GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preokret: Sad Mađari dolaze točiti gorivo u Hrvatsku

Preokret: Sad Mađari dolaze točiti gorivo u Hrvatsku
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2023 / 17:23
Autor: SEEbiz
DONJI MIHOLJAC - Ovu subotu neki hrvatski građani, posebice oni u blizini državne granice, iskoristili su za kupovinu namirnica u inozemstvu - prvenstveno u Bosni i Hercegovini te Srbiji.

No, zanimljive stvari događaju se i na granici Hrvatske i Mađarske. Ondje se osobito pazi koja se vrsta proizvoda točno kupuje na kojoj strani granice. Posebno je to izraženo u Donjem Miholjcu, navodi HRT.

U tom je mjestu velika gužva na benzinskoj postaji, a gotovo svaki automobil je iz Mađarske. Toči se pun spremnik, a onda i u kanistre. Posljednjih tjedana Mađari su zaposjeli sva hrvatska pogranična mjesta.

- Uštedim 50 eura točeći gorivo ovdje, puni spremnik. U Mađarskoj je jako skupo, rekao je Istvan Peto iz Pečuha.

- Ako ovdje kupim tri litre goriva, uštedim gotovo jedan euro. U Mađarskoj je litra oko 2 eura, a ovdje je euro i 47 centi, kazao je Jozsef Szeglet iz Pečuha.

Prije ukidanja državnih subvencija u prosincu, Mađari su plaćali 40, pa i 60 posto nižu cijenu goriva, dok su stranci u Mađarskoj plaćali tržišnu cijenu.

U Miholjcu ne pitaju za državljanstvo. Na parkiralištima miholjačkih supermarketa također mnoštvo Mađara. Kupuju razne proizvode, primjećuju to i Miholjčani.

- Gorivo, a u trgovinama dosta kupuju povrće i meso, dok je kod njih meso jeftinije.

- Ali samo po higijenu dolaze. Kad je kod nas toalet papir 28 kuna. Isključivo to, higijenu, omekšivači, prašak.

Tako se u Mađarsku uputila i HRT-ova ekipa. Hrvatsko-mađarska granica nikada se nije ovako lako i brzo prelazila.

Tijekom dva sata boravka u Harkanju, poznatom turističkom, ali i trgovačkom središtu južne Mađarske, nisu zatekli niti jedno vozilo hrvatskih registracijskih oznaka. Zlatno doba one masovne kupovine Hrvata u Mađarskoj iz devedesetih i ranih dvijetisućitih je, izgleda, davno završilo.

Tagovi: CIJENE GORIVA, GORIVO, mAĐARSKA, vIKTOR oRBAN, MESO, Donji Miholjac
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE