GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara

Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, potaknute prekidom libijskog izvoza i očekivanjima da će najnoviji podaci iz SAD-a signalizirati stabilan oporavak potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,60 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 24 centa višoj cijeni, od 63,62 dolara.

Libija je proglasila „višu silu“ na izvoz iz luke Hariga i upozorila da bi mjeru mogla proširiti i na druge dijelove infrastrukture, pozivajući se na spor oko proračuna. Iz Harige bi se u travnju trebalo izvoziti oko 180.000 barela nafte dnevno.

Agencija za ugljikovodike u godinu dana povećala broj zaposlenih, a broj kvadrata po glavi zaposlenika smanjili su - zapošljavanjem
"Cijene podiže val kupovina (nakon te objave). No, potencijal za njihov rast u predstojećem razdoblju mogao bi ograničiti neumoljiv skok broja zaraženih", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Broj slučaja zaraze koronavirusom u svijetu premašio je 142,16 milijuna, a skok u Indiji, trećem po veličini uvozniku nafte u svijetu, prigušuje optimizam da će se oporavak potražnje protegnuti na dulje vremensko razdoblje, ističe Reuters.

Među azijskim zemljama izdvajaju se i Filipini koji prolaze kroz drugi val zaraze i najava Hong Konga da će od 20. travnja na dva tjedna obustaviti letove iz Indije, Pakistana i Filipina.

Potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar, koji jača kupovnu moć imatelja drugih valuta.

Trgovci će pozorno pratiti i izvješće Američkog instituta za naftu (API) o stanju američkih zalihama. Ekonomisti iz Reutersovog istraživanja očekuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,9 milijuna barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 65,10 dolara, što znači da je oslabila 11 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE