GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Professio Energia kupio dvije vjetroelektrane

Professio Energia kupio dvije vjetroelektrane
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2022 / 12:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sami kraj 2021. donio je zanimljivu akviziciju u domaćoj vjetroenergetici. Dioničko društvo Professio Energia, u pretežnom vlasništvu obveznih mirovinskih fondova, preuzelo je sve poslovne udjele u tvrtkama RP Global Danilo i Vjetroelektrana Rudine, koje među svoje operativne projekte ubrajaju vjetroelektrane Danilo i Rudine ukupne instalirane snage 77 MW.

Ovim prijenosom Professio Energia sada ima udjele u 5 operativnih vjetroelektrana ukupne instalirane snage 122 MW, odnosno ukupne godišnje proizvodnje električne energije veće od 320 GWh. Vlasničku strukturu tvrtke Professio Energia čine hrvatski mirovinski fondovi Erste Plavi i PBZ Croatia Osiguranje te Croatia Osiguranje d.d. što ovu transakciju čini izravnim ulaganjem hrvatskih mirovinskih fondova i osiguravajućih kuća te općenito institucionalnih investitora u zelenu tranziciju Hrvatske.

Dionice tvrtke Professio Energia su u kotaciji Zagrebačke burze od 2019. godine, a uprava tvrtke ističe odličnu suradnju s burzom koja osigurava brojne pogodnosti, a jedna od važnijih je kvalitetniji i transparentniji proces prikupljanja kapitala. Tvrtka u budućnosti ima u planu i izdavanje korporativne obveznice koja bi imala sve elemente strukture tzv. zelene obveznice (Green Bond). Takva obveznica predstavlja trenutno najviši standard investicijskog vrijednosnog papira u području obnovljivih izvora energije i društveno odgovornog investiranja u svijetu.

„Potrebno prikupljanje kapitala obavljeno je posredstvom Zagrebačke burze, odnosno uređenog tržišta kapitala čime je ostvarena visoka razina transparentnosti ove investicije i omogućeno izravno ulaganje hrvatskih mirovinskih fondova u investicijske prilike s isključivim okolišnim, društvenim i upravljačkim aspektima (ESG) kao investicijama najvišeg standarda odgovornog investiranja. Nadalje, zajedno s našim dioničarima imamo ambiciozne planove za buduća ulaganja i u greenfield projekte, gdje u ovom trenutku razvijamo oko 200 MW novih projekata vjetroelektrana i solarnih elektrana čime ćemo pridonijeti daljnjem ostvarenju zelene tranzicije Hrvatske“, naglašavaju iz tvrtke.

Važno je i napomenuti kako vjetroelektrane u portfelju Professio Energia d.d. opskrbljuju više od 100.000 kućanstava u Hrvatskoj te doprinose godišnjoj uštedi više od 50.000 tona emisija stakleničkih plinova.

Predviđeni proces zelene energetske tranzicije idućih desetljeća bit će iznimno kapitalno intenzivan. Posljednja strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine, s pogledom na 2050. godinu predstavlja važan korak prema ostvarenju vizije niskougljične energije te osigurava prijelaz na novo razdoblje energetske politike kojom se osigurava pristupačna, sigurna i kvalitetna opskrba energijom. U dijelu financiranja energetske tranzicije prvenstveno se očekuje angažman kapitala zainteresiranih tvrtki koje će prepoznati priliku za ulaganje, kao i sredstva financijskih institucija i institucionalnih investitora među kojima su najznačajniji upravo mirovinski fondovi koji će svoje proizvode prilagoditi tranziciji energetskog sektora.

Ovom vrstom ulaganja mirovinski fondovi i drugi institucionalni investitori dekarboniziraju svoje portfelje, a neki od njih poput Erste Plavi OMF, PBZ-CO OMF i Croatia Osiguranje već više od 3 godine prepoznaju te aktivno ulažu u prilike usmjerene ciljevima EU u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova i investiranjem u zelenu budućnost. Tako svojim članovima omogućavaju izravno sudjelovanje u zelenoj tranziciji kao najvećem i, za budućnost, najbitnijem poduhvatu 21. stoljeća, a uz ekološku komponentu, osiguravaju i stabilne prinose.

Tagovi: Professio Energia, RP Global Danilo, Vjetroelektrana Rudine, Erste Plavi, PBZ Croatia osiguranje, Zagrebačka burza, zelena energija
PROČITAJ I OVO
Njemačka proizvela manje električne energije, ali više iz obnovljivih izvora
STRUJA
Njemačka proizvela manje električne energije, ali više iz obnovljivih izvora
BERLIN - Njemačka je u trećem tromjesečju proizvela za petinu manje električne energije nego prethodne godine, ali je uvezla tri četvrtine više, objavio je u srijedu Savezni ured za statistiku.
Cijene nafte pale ispod 76 dolara, trgovce brinu Kina i SAD
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 76 dolara, trgovce brinu Kina i SAD
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu ispod 76 dolara budući da su ulagače zabrinule naznake posustajanja kineske potražnje i pad američkog izvoza koji bi se mogao očitovati u slabijem rastu gospodarstva i potrošnji goriva.Ž
Remont riječke rafinerije – INA se pobrinula za opskrbu
SIGURNA OPSKRBA
Remont riječke rafinerije – INA se pobrinula za opskrbu
Operativni direktor Rafinerija i marketinga Ine, Goran Pleše, govorio je o detaljima predstojećeg remonta u Rafineriji nafte Rijeka za Novi list. Remont rafinerije će potrajati do sredine ožujka iduće godine, a za to vrijeme neće biti proizvodnje.
Filipović: Frane Barbarić će ostati u HEP-u i neće uzeti otpremninu
NAJAVE
Filipović: Frane Barbarić će ostati u HEP-u i neće uzeti otpremninu
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u srijedu da će prema njegovim informacijama dosadašnji predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić ostati u HEP-u i neće uzeti otpremninu.
U Loparama počela s radom prva prosumer solarna elektrana u BiH
SOLARI
U Loparama počela s radom prva prosumer solarna elektrana u BiH
LOPARE - U Srednjoškolskom centru Vuk Karadžić Lopare počela je sa radom prva prosumer (producer+consumer) solarna elektrana, u kojoj je kupac i proizvođač električne energije, čija je izlazna snaga 25 (KW) kilovata .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE