GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prognoze oporavka potražnje podigle cijene nafte iznad 68 dolara

Prognoze oporavka potražnje podigle cijene nafte iznad 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 68 dolara, budući da su prognoze oporavka potražnje nadjačale zabrinutost zbog naglog rasta broja novozaraženih covidom 19 u Brazilu, Indiji i Japanu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 89 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,16 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 83 centa višoj cijeni, od 64,69 dolara.

"Rast cijena u proteklim danima pokazuje nepokolebljivu vjeru tržišta u zdrav oporavak gospodarstva i potražnje", ističe Tamas Varga iz PVM Associatesa.

“Signalizira i da pogibeljna i strašna noćna mora covida 19 koja je zahvatila, među ostalima, Indiju, Japan i Tursku ne bi trebala ostaviti dugotrajne posljedice na gospodarskom rastu", dodao je Varga.

Sličan signal poslali su ovog tjedna i vodeći proizvođači, potvrdivši plan o postupnom ublažavanju ograničenja proizvodnje u razdoblju od srpnja do rujna.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini savzenici procjenjuju da će potražnja ove godine rasti za šest milijuna barela dnevno, nakon pada za 9,5 milijuna barela dnevno u 2020.

Prognoziraju i da će globalne zalihe u srpnju dosegnuti 2,95 milijardi barela i biti niže od prosjeka u istom mjesecu u razdoblju od 2015. do 2019.

"Ako pobliže promotrimo stanje globalnih zaliha nafte, ono nam sugerira da je tržište možda bliže točki rebalansa no što OPEC+ misli", rekli su analitičari Citija.

Tržište je po njima apsorbiralo većinu prekomjernih zaliha sirove nafte iako su zalihe derivata još uvijek relativno visoke.

Procjenjuju da će kampanje cijepljenja u Sjevernoj Americi i Europi povećati potražnju za naftom na rekordno visokih 101,5 milijuna barela dnevno tijekom ljetnih mjeseci na sjevernoj polutci.

Upozoravaju ipak da bi sve veći broj novozaraženih u Brazilu i Indiji mogao pogoditi lokalnu potražnju ako vlade ponovo uvedu strože mjere zatvaranja.

"Rast cijena koči širenje zaraze u Indiji", konstatira Howie Lee iz singapurske banke OCBC.

Potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar i pad zaliha derivata u SAD-u i pojačane aktivnosti prerade u rafinerijama, prema podacima američke vlade, primjećuje Reuters.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici priopćio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 64,53 dolara, što znači da je porasla 62 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE