GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihodi i dobit Janafa pali u 2019. godini, ali iznad planiranih vrijednosti

Prihodi i dobit Janafa pali u 2019. godini, ali iznad planiranih vrijednosti
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 14:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jadranski naftovod dioničko društvo u 2019. godini ostvaruje značajne poslovne rezultate. Ukupni prihodi ostvareni u 2019. godini su za 8,6% manji od ostvarenih u prethodnoj godini a u odnosu na planirane prihode veći su za 2,8%.

Ostvareni prihodi od skladištenja nafte, u iznosu od 174.117 tisuća kuna, čine 26,3% prihoda od temeljne djelatnosti. Prihodi od skladištenja nafte bilježe povećanje od 10,6% u odnosu na prethodnu godinu i za 6,2% u odnosu na plan zbog povećanja obujma djelatnosti i višeg ostvarenog prosječnog tečaja USD tijekom 2019. godine.

Prihodi od skladištenja derivata, u iznosu od 100.627 tisuća kuna, čine 15,2% prihoda od temeljne djelatnosti. Prihodi od skladištenja derivata veći su za 11,8% od prošlogodišnjih i za 10,9% od planiranih.

Prihodi od transporta nafte, u iznosu od 388.236 tisuća kuna, čine 58,6% prihoda od temeljne djelatnosti Društva. Prihodi od transporta nafte manji su za 16,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i za9,0% u odnosu na plan zbog manjeg transporta nafte kako za domaće tako i za inozemne kupce jer su tijekom 2019. godine obavljani remonti u svim rafinerijama na trasi Jadranskog naftovoda.

Iznos ostvarene dobiti tekuće godine dioničkog društva Jadranski naftovod od 319.819 tisuća kuna, manji je za 13,7% od ostvarene dobiti u istom razdoblju prethodne godine, a veći za 26,2% od plana. Nakon umanjenja ostvarene dobiti za obračunati iznos poreza na dobit, preostaje neto dobit u iznosu od 261.910 tisuća kuna koja je za 13,8% manja od prošlogodišnjeg ostvarenja te za 26,0% veća od planirane. Kao i prethodnihgodina, i u 2019. godini ostvaren je pozitivni novčani tijek iz poslovnih aktivnosti (359.173 tisuće kuna), što je omogućilo financiranje investicija isključivo iz vlastitih sredstava.

Ukupno poslovanje u 2019. godini financirano je vlastitim novčanim sredstvima, uz dodatna ulaganjaslobodnih novčanih sredstava s ciljem ostvarenja maksimalno mogućih prinosa uz prihvatljive ili vrlo malerizike. Inače, Društvo se od valutnog rizika štiti provođenjem usvojene interne Politike kojom se definira upravljanje financijskim rizicima.

U 2019. godini u novu dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu uloženo je 408.603 tisuće kuna, a u održavanje postojeće imovine uloženo je 43.774 tisuća kuna.

Tagovi: Janaf, Jadranski naftovod, Dragan Kovačević
PROČITAJ I OVO
OPEC, Rusija i partneri produljili rekordne rezove nafte do kraja srpnja
DOGOVOR
OPEC, Rusija i partneri produljili rekordne rezove nafte do kraja srpnja
BEČ - OPEC, Rusija i partneri dogovorili su u subotu produljenje rekordnog smanjenja proizvodnje nafte do kraja srpnja, nakon što su se cijene sirove nafte udvostručile u posljednja dva mjeseca zahvaljujući njihovim naporima da s tržišta povuku gotovo 10 posto globalne proizvodnje.
Mađari zakupili 6,75 milijardi kubičnih metara kapaciteta budućeg LNG terminala na Krku
ZAKUP
Mađari zakupili 6,75 milijardi kubičnih metara kapaciteta budućeg LNG terminala na Krku
RIJEKA – Tvrtka MFGK Croatia, u vlasništvu mađarskog distributera plina i električne energije MVM, zakupila je 6,75 milijardi kubičnih metara kapaciteta budućeg terminala za ukapljeni naftni plin(LNG terminal) u Omišlju na otoku Krku, objavljeno je jučer iz LNG Hrvatska, tvrtke koja upravlja terminalom.
Nafta iznad 41 dolara uoči sastanka OPEC-a +
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta iznad 41 dolara uoči sastanka OPEC-a +
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, nakon što je OPEC za subotu sazvao razgovore s partnerima o mogućem produženju razdoblja smanjenja proizvodnje, što ukazuje da bi zemlje koje do sada nisu poštovale dogovorene rezove mogle na njih pristati.
OPEC+ spreman na subotnje razgovore o produljenju smanjenja proizvodnje
NAFTA
OPEC+ spreman na subotnje razgovore o produljenju smanjenja proizvodnje
BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri - proizvođači nafte, održat će pregovore u subotu u formatu OPEC+, na kojima se očekuje rasprava o produženju razdoblja ograničenja proizvodnje, priopćilo je rusko ministarstvo energetike i bečki izvori.
Čermak se povlači iz Croduxa
POVLAČENJE
Čermak se povlači iz Croduxa
ZAGREB - Ivan Čermak u razgovoru za Lider otkrio je da se povlači iz operative Croduxa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE