GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proširenje obnovljivih izvora povećava opasnost za elektroenergetsku mrežu

Proširenje obnovljivih izvora povećava opasnost za elektroenergetsku mrežu
OPASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2021 / 12:36
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEČ - Proširenje obnovljivih izvora energije i njihovo snažnije uključenje u mrežu, povećava opasnost po stabilnost elektro-mreže u Evropi, tvrde operateri.

Proizvodnja struje vetro i solarnih parkova očigledno vodi ka sve snažnijim oscilacijama u mreži.

U petak je, zbog drastičnog pada frekvencije, u evropskoj strujnoj mreži pretio, prema austrijskom operateru Wien Energie opasnost od blackouta celoj Evropi.

Zbog pada frekvencije, sa ciljem stabilizacije, u mnogim zemljama pokrenute su elektrane, koje su deo „rezervi“, i to je pomoglo sprečavanju kraha mreže.

Međutim, direktor Wien Energie Michael Stroebl kaže da takve intervencije nisu održivi sistem poslovanja.

„Kao vatrogasci naše elektrane su spremne da uskoče kada izbije „požar“ u našoj mreži“, kazao je on u saopštenju.

Austrijski parlament je nedavno usvojio izmenu zakona o rezervama mreže, čime je stvorena pravna sigurnost, ali je, kako kaže Stroebl, ostalo mnogo otvorenih pitanja.

„Potrebna su nam fer pravila, odgovarajuće naplate i bezbednost za investicije u održavanje ili izgradnju elektrana“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima pojačano uključivanje obnovljivih izvora energije i struje iz vetro i solarnih parkova vode ka sve snažnijim oscijalicama u mreži.

„Broj hitnih intervencija drastično raste. Wien Energie je do pre par godina morala samo oko 15 puta da „podigne“ kratkoročno proizvodnju struje, a poslednjih godina to je učinjeno do 240 puta godišnje u cilju stabilizacije mreže“; objasnio je Stroebl.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Wien Energie
PROČITAJ I OVO
Dovršetak Sjevernog toka 2 sve neizvjesniji
PROJEKTI
Dovršetak Sjevernog toka 2 sve neizvjesniji
MOSKVA - Nakon što je SAD u utorak uveo sankcije vlasniku ruskog broda za polaganje cijevi za koji se očekivalo da će dovršiti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, a nekoliko zapadnih tvrtki navodno je prekinulo veze s projektom zbog straha od sankcija, dovršetak Sjevernog toka 2 postaje sve neizvjesniji.
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 56 dolara, poduprte očekivanjima da će novi američki kabinet usvojiti opsežne mjere pomoći u koronakrizi koji će potaknuti gospodarstvo i potražnju za energentima.
HEP demantira gradonačelnicu Siska
DEMANTI
HEP demantira gradonačelnicu Siska
ZAGREB - Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček gostovala je u jučer Dnevniku N1 gdje je komentirala kakva je situacija na području tog grada, ali i u županiji. Tada je kazala i da HEP građane uvjerio da nisu svi sa Sisačko-moslavače županije oslobođeni plaćanja režija, već samo oni s crvenom i narančastom naljepnicom.
EU želi značajniju ulogu eura u energetskom sektoru
AMBICIJE
EU želi značajniju ulogu eura u energetskom sektoru
BRUXELLES - Europska komisija želi ojačati međunarodnu ulogu eura i izgraditi europsku financijsku infrastrukturu kako bi smanjila ovisnost o dolaru i zauzela istaknuto mjesto u sektoru zelene energije.
Grčki Coral preuzeo hrvatskog naftnog distributera Apios
ŠIRENJE
Grčki Coral preuzeo hrvatskog naftnog distributera Apios
ZAGREB - Grčka kompanija Coral objavila je u srijedu da je zaključila sporazum o preuzimanju 75 posto udjela tvrtke Apios, hrvatskog naftnog distributera koji ima 26 benzinskih postaja i čiji će brend biti zamijenjen brendom Shell.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE