GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prekomjerna ponuda i američko-kineske tenzije spustile cijene prema 26 dolara

Prekomjerna ponuda i američko-kineske tenzije spustile cijene prema 26 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijena nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 26 dolara zbog bojazni da ublažene mjere suzbijanja pandemije neće otkloniti problem prekomjerne opskrbe a dodatni pritisak stvorile su nove američko-kineske tenzije.

Na londonskom tržištu cijena sirove nafte oslabila je 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 26,14 dolara po barelu. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 63 centa nižoj cijeni, od 19,15 dolara.

Mnoge zemlje odlučile su ublažiti mjere kojima nastoje suzbiti širenje pandemije koronavirusa, što bi prema analitičarima trebalo potaknuti skroman oporavak svjetske potražnje za naftom s niskih travanjskih razina.

Njihova očekivanja podudarila su se s manjom razlikom u cijenama nafte za isporuke krajem godine u odnosu na one u bližoj budućnosti, što signalizira ublažavanje zabrinutosti za potražnju.

Potražnja je još uvijek vrlo slaba pa trgovce i dalje muči manjak skladišnih kapaciteta koji ih je prošlog mjeseca potaknuo da se rješavaju kupljene nafte i po cijeni nižoj od nabavne kako bi izbjegli velike troškove skladištenja.

Zabrinutost za potražnju podržavaju i novi makroekonomski podaci koji odražavaju posljedice pandemije. Tako su najnovija izvješća iz azijske i europske industrije pokazala pad aktivnosti na najnižu razinu otkada su se počeli objavljivati podaci odnosno od globalne financijske krize.

Trgovce je danas zabrinulo i rasplamsavanje američko-kineskih tenzija.

Tako se na prošlotjednu prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa carinama na kineski uvoz nadovezao državni tajnik Mike Pompeo nedjeljnom izjavom o "značajnim dokazima" u prilog tvrdnji da je koronavirus izašao iz kineskog laboratorija.

"Prognoze potražnje stišale su prošlotjedno oduševljenje i to je, zajedno s mogućim novim trgovinskim tenzijama između SAD-a i Kine, danas snažno pritisnulo cijene", izjavila je Paola Rodriguez-Masiu iz Ryoda.

Strah od novog američko-kineskog sukoba podupro je dolar u odnosu na većinu drugih ključnih valuta, što je također zakočilo cijene nafte jer je smanjilo kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom..

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 16,52 barela, što znači da je bila 1,53 dolara niža nego prethodnog radnog dana.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Petrol preuzeo Crodux
VELIKI POSAO
Petrol preuzeo Crodux
LJUBLJANA - Uz benzinske postaje, Petrol je preuzeo i ostatak Croduxova poslovanja - skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.
Cijene nafte pale ispod 56 dolara zbog zaključavanja u Kini
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 56 dolara zbog zaključavanja u Kini
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, budući da su blokade u kineskim gradovima kojima vlada nastoji obuzdati koronavirus potisnule u drugi plan veći uvoz i američke planove pomoći u koronakrizi.
Plinacro i BH-Gas potpisali izjavu o spojnoj točki kod Imotskog za novi plinovod
PLINOVOD
Plinacro i BH-Gas potpisali izjavu o spojnoj točki kod Imotskog za novi plinovod
MOSTAR - Predstavnici Plinacroa i BH-Gasa potpisali su u petak u Mostaru izjavu o spojnoj točki na južnoj plinskoj interkonekciji, koja će se nalaziti kod Imotskoga, čime su nastavili s realizacijom tog važnog projekta kojim se planira izgradnja novoga plinovoda kroz BiH prema Sarajevu s odvojkom za Mostar.
Janaf sklopio ugovor s NIS-om za transport nafte u 2021.
POSLOVI
Janaf sklopio ugovor s NIS-om za transport nafte u 2021.
ZAGREB - - Jadranski naftovod, dioničko društvo sklopio je s kompanijom NIS a.d. ugovor o transportu sirove nafte u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.
Glavnina radova na Sjevernom toku 2 trebala bi završiti do lipnja
RADOVI
Glavnina radova na Sjevernom toku 2 trebala bi završiti do lipnja
NEW YORK - Glavnina radova na plinovodu Sjeverni tok 2 trebala bi usprkos američkim sankcijama biti dovršena u prvoj polovici 2021. godine, piše Bloomberg pozivajući se na planski dokument projektne kompanije Nord Stream 2.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE