GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Procvat investicija u morske vjetroelektrane

Procvat investicija u morske vjetroelektrane
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 12:08
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Globalne investicije u izgradnju morskih vjetroelektrana u prvoj polovici 2020. godine iznosile su 35 milijardi dolara, što je 319 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje izvještaj tvrtke Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

U izvještaju se konstatira da su ulaganja u taj energetski sektor doživjela "ogroman" rast u prvih šest mjeseci ove godine, unatoč učincima pandemije koronavirusa, budući da je tijekom cijele prošle godine investirano 32 milijade dolara.

BNEF-ov analitičar Tom Harries uspon investicija u morske vjetroparkove objašnjava smanjenjem izravnih troškova zbog performansi najnovijih, divovskih turbina te žurnom gradnjom u Kini kako bi se što više napravilo do isteka ugovaranja feed-in tarife krajem 2021. godine.

Feed-in tarifa je sustav poticaja koji se koristi obično za elektrane na obnovljive izvore, male kogeneracije i dr., kod kojega država uređuje da operator distributivne ili prijenosne mreže sklapa ugovore s operatorom elektrane, po kojem će plaćati, tijekom određenog broja godina, unaprijed fiksiranu cijenu za svaku isporučenu jedinicu električne energije.

BNEF-ovi podaci pokazuju da je tijekom prvih šest mjeseci ove godine donesena odluka o ulaganju za 28 vjetroparkova na moru, uključujući najveći dosadašnji takav projekt "Vattenfall Hollandse Zuid" od 1,5 gigavata, uz nizozemsku obalu, čija je cijena 3,9 milijardi dolara.

BNEF procjenjuje da su ukupna ulaganja u nove kapacitete obnovljivih izvora energije u prvom polugodištu iznosila 132,4 milijarde dolara, što je preko pet posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Istovremeno su ulaganja u kopnene vjetroelektrane pala za 21 posto, na 37,5 milijardi, a u solarne elektrane za 12 posto, na 54,7 milijardi dolara.

Izvješće također pokazuje da su ulaganja u nova postrojenja koja za sirovinu koriste biomasu i otpad pala za 34 posto, a u geotermalne izvore su skočila za velikih 594 posto

Tagovi: morske vjetroelektrane, Vattenfall Hollandse Zuid, vjetroelektrane, energija vjetra
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte ispod 48 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 48 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 48 dolara, budući da su naznake veće ponude potisnule u drugi plan optimizam da će cjepiva protiv covida 19 pomoći i naftnoj potražnji.
JANAF prvi puta kao punopravni član sudjelovao na konferenciji IAOT-a
KONFERENCIJA
JANAF prvi puta kao punopravni član sudjelovao na konferenciji IAOT-a
ZAGREB - Član Uprave JANAF-a Vladislav Veselica sudjelovao je danas, 26. studenoga 2020. godine na video konferenciji predstavnika društava članica Međunarodnog udruženja naftnih transportera (IAOT).
Primjenom novih softverskih rješenja industrije mogu uštedjeti do 30 milijardi dolara godišnje
RJEŠENJA
Primjenom novih softverskih rješenja industrije mogu uštedjeti do 30 milijardi dolara godišnje
ZAGREB - Univerzalna automatizacija i svijet „odmah spremnih” softverskih komponenti za automatizaciju, učiniti će softver portabilnom imovinom koja će povećati učinkovitost, produktivnost, agilnost i otpornost te održivost industrijskih operacija.
Stabilna kretanja cijena nafte
NAFTA
Stabilna kretanja cijena nafte
ANALIZA - U posljednjih nekoliko tjedana zabilježen je rast cijena sirove nafte. Iako postoji izgledna mogućnost izraženije volatilnosti, niz je faktora koji bi u narednom razdoblju mogli pružiti svojevrsni oslonac stabilnim kretanjima.
Rosneft najavio Putinu početak divovskog arktičkog projekta
VOSTOK OIL
Rosneft najavio Putinu početak divovskog arktičkog projekta

MOSKVA - Ruska naftna tvrtka Rosneft najavila je u srijedu predsjedniku Vladimiru Putinu početak pokretanja "Vostok Oila", divovskog projekta na Arktiku koji bi trebao potaknuti ruski rast.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE