GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prekinuti pregovori o poticajima u SAD-u spustili cijene nafte ispod 42 dolara

Prekinuti pregovori o poticajima u SAD-u spustili cijene nafte ispod 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2020 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump ugasio nade u četvrti paket poticaja za gospodarstvo u koronakrizi a dodatni uteg bio je rast zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,14 dolara nižoj cijeni, od 39,53 dolara.

Trgovce je danas zabrinuo neuspjeh pregovora Bijele kuće i Zastupničkog doma o novom paketu poticaja za gospodarstvo u koronakrizi. SAD je najveći potrošač nafte u svijetu.

Predsjednik Trump još se liječi od Covida 19 ali u utorak je završio razgovore s demokratima o novom paketu pomoći gospodarstvu SAD-a, koji za nekoliko tjedana čekaju predsjednički izbori.

"Trumpovo povlačenje iz pregovora o olakšicama stvara veliku neizvjesnost u vezi gospodarstva... a ni podaci o potrošnji nisu bili konstruktivni", objašnjava Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo je da su zalihe sirove nafte u prošlome tjednu porasle za 951 tisuću barela.

"Doktor baš i nije propisao (tako nešto) za oporavak, budući da se tržište nafte već spuštalo s najviše razine u dva tjedna nakon što je predsjednik Trump ugasio nadu da će dogovor o poticajima biti postignut prije izbora"; rekao je Stephen Innes iz AxiCorpa.

Donekle su pad cijena ublažila ograničenja u opskrbi.

Naftne kompanije osigurale su u utorak platforme u Meksičkom zaljevu i evakuirale radnike, po šesti put u ovoj godini, budući da uragan Delta prijeti proizvodnji.

Oluja je zaustavila 29,2 posto ukupne proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu, koja čini 17 posto ukupne američke proizvodnje.

U Norveškoj je sindikat Lederne jučer priopćio da će od 10. listopada proširiti prosvjede zaposlenih u naftnoj industriji, ukoliko ne bude postignut dogovor o plaćama. Šest naftnih i plinskih polja na moru zatvoreno je u ponedjeljak zbog štrajka, a norveški proizvodni kapaciteti smanjeni su osam posto.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u utorak iznosila 40,33 dolara, te porasla 1,25 dolar u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE