GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijedlog nove strategije za vodik do 2050. - poticanje proizvodnje i uporabe

Prijedlog nove strategije za vodik do 2050. - poticanje proizvodnje i uporabe
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2022 / 19:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavni cilj nove hrvatske strategije za vodik 2021.-2050. je poticanje proizvodnje i uporabe vodika kao zamjene za fosilna goriva, istaknuo je u ponedjeljak na predstavljanju prijedloga te strategije Vjekoslav Jukić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Kako je priopćeno iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), prijedlog te strategije na javnoj je raspravi do 27. veljače, a u ponedjeljak ga je predstavilo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Načelnik Sektora za energetsku politiku i planiranje u Ministarstvu Jukić naglasio je da se ta strategija temelji na četiri smjernice - proizvodnji vodika, pohrani, korištenju te obrazovanju i razvoju.

"Proizvodnja je temeljena na niskougljičnom vodiku, naglasak je na razvoju novih tehnologija, odnosno elektrolizi vode, a tu su i piroliza ili uplinjavanje otpada. Nastojat ćemo da mjesto proizvodnje ujedno bude i mjesto potrošnje kako bi se rasteretio energetski sustav. To će kratkoročno pomoći i oko skladištenja, a dugoročno dovesti do prenamjene postojeće infrastrukture za skladištenje i transport, prvenstveno postojećih plinovoda, ali i gradnju novih", objasnio je Jukić.

S druge strane, za intenzivniju primjenu u prometu kazao je da je važna nabava vozila na vodik, kao i izgradnja punionica, s time da su i ulaganja u elektrolizatore i punionice u fokusu strategije.

Ključnim je tu Jukić ocijenio i edukaciju stručnjaka, razvoj i komercijalizaciju novih tehnologija, kao i potencijalni regionalni centar za vodik zamišljen kao središnje mjesto povezivanja znanosti i gospodarstva.

Na predstavljanju prijedloga te strategije istaknuto je i da je pred domaćim gospodarstvom dug, skup i kompliciran proces energetske tranzicije, u čemu bi vodik trebao biti važan kotačić, jer je kao gorivo budućnosti i obnovljivi vodik i rješenje za dekarbonizaciju industrijskih procesa i gospodarskih sektora.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac poručila je da će vodik za mnoge sektore biti jako važan da zadrže konkurentnost, a iznijela je i podatak da od 200-tinjak projekata u svijetu koji se bave razvojem i primjenom tehnologije vodika, na EU se odnosi 55 posto, čime je predvodnik u tom polju.

"Strategijom za vodik Hrvatska bi trebala ući u taj prestižni klub zemalja koje razvijaju vlastite tehnologije i konkretnije pridonose postizanju zelenih ciljeva EU. HGK primjenu vodikovih tehnologija i vodika kao energenta vidi i kao veliku priliku za hrvatske tvrtke, u energetici, u prometu i industrijskim procesima, a posebno veliki potencijal predstavljaju petrokemijska postrojenja i rafinerije", dodala je Šćulac Domac.

Kazala je i da će Hrvatskoj za energetsku tranziciju na raspolaganju biti značajna financijska sredstva iz različitih programa, i nacionalnih i europskih, te da Grupacija za vodik HGK radi na projektu "Mapiranja hrvatskog gospodarstva za razvoj vodikovih tehnologija" s ciljem identificiranja tvrtki predvodnika u razvoju vodikovih tehnologija i definiranja njihove pripadnosti pojedinom segmentu vodikovog lanca vrijednosti.

Napominjući da je ta strategija posebno važna za sektor prometa jer je tu veliki potencijal korištenja vodika, ravnateljica Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Kristina Čelić kazala je da se to odnosi i na morski i željeznički, a ne samo cestovni promet te da se time stvara i "velika prilika da zaštitimo Jadran od fosilnih goriva".

Naglasila je i da je do 2030. cilj 40 posto potrošnje ukupne energije imati iz obnovljivih izvora.

Ankica Kovač sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje rekla je pak da sada treba žurno donijeti akcijske planove kako bi se zacrtani ciljevi iz te strategije ostvarili.

"Potrebe za vodikom sada su već dosta velike i tu je velika prilika za naše kompanije. Vodik neće sam iznijeti energetsku tranziciju, ali je važan kotačić, kao i prijenos znanja od znanosti prema struci, čega nema bez kvalitetne političke podloge. Sada smo na putu energetske tranzicije koja će biti duga i skupa, ali drugog puta nema, a proizvodnja vodika kod nas nije znanstvena fantastika, nego uz malo više ambicije možemo biti i proizvođači i izvoznici", zaključila je Kovač.

Tagovi: vodik, strategija za vodik, Ankica Kovač, Vjekoslav Jukić
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE