviti sa svojom odlukom o povećanju ponude za 2 milijuna barela dnevno tijekom sljedeća tri mjeseca.

Pri tom OPEC+ procjenjuje kako će svjetska potrošnja nafte skočit će za visokih 6 milijuna barela dnevno ove godine, iako oporavak ostaje neizvjestan zbog eskalacije virusa u Indiji i Brazilu. Kao rezultat, prema njihovim očekivanjima, nagomilane zalihe nafte koje su se nakupile kad je potražnja pala prošle godine, do kraja ovog tromjesečja gotovo će se istopiti.

Prema našim očekivanjima, vjerujemo da su, unatoč snažnom skoku cijena nafte, izgledi za snažniji rast američke proizvodnje u kratkom roku i dalje niski. Pri tome, niz faktora poput niže cijene WTI-a u odnosu na Brent, oskudnije i skuplje financiranje, kao i posljednja ograničenja koja je uvela nova američka administracija, mogli bi demotivirati američke sudionike na naftnom tržištu na povećanje proizvodnje u kratkom roku. Slijedom navedenog, očekujemo da će prosječna cijena sirove nafte tipa Brent u drugom i trećem ovogodišnjem tromjesečju porasti iznad 70 dolara po barelu.

U 2022. godini očekujemo prosječnu cijenu od 67,5 dolara po barelu, dok u 2023. godini 60 dolara po barelu. Također, podigli smo naše dugoročne prognoze o cijenama nafte s 55 na 60 dolara po barelu, obzirom da niža alokacija kapitala za istraživanje i proizvodnju u posljednjih pet godina zajedno sa silaznim revizijama proizvodnih ciljeva od strane sve većeg broja proizvođača povećavaju rizik od pada globalne ponude u dužem roku, čak i pod pretpostavkom globalnog smanjenja potrošnje motornih goriva.

Očekujemo da će prosječna globalna proizvodnja sirove nafte u 2021. iznositi 95 mil. b/d, dok će u 2022. biti 100 mil. b/d. Pri tome, povećanje ponude u 2021. i 2022. godini biti će uglavnom potaknuto od strane članica OPEC-a i njihovih saveznika, dok će američka proizvodnja u 2021. ostati na 16,3 mil. b/d te će do 2022. porasti za otprilike 1 mil. b/d (ili 5,5%). Na temelju naših prognoza ponude i potražnje za sirovom naftom, očekujemo da će se razina globalnih zaliha sirove nafte do kraja ove godine vratiti na razine zabilježene prije pandemije COVID-19.

Tagovi: nafta, barel nafte, OPEC +, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
TRANZICIJA
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
ZAGREB - Nafta gubi primat i kroji se nova geopolitika, piše u subotu Večernji list navodeći da je zbog klimatskih promjena na djelu energetska tranzicija prema vjetru, suncu, kobaltu, litiju...
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
INVESTICIJE
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
SARAJEVO - Operator Terminali Federacije BiH kreće u novu veliku investiciju rekonstrukcije terminala tečnih naftnih goriva u Blažuju.
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
CILJEVI
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
MOSKVA - Rusija namjerava zauzeti oko 20 posto budućeg svjetskog tržišta vodika, rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov u intervjuu za magazin Energy Policy.
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
OIE
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
TOKYO - Japanska vlada namjerava do fiskalne 2030. godine udio solarne, energije vjetra i drugih obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj bilanci zemlje povećati na gotovo 40 posto, izvijestila su u petak poslovne novine Asahi pozivajući se na izvore u Ministarstvu gospodarstva, trgovine i industrije.
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, poduprte sklonošću ulagača riziku nakon što je američka središnja banka stišala zabrinutost zbog jačanja inflacije i otklonila mogućnost strože monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE