GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihodi Janafa porasli za 17, a dobit za 33 posto

Prihodi Janafa porasli za 17, a dobit za 33 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 15:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je ukupne prihode od 661,7 milijuna kuna, što je za 17,1 posto više nego u isto vrijeme lani, dok je neto dobit porasla za 33,3 posto, na 261,7 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće Janafa objavljeno u četvrtak.

“Zajedničkim radom svih zaposlenika i menadžmenta, Janaf je ostvario iznimno uspješan poslovni rezultat u promatranom devetomjesečnom razdoblju”, istaknula je u priopćenju Uprava Janafa, u kojoj su predsjednik Uprave Stjepan Adanić i član Uprave Vladislav Veselica.

Izuzetno su ponosni i zadovoljni činjenicom da je strateška važnost Janafa u proteklom tromjesečju dobila i službenu potvrdu od najviših tijela Europske unije, koja ih je prepoznala kao ključni element europske energetske infrastrukture i jamac energetske neovisnosti europskog kontinenta u vremenima kad je geopolitička situacija osobito dinamična i složena.

“Zahvaljujući ispravno odabranom strateškom usmjerenju te dokazanom povjerenju partnera i svih ostalih dionika, Janaf nastavlja ostvarivati dobre rezultate poslovanja na zadovoljstvo vlasnika te pružajući jamstvo energetske sigurnosti Republici Hrvatskoj i Europske unije, kao i zemalja u okruženju. Kao i do sada, nastavljamo jačati odnose s partnerima i ulagati u razvoj poslovanja, koje će pridonijeti razvoju i rastu kompanije, kako bismo bili spremni odgovoriti na sve izazove koje budućnost donosi”, istaknuli su iz Uprave Janafa.

Glavninu ukupnih prihoda čine poslovni prihodi Janafa, koji su u razdoblju siječanj-rujan ove godine iznosili 656,5 milijuna kuna i veći su za 16,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u odnosu na plan veći su za 26,3 posto.

Prihodi od temeljne djelatnosti Janafa – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznosili su 649,4 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 17 posto.

Po podacima iz izvješća, u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno je 413,2 milijuna kuna prihoda od transporta nafte (63,6 posto prihoda od temeljne djelatnosti), 168 milijuna kuna od skladištenja nafte (25,9 posto), a 68,2 milijuna kuna prihoda od skladištenja derivata (10,5 posto prihoda od temeljne djelatnosti).

Iz Janafa izdvaju da prihodi od prodaje u inozemstvu čine gotovo 68 posto poslovnih prihoda i veći su za 28 posto od ostvarenja u prvih devet mjeseci prošle godina, a to potvrđuju i daljnju izvoznu orijentiranost kompanije.

Po podacima iz izvješća poslovanjem s inozemnim kupcima ostvareno je 440,6 milijuna kuna prihoda.

Na domaćem je, pak, tržištu osvareno 208,8 milijuna kuna prihoda, što je za 1,1 posto manje od ostvarenja u prvih devet mjeseci prošle godine.

Ukupni rashodi Janafa u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 342,6 milijuna kuna, što je porast za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najvećim dijelom zbog rasta iznosa amortizacije koja je rezultat završenih investicijskih projekata i stavljanja istih u funkciju, objašnjava se u izvješću.

Janaf je u prvih devet mjeseci ostvario bruto dobit u iznosu od 319,1 milijun kuna i neto dobit u iznosu od 261,7 milijuna kuna, što je u oba slučaja porast za 33,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu iz vlastitih novčanih sredstava tvrtka je uložila 48 milijuna kuna, navodi se uz ostalo u devetomjesečnom izvješću Janfa.

“Janaf nastavlja s kontinuiranim ulaganjima u spremnički prostor, cjevovod, objekte i drugu infrastrukturu, sustave sigurnosti i zaštite okoliša te digitalizaciju poslovnih procesa, sve s ciljem unapređenja poslovanja i ostvarivanja profitabilnosti te osiguravanja rasta kompanije”, ističu iz Janafa u priopćenju.

Tagovi: Janaf, Jadranski naftovod, dividenda, Stjepan Adanić, Vladislav Veselica
PROČITAJ I OVO
Nafta se podigla blizu 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se podigla blizu 81 dolara
LONDON - Cijene nafte približile su se u utorak razini od 81 dolara.
EPS u februaru u plusu šest miliona evra
IZVOZ STRUJE
EPS u februaru u plusu šest miliona evra
BEOGRAD – Proizvodnja električne energije Elektroprivrede Srbije je stabilna i prethodnih dana premašivala je potrošnju, te je EPS u februaru u plusu za nešto više od šest miliona evra u prodaji električne energije na veletržištu, rečeno je danas Tanjugu u EPS-u.
MOL spreman prodati dio imovine kako bi preuzeo OMV Slovenija
SPREMNOST
MOL spreman prodati dio imovine kako bi preuzeo OMV Slovenija
lLJUBLJANA - Mađarska naftna kompanija MOL ne isključuje moguću prodaju dijela svoje imovine s ciljem dobivanja suglasnosti Europske komisije za preuzimanje mreže benzinskih postaja OMV Slovenija, rekli su danas za STA iz te kompanije.
BP bilježi rekordnu zaradu za 2022. i pridružio se bogatstvu profita Big Oila
REKORDI
BP bilježi rekordnu zaradu za 2022. i pridružio se bogatstvu profita Big Oila
LONDON - BP je u utorak izvijestio o rekordnoj godišnjoj dobiti, više nego udvostručenoj prošlogodišnjoj ukupnoj dobiti jer su cijene fosilnih goriva skočile nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.
Goldman Sachs predviđa rast cijena nafte
PREDVIĐANJA
Goldman Sachs predviđa rast cijena nafte
NEW YORK - Divlja kolebanja koja su obilježila cijene nafte i razinu proizvodnje u razdoblju pandemije vjerojatno se neće smiriti niti ove godine, prema analizi Goldman Sachsa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE