GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A1 Hrvatska će izgraditi 120 solarnih elektrana

A1 Hrvatska će izgraditi 120 solarnih elektrana
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 23:15
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - A1 Hrvatska, krenuo je u izgradnju 120 solarnih elektrana. Riječ je programu modernizacije njegovih baznih stanica po cijeloj Hrvatskoj i njihove pripreme za lansiranje 5G mreže.

U sklopu projekta u bazne stanice ugradit će se i 200 free cooling jedinica. To su energetski učinkoviti sustavi za hlađenje na baznim stanicama, a koji su se u praksi pokazali toliko uspješni da smanjuju korištenje klima uređaja na desetinu prijašnjih potreba.

Tomislav Makar, glavni direktor i informacijske tehnologije za tehniku A1 Hrvatska kaže da su unutar grupacije A1 predvodnici u zelenim projektima i da je hrvatska kompanija već sada svoj ugljični otisak smanjila za čak 75 posto. Navodi da su prešli na HEP-ov ZelEn program kroz koji kupuju električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora energije.

- Cijela A1 grupa postavila si je za cilj da do 2030. postane ugljično neutralna i projekt Life4GreenBroadband korak je u tom smjeru. Naša odgovornost je pružiti korisnicima pouzdanu i stabilnu gigabitnu najmoderniju mrežu, ali na odgovoran način i omogućiti da bezbrižno uživaju u svim njezinim performansama uz minimalan utjecaj na okoliš - kaže Makar.

Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i EU fondova A1 Hrvatska ističe da su sporazumom s Europskom komisijom dobili 55 posto bespovratnih sredstava iz programa Life EU-a. Ukupna vrijednost investicije je 16,3 milijuna kuna. Dodatnih 200.000 eura najavio je da će sufinancirati ovaj projekt Fond za energetsku učinkovitost.

- Kroz program Life4GreenBroadband povećat ćemo korištenje obnovljivih izvora energije i značajno smanjiti potrošnju struje i emisije ugljičnog dioksida - naglašava Dragičević.

Implementacijom solarnih ploča i free cooling sustava A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju struje za 1,72 milijuna kWh što je ujedno smanjenje emisije CO2 za 404 tone.

Goran Matoš, rukovoditelj operativne podrške pristupne mobilne mreže A1 Hrvatska kaže da u cijeloj A1 grupi predvode u korištenju solara.

- Imamo najveći udio korištenja solara u A1 grupi, a iako bi bilo za očekivati da cijeli ovaj projekt radimo u Dalmaciji, gdje ima najviše sunca, to nije tako. Radimo ga po cijeloj Hrvatskoj, a prvi takav testni sustav imali smo u Slavoniji u Županji - kaže Matoš.

Tomislav Makar pojašnjava da je najveća potreba za ovakvim, hibridnim sustavima u baznim stanicama na nacionalnim parkovima, Velebitu i sličnim mjestima na kojima je postavljanje i održavanje infrastrukture i inače izazovno.

- Naš je plan koristiti razne oblike obnovljivih izvora energije. Naše mini-solarne elektrane, primjerice, stvaraju 40 do 50 kWh energije dnevno po baznoj stanici, a tu su još i vjetroelektrane te gorive ćelije - zaključuje Makar.

Tagovi: A1 Hrvatska, solarne elektrane, Martina Dragičević, Tomislav Makar
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE