GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja struje u EU pala u lipnju unatoč ublažavanju mjera i turističkoj sezoni

Potrošnja struje u EU pala u lipnju unatoč ublažavanju mjera i turističkoj sezoni
ENERGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 13:56
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Potrošnja struje u Europskoj uniji bila je u lipnju 7,6 posto niža nego u istom prošlogodišnjem mjesecu unatoč postupnom ublažavanju mjera suzbijanja koronavirusa i početku turističke sezone, izvijestio je Eurostat.

Zemlje EU-a uvele su sredinom ožujka restriktivne mjere kako bi usporile širenje Covida 19, naloživši zatvaranje škola, tvornica, restorana, barova i hotela i zatraživši od građana da ne izlaze iz svojih domova, podsjetio je europski statistički ured.

Mnoge su kompanije smanjile proizvodnju zbog urušavanja potražnje ili poremećaja u lancima nabave da bi krajem svibnja i u lipnju mjere bile ublažene i počela je turistička sezona.

Potrošnja struje bila je unatoč tome u većini zemalja EU-a manja nego u istom referentnom mjesecu od 2016. do 2019. godine, kada se uspoređuju samo najniže vrijednosti.

Na razini EU-a bila je u lipnju manja 7,6 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, kada je zabilježila najnižu razinu u tom mjesecu od 2016. godine, utvrdio je europski statistički ured.

Najviše je pala potrošnja u Hrvatskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Poljskoj, Sloveniji i na Cipru, više od 10 posto u odnosu na najnižu razinu u referentnom mjesecu u razdoblju od 2016.

U Hrvatskoj je potrošnja u ovogodišnjem lipnju bila manja 11 posto nego u lipnju 2017., kada je zabilježila najnižu razinu u tom mjesecu od 2016., pokazuju podaci Eurostata.

"Turizam je važan sektor za većinu tih zemalja, pa je pad potrošnje električne energije vjerojatno rezultat pada broja turista", zbog upozorenja građanima da ne putuju i mjera karantene, tumači Eurostat.

U Danskoj, Njemačkoj, Italiji, Luksemburgu, Austriji, Poljskoj i Finskoj potrošnja je bila niža pet do deset posto a u Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj između jedan i pet posto.

U Latviji i Litvi bila je gotovo nepromijenjena u usporedbi s najnižom razinom u lipnju u razdoblju od 2016. do 2019., utvrdio je Eurostat.

Samo su Estonija, Irska, Malta i Švedska u lipnju ove godine bilježile veću potrošnju struje u usporedbi s najnižom razinom u tom mjesecu u promatranom razdoblju.

U Danskoj i Bugarskoj potrošnja je od ožujka do svibnja ove godine porasla, ali je u lipnju i dalje bila ispod najniže u referentnom mjesecu u razdoblju od 2016. do 2019., ističe europski statistički ured.

Tagovi: potrošnja struje, električna energija
PROČITAJ I OVO
Strahovit rast zelene električne energije
UZLET
Strahovit rast zelene električne energije
LONDON - Udruženje europskih elektroprivreda Eurelectric u novom je Energetskom barometru konstatiralo da se energetski sektor uspješno približava cilju dekarbonizacije sektora. Zaključuje se da se emisije ugljičnog dioksida u tom sektoru smanjuju velikom brzinom, brže nego što se očekivalo, a udio obnovljivaca se uspješno povećava.
Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 42 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju s obzirom na opetovani rast broja novozaraženih koronavirusom.
Uprava Janafa poručila da će učiniti sve za stabilno poslovanje
PORUKE
Uprava Janafa poručila da će učiniti sve za stabilno poslovanje

ZAGREB - Uprava Janafa priopćila je u ponedjeljak da će sa zajedno sa svim zaposlenicima uložiti znanje i iskustvo kako bi stabilno poslovali u idućem razdoblju te time pridonijeti ostvarivanju dobrih poslovnih rezultata za tvrtku i značajnom doprinosu gospodarskom napretku u Hrvatskoj.

Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto zbog slabljenja potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto zbog slabljenja potražnje
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, nakon snažnog rasta tjedan dana prije, jer se ulagači plaše da će potražnja oslabiti zbog drugog vala širenja koronavirusa, dok bi ponuda idućih tjedana mogla porasti.
Farčić: Naravno da se Kovačević planira vratiti u Janaf
PORUKE
Farčić: Naravno da se Kovačević planira vratiti u Janaf
ZAGREB - "Kada mene netko pita kako se Dragan Kovačević osjeća, odgovaram da se ne osjeća dobro i ne smatra da tamo pripada, a i ja mislim da mu tamo nije mjesto", odgovorio je Ivo Farčić na pitanje o tome kako je Kovačeviću u istražnom zatvoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE