GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Položen temeljni kamen za Sunčanu elektranu Cres vrijednu 41 milijun kuna

Položen temeljni kamen za Sunčanu elektranu Cres vrijednu 41 milijun kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2020 / 16:31
Autor: SEEbiz / H

CRES - Temeljni kamen za izgradnju najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj - Sunčane elektrane Cres, vrijedne 41 milijun kuna, položen je u utorak nedaleko Orleca na otoku Cresu.

Sunčana elektrana Cres bit će snage 6,5 megavata (MW), a podmirivat će potrošnju oko 2500 kućanstava. Doprinijet će jačanju sigurnosti opskrbe električnom energijom i povećanju stupnja energetske samodostatnosti otoka Cresa i Lošinja, posebice u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističkih sezona. Gradi se na zemljištu površine 17 hektara, dva kilometra sjeverno od Orleca, a s proizvodnjom će početi do kraja godine.

Temeljni kamen položili su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Sunčana elektrana Cres proizvodit će oko 8,5 milijuna kilovatsati (kWh) električne energije na godinu. U 13 dijelova pojedinačne snage 500 kW bit će instalirano ukupno 20.330 panela domaćeg proizvođača Solvisa. Paneli će biti smješteni tako da omoguće nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde sunčane elektrane i ispašu ovaca unutar ograđenog područja.

Projekt je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, a preuzeo ga je HEP, koji je na temelju natječaja izgradnju povjerio konzorciju PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

Barbarić je naglasio da je HEP bez oklijevanja nastavio s realizacijom plana investicija za 2020., koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a od gotovo pet milijardi kuna.

"To činimo jer smo svjesni da su nastavak našeg investicijskog ciklusa i ulaganja u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta, iznimno važni za razvoj i stabilnost gospodarstva. Pritom se najveći dio investicija odnosi na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030., u sklopu kojega ćemo izgraditi 1500 MW proizvodnih kapaciteta. Polovina tih kapaciteta, koja po ukupnoj snazi odgovara Nuklearnoj elektrani Krško, bit će u sunčanim i vjetroelektranama. U ovom trenutku, u izgradnji ili pred početkom izgradnje imamo vjetroelektranu Korlat i sedam sunčanih elektrana“, rekao je Barbarić.

Iz HEP-a naglašavaju da ukupna ulaganja HEP-a u sunčane elektrane i punionice za električne automobile u Istri i na Kvarneru u 2020. iznose 74 milijuna kuna, dok je ukupni plan investicija HEP-a za 2020. rekordnih 4,9 milijardi kuna.

Osim Sunčane elektrane Cres, u izgradnji je Sunčana elektrana Marići kod Žminja, snage 1 MW, a uskoro počinje izgradnja druge faze sunčane elektrane Kaštelir u zaleđu Poreča, snage 2 MW. Obje će elektrane, kao i creska, električnu energiju proizvoditi bez poticaja, na posve tržišnoj osnovi.

HEP na otoku Cresu razmatra izgradnju još dvije sunčane elektrane. To su Cres 2 od 4,14 MW, neposredno u blizini Sunčane elektrane Cres te Ustrine kod Osora, snage 9,99 MW, koju HEP razvija na temelju sporazuma o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Malim Lošinjem.

Na Unijama planira izgradnju sunčane elektrane snage 1 MW, s baterijskim spremnikom. Projekt je dio europskog programa Insulae, a razvija se u partnerstvu HEP-a s Razvojnom energetskom agencijom "Kvarner."

Najveća planirana sunčana elektrana na području Istre i Kvarnera sada je Sunčana elektrana Nova Vas, snage 40 MW, koju HEP razvija na temelju sporazuma s Općinom Kršan.

HEP na tom području realizira i više projekata integriranih sunčanih elektrana na krovovima vlastitih poslovnih i pogonskih zgrada, pa je tako u tijeku postavljanje elektrana u Malom Lošinju, Krku i Poreču.

Iz HEP-a još navode da zelenu energetsku tranziciju na kvarnerskim otocima čini i postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila te da su u funkciji ELEN punionice u Malom Lošinju i Cresu, odnosno da se na području Istarske i Primorsko-goranske županije nalazi 19 ELEN punionica, a u tijeku je postavljanje još 35 punionica.

Tagovi: Sunčana elektrana Cres, PVI Solar, PVI GmbH, Intecco, Deling, Frane Barbarić, Cres, Oleg Butković, Gari Cappelli, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Zabrinutost zbog širenja zaraze potisnula cijene nafte ispod 43 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost zbog širenja zaraze potisnula cijene nafte ispod 43 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara pod pritiskom novog vala zaraze koronavirusom u SAD-u, koji bi, kako strahuju ulagači, mogao omesti oporavak potražnje za energentima.
HEP, općine i gradovi do sunčanih elektrana snage 120 MW
INVESTICIJE
HEP, općine i gradovi do sunčanih elektrana snage 120 MW
ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je jučer novi javni poziv zainteresiranim partnerima za iskazivanjem interesa za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora na području Hrvatske. Novi javni poziv zainteresiranim partnerima otvoren je do 31. prosinca.
Dioničari Janafa potvrdili isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari Janafa potvrdili isplatu dividende
ZAGREB - Glavna skupština Janafa u četvrtak je odlučila da će se dio prošlogodišnje dobiti u iznosu 76,4 milijuna kuna isplatiti dioničarima, kroz dividendu od 74,08 kuna po dionici, objavila je ta kompanija putem Zagrebačke burze.
Pad američkih zaliha podupire cijene nafte iznad 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad američkih zaliha podupire cijene nafte iznad 42 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara, potaknute snažnim padom američkih zaliha koji je nadjačao zabrinutost za oporavak potražnje zbog učestalih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u.
HEP objavio javni poziv za razvoj projekata OIE
POZIV
HEP objavio javni poziv za razvoj projekata OIE
ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je u četvrtak javni poziv zainteresiranim partnerima za iskazivanjem interesa za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Hrvatska, a koji je otvoren do kraja godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE