GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PPD: Preispitati HERA-in novi izračun

PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
SPORNA METODOLOGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2023 / 09:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - HERA bi mijenjala način izračuna cijene plina, PPD upozorava da bi to u probleme moglo dovesti opskrbljivače u javnoj usluzi, a država uvjerava da će sve biti u redu.

Sukus je to svojevrsnog problema koji je nastao nakon što se PPD uključio u HERA-ino javno savjetovanje, primijetivši da bi se novom metodologijom izračuna cijena "onemogućilo optimalno funkcioniranje tržišta plina i stvorili bi se izrazito nestabilni i nepredvidivi uvjeti poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge i njihovih opskrbljivača i/ili trgovaca plinom", piše Večernji list.

Izmjene metodologije PPD smatra pravno neutemeljenima, nedopuštenima i nezakonitima, a kažu da postoji i razlog za preispitivanje postupanja odgovorne osobe Agencije. Podsjetimo, da će promijeniti način na koji se računa cijena plina, iz HERA-e su najavili početkom ožujka, nakon što su starom, odnosno još uvijek važećom metodom izračuna došli do toga da bi megavatsat plina mogao prijeći cijenu od sto eura. U javno su savjetovanje tada pustili prijedlog izmjene metodologije kojim se cijena plina planira smanjiti na 41 euro po megavatsatu, a svatko tko je imao bilo kakve primjedbe na njihovu ideju, mogao im se javiti do 26. ožujka.

Tko se sve javio, što je rekao i kakav je HERA-in odgovor bio, znat će se vjerojatno sljedeći tjedan, a sigurno je samo da im je pisao PPD, koji drži oko 30 posto hrvatskog tržišta plina. Upozorili su oni na moguće probleme javnih opskrbljivača jer su upravo oni godinu unatrag kupovali plin po cijenama koje su u određenim trenucima bile i nekoliko puta veće od 41 euro po megavatsatu, a sad bi ga trebali prodavati po spomenutom iznosu, što potencijalno vodi tvrtke u propast. Prije svega Gradsku plinaru Zagreb-Opskrbu (GPZO), koja je najveći javni opskrbljivač kod nas, a kojoj je najveći dobavljač upravo PPD. Da kod njih nema nikakvog straha, neslužbeno su nam kazali u GPZO-u, jer "čuju se s Vladom". Nešto slično kazao je jučer i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, a podsjetimo, Grad Zagreb vlasnik je GPZO-a.

– Podržavam napore Vlade da se ograniči poskupljenje cijena plina za građane. To može ugroziti sve opskrbljivače plina, uključujući i najvećeg u Zagrebu. Da se to ne bi dogodilo, ja sam cijelo vrijeme u komunikaciji s Vladom i članovi Vlade su dali uvjerenje da se to neće dogoditi – kazao je Tomašević. Znači li to da će Vlada prekopati državni proračun u potrazi za novcem bude li on potreban za pomoć potencijalnom budućem financijskom gubitku Plinare, nitko nije eksplicitno rekao, ali moglo bi se zaključiti da će tomu biti tako.

– Neće se promijeniti cijena plina. Takve smo odluke donijeli, nema tu nikakvih problema, nema katastrofe da će građani megavatsat plaćati 41 euro i tu nema uzmicanja, pojasnio je ministar gospodarstva Davor Filipović. A može li to zaista javne opskrbljivače odvesti u stečaj – pitali smo predsjednika Udruženja opskrbljivača i distributera plinom te direktora Gradske plinare Bjelovar Srećka Ezgetu.

Tagovi: Prvo plinarsko društvo, HERA, plin, cijene plina, Gradsku plinaru Zagreb-Opskrba, Tomislav Tomašević, Davor Filipović
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE