GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Portugal ostao bez goriva

Portugal ostao bez goriva
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2019 / 08:45
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LISABON - Nakon što su u petak najavili posebne mjere, portugalske vlasti danas su i službeno uvele ograničenje na kupovinu goriva na benzinskim crpkama, prenosi Reuters. 

Pokušaj je to da ublaže posljedice energetske krize nakon što je više od dvije tisuće vozača kamiona i cisterni stupilo u opći štrajk žaleći se na premale plaće.
Portugalska vlast, predvođena vladajućom strankom Socijaldemokratskom partijom (Partido Social Democrata - PSD), nagodila se s revoltiranim vozačima da osiguraju minimalne zalihe goriva, ali i prehrambenih proizvoda, za bolnice i aerodrome.

Ograničenje za građane stavljeno je na 15 litara benzina ili dizel goriva po osobnom automobilu na posebnim benzinskim crpkama, dok je na nekima limit stavljen na 25 litara goriva za osobne automobile i 100 litara za kombije i kamione. Restrikcije će trajati do 21. kolovoza. Prema pisanju portugalskih medija, nekoliko je dostavnih kamiona i cisterna u ponedjeljak bilo pod policijskom pratnjom nakon što je objavljeno da štrajkaši planiraju podizati cestovne barikade s namjerom da spriječe dostavu goriva na benzinske crpke. Zabilježeno je i nekoliko manjih sukoba na benzinskim crpkama tijekom vikenda kada je većina Portugalaca nahrlila po gorivo prije početka restrikcija.

Vozači kamiona, na čelu sa sindikatima, zahtijevaju povećanje mjesečne plaće s trenutnih 630 eura (4600 kuna) na 900 eura (6600 kuna) do 2022. godine. Iako poslodavci tvrde da ne mogu udovoljiti zahtjevima vozača jer za to nemaju novaca, portugalski premijer Antonio Costa danas je obje strane pozvao na pregovore. Oglasili su se i portugalski farmeri koji strahuju da zbog štrajka neće uspjeti na vrijeme dostaviti pošiljke voća i povrća u trgovine, a mljekari upozoravaju da će izgubiti milijune litara mlijeka kojem će isteći rok trajanja.

Također, turoperatori u portugalskoj južnoj regiji Algarve, popularnom europskom ljetovalištu, zabrinuti su da će zbog štrajka izgubiti goste na vrhuncu turističke sezone kojih se samo u kolovozu tamo skupi preko milijun.

Tagovi: Portugal ostao bez goriva, Portugal, gorivo
PROČITAJ I OVO
Srbijagas ponudio priključke građanima na 36 rata
GAS
Srbijagas ponudio priključke građanima na 36 rata
BEOGRAD - Srbijagas pozvao je građane zainteresovane za gasni priključak koji je dovoljan za stambeni objekat do 150 kvadratnih metara, a žele da ga plate na 36 rata, da se prijave toj kompaniji.
Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte prema 43 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte prema 43 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 43 dolara budući da je libijska najava obnove izvoza potisnula u drugi plan poruku proizvođača da će ustrajati na striktnoj provedbi sporazuma o smanjenoj opskrbi.
Banke osigurale 9,5 milijardi dolara za ruski LNG projekt na Arktiku
LNG
Banke osigurale 9,5 milijardi dolara za ruski LNG projekt na Arktiku
MOSKVA - Međunarodni zajmodavci, uključujući francusku i kinesku državnu banku, osigurali su oko 9,5 milijardi dolara za projekt ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) na Arktiku, prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora
OIE
Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora
POREČ - Valamar je već šestu godinu zaredom potvrđen kao nositelj certifikata ZelEn, što znači da se 100 posto električne energije, korištene u hotelima i kampovima, osigurava iz obnovljivih izvora.
Saudijska Arabija poziva OPEC+ na poštivanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte
NAFTA
Saudijska Arabija poziva OPEC+ na poštivanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte
RIJAD - Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman pozvao je sinoć članove Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u proširenom sastavu nazvanom OPEC+ da se strogo pridržavaju sporazuma o smanjenju proizvodnje crnog zlata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE