GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihodi NIS-a u drugom kvartalu gotovo prepolovljeni

Prihodi NIS-a u drugom kvartalu gotovo prepolovljeni
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2020 / 10:55
Autor: SEEbiz / Kamatica / Momentum
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je rezultate poslovanja za drugi kvartal i prvih šest meseci koji su očekivano doveli do velikog pada ključnih finansijskih pokazatelja.

Gubitak NIS-a u drugom kvartalu dostigao 9,2 milijardi dinara, prihodi pali 48%

Usled velikog pada cene sirove nafte i širenja pandemije, prihod od prodaje u periodu april-jun je oslabio 48 odsto na 33,4 milijarde dinara, dok je neto gubitak iznosio 9,2 milijarde dinara naspram dobitka od 3,1 milijardu dinara u istom periodu 2019. godine.

Prosečna cena sirove nafte u prvih šest meseci bila je niža za 40%, dok je usled vanrednog stanja koje je izazvala pandemija potrošnja motornih goriva bila niža u odnosu na prvih šest meseci prošle godine za 9,7 odsto. Negativan uticaj na poslovanje ostvario je i kurs dolara koji je ojačao u proseku dva odsto u odnosu na isti period lani.

U periodu januar-jun NIS je zabeležio prihod od 85,9 milijardi dinara (pad od 27%), dok je EBITDA pokazatelj potonuo 85 odsto na 2,3 milijarde dinara. Neto gubitak je iznosio 10,2 milijarde dinara u odnosu na dobit od 3,2 milijarde dinara u istom periodu prošle godine.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, proizvodnja nafte i gasa je pala samo jedan odsto na 636 hiljada uslovnih tona, dok je prerada usled prošlogodišnjeg remonta u Rafineriji skočila 35 odsto na 1.630 hiljada tona. Promet naftnih derivata je bio viši za dva odsto i dostigao je 1.556 hiljada tona (pad potrošnje od samo dva odsto u drugom kvartalu tumači se pojačanim stvaranjem zaliha). CAPEX je zabeležio pad od 21 odsto na 14,5 milijardi dinara, a kompanija je najavila minamalno smanjenje na nivou godine od 30 odsto.

Ukupan dug prema bankama je porastao četiri odsto na 616 miliona EUR.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, poslovni rezultati, maloprodaja, nafta
PROČITAJ I OVO
Strahovit rast zelene električne energije
UZLET
Strahovit rast zelene električne energije
LONDON - Udruženje europskih elektroprivreda Eurelectric u novom je Energetskom barometru konstatiralo da se energetski sektor uspješno približava cilju dekarbonizacije sektora. Zaključuje se da se emisije ugljičnog dioksida u tom sektoru smanjuju velikom brzinom, brže nego što se očekivalo, a udio obnovljivaca se uspješno povećava.
Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 42 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju s obzirom na opetovani rast broja novozaraženih koronavirusom.
Uprava Janafa poručila da će učiniti sve za stabilno poslovanje
PORUKE
Uprava Janafa poručila da će učiniti sve za stabilno poslovanje

ZAGREB - Uprava Janafa priopćila je u ponedjeljak da će sa zajedno sa svim zaposlenicima uložiti znanje i iskustvo kako bi stabilno poslovali u idućem razdoblju te time pridonijeti ostvarivanju dobrih poslovnih rezultata za tvrtku i značajnom doprinosu gospodarskom napretku u Hrvatskoj.

Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto zbog slabljenja potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto zbog slabljenja potražnje
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, nakon snažnog rasta tjedan dana prije, jer se ulagači plaše da će potražnja oslabiti zbog drugog vala širenja koronavirusa, dok bi ponuda idućih tjedana mogla porasti.
Farčić: Naravno da se Kovačević planira vratiti u Janaf
PORUKE
Farčić: Naravno da se Kovačević planira vratiti u Janaf
ZAGREB - "Kada mene netko pita kako se Dragan Kovačević osjeća, odgovaram da se ne osjeća dobro i ne smatra da tamo pripada, a i ja mislim da mu tamo nije mjesto", odgovorio je Ivo Farčić na pitanje o tome kako je Kovačeviću u istražnom zatvoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE