GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prekomjerna ponuda i američko-kineske tenzije spustile cijene prema 26 dolara

Prekomjerna ponuda i američko-kineske tenzije spustile cijene prema 26 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijena nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 26 dolara zbog bojazni da ublažene mjere suzbijanja pandemije neće otkloniti problem prekomjerne opskrbe a dodatni pritisak stvorile su nove američko-kineske tenzije.

Na londonskom tržištu cijena sirove nafte oslabila je 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 26,14 dolara po barelu. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 63 centa nižoj cijeni, od 19,15 dolara.

Mnoge zemlje odlučile su ublažiti mjere kojima nastoje suzbiti širenje pandemije koronavirusa, što bi prema analitičarima trebalo potaknuti skroman oporavak svjetske potražnje za naftom s niskih travanjskih razina.

Njihova očekivanja podudarila su se s manjom razlikom u cijenama nafte za isporuke krajem godine u odnosu na one u bližoj budućnosti, što signalizira ublažavanje zabrinutosti za potražnju.

Potražnja je još uvijek vrlo slaba pa trgovce i dalje muči manjak skladišnih kapaciteta koji ih je prošlog mjeseca potaknuo da se rješavaju kupljene nafte i po cijeni nižoj od nabavne kako bi izbjegli velike troškove skladištenja.

Zabrinutost za potražnju podržavaju i novi makroekonomski podaci koji odražavaju posljedice pandemije. Tako su najnovija izvješća iz azijske i europske industrije pokazala pad aktivnosti na najnižu razinu otkada su se počeli objavljivati podaci odnosno od globalne financijske krize.

Trgovce je danas zabrinulo i rasplamsavanje američko-kineskih tenzija.

Tako se na prošlotjednu prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa carinama na kineski uvoz nadovezao državni tajnik Mike Pompeo nedjeljnom izjavom o "značajnim dokazima" u prilog tvrdnji da je koronavirus izašao iz kineskog laboratorija.

"Prognoze potražnje stišale su prošlotjedno oduševljenje i to je, zajedno s mogućim novim trgovinskim tenzijama između SAD-a i Kine, danas snažno pritisnulo cijene", izjavila je Paola Rodriguez-Masiu iz Ryoda.

Strah od novog američko-kineskog sukoba podupro je dolar u odnosu na većinu drugih ključnih valuta, što je također zakočilo cijene nafte jer je smanjilo kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom..

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 16,52 barela, što znači da je bila 1,53 dolara niža nego prethodnog radnog dana.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE