GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pregovori o ograničenju opskrbe podigli cijene nafte iznad 34 dolara

Pregovori o ograničenju opskrbe podigli cijene nafte iznad 34 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 15:30
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 34 dolara, potaknute signalima proizvođača da bi mogli dogovoriti nezapamćeno smanjenje opskrbe kako bi je prilagodili urušenoj potražnji zbog pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 4,28 dolara i iznosila je 34,22 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 5,20 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 2,52 dolara višoj cijeni, od 27,84 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 5,01 dolar.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da je posredovao u dogovoru koji bi mogao rezultirati smanjenjem proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije za 10 do 15 milijuna barela dnevno, što predstavlja 10 do 15 posto ukupne globalne opskrbe.

Trump je također rekao da nije ponudio smanjenje američke proizvodnje.

Saudijska Arabija zatražila je u četvrtak hitan sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisnih proizvođača kako bi se postigao pravedan sporazum o stabilizaciji naftnih tržišta.

Kuvajtski ministar za naftu Khalid al-Fadhel rekao je danas da podupire poziv Saudijske Arabije a ministarstvo energetike Azerbejdžana objavilo je da bi sastanak trebao biti održan 6. travnja.

"Čini se da su napokon svi shvatili da je tržište tako neubičajeno prekomjerno opskrbljeno da treba poduzeti koordinirane mjere", konstatira Callum Macpherson iz Investeca.

Saudijci bi mogli smanjiti proizvodnju na oko 8,5 milijuna barela dnevno ali vjerojatno ne bi išli ispod toga jer žele sačuvati povezanu proizvodnju plina. Rusija će pak vjerojatno od Washingtona tražiti popuštanje sankcija, špekulira Helima Croft iz RBC Capital Marketsa.

Neimenovani izvori u OPEC-u kazali su da se priželjkuje i doprinos zemalja koje nisu sudjelovale u inicijativi OPEC-+. Reuters podsjeća da je riječ o zemljama poput SAD-a, Kanade, Norveške i Brazila.

Kanadska provincija Alberta treća je u svijetu po rezervama nafte a danas je objavila da je spremna pridružiti se eventualnom svjetskom sporazumu koji bi doveo do smanjenja viška u ponudi, rekao je njezin premijer Jason Kenney.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 18,93 dolara, što znači da je porasla 2,06 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE