GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A1 Hrvatska će izgraditi 120 solarnih elektrana

A1 Hrvatska će izgraditi 120 solarnih elektrana
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 23:15
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - A1 Hrvatska, krenuo je u izgradnju 120 solarnih elektrana. Riječ je programu modernizacije njegovih baznih stanica po cijeloj Hrvatskoj i njihove pripreme za lansiranje 5G mreže.

U sklopu projekta u bazne stanice ugradit će se i 200 free cooling jedinica. To su energetski učinkoviti sustavi za hlađenje na baznim stanicama, a koji su se u praksi pokazali toliko uspješni da smanjuju korištenje klima uređaja na desetinu prijašnjih potreba.

Tomislav Makar, glavni direktor i informacijske tehnologije za tehniku A1 Hrvatska kaže da su unutar grupacije A1 predvodnici u zelenim projektima i da je hrvatska kompanija već sada svoj ugljični otisak smanjila za čak 75 posto. Navodi da su prešli na HEP-ov ZelEn program kroz koji kupuju električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora energije.

- Cijela A1 grupa postavila si je za cilj da do 2030. postane ugljično neutralna i projekt Life4GreenBroadband korak je u tom smjeru. Naša odgovornost je pružiti korisnicima pouzdanu i stabilnu gigabitnu najmoderniju mrežu, ali na odgovoran način i omogućiti da bezbrižno uživaju u svim njezinim performansama uz minimalan utjecaj na okoliš - kaže Makar.

Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i EU fondova A1 Hrvatska ističe da su sporazumom s Europskom komisijom dobili 55 posto bespovratnih sredstava iz programa Life EU-a. Ukupna vrijednost investicije je 16,3 milijuna kuna. Dodatnih 200.000 eura najavio je da će sufinancirati ovaj projekt Fond za energetsku učinkovitost.

- Kroz program Life4GreenBroadband povećat ćemo korištenje obnovljivih izvora energije i značajno smanjiti potrošnju struje i emisije ugljičnog dioksida - naglašava Dragičević.

Implementacijom solarnih ploča i free cooling sustava A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju struje za 1,72 milijuna kWh što je ujedno smanjenje emisije CO2 za 404 tone.

Goran Matoš, rukovoditelj operativne podrške pristupne mobilne mreže A1 Hrvatska kaže da u cijeloj A1 grupi predvode u korištenju solara.

- Imamo najveći udio korištenja solara u A1 grupi, a iako bi bilo za očekivati da cijeli ovaj projekt radimo u Dalmaciji, gdje ima najviše sunca, to nije tako. Radimo ga po cijeloj Hrvatskoj, a prvi takav testni sustav imali smo u Slavoniji u Županji - kaže Matoš.

Tomislav Makar pojašnjava da je najveća potreba za ovakvim, hibridnim sustavima u baznim stanicama na nacionalnim parkovima, Velebitu i sličnim mjestima na kojima je postavljanje i održavanje infrastrukture i inače izazovno.

- Naš je plan koristiti razne oblike obnovljivih izvora energije. Naše mini-solarne elektrane, primjerice, stvaraju 40 do 50 kWh energije dnevno po baznoj stanici, a tu su još i vjetroelektrane te gorive ćelije - zaključuje Makar.

Tagovi: A1 Hrvatska, solarne elektrane, Martina Dragičević, Tomislav Makar
PROČITAJ I OVO
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud
ODUSTAJANJE
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

BANJA LUKA - Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. 

Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE