GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Portugal dovršava najveći plutajući fotonaponski park u Europi

Portugal dovršava najveći plutajući fotonaponski park u Europi
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2022 / 20:50
Autor: SEEbiz / H
LISABON - Portugalska elektroenergetska kompanija EDP objavila je u ponedjeljak da dovršava postavljanje najvećeg plutajućeg fotonaponskog parka u Europi koji će Portugalu od srpnja omogućiti ubrzani prijelaz na obnovljive izvore energije.

Dva tegljača postavila su 12 tisuća solarnih panela površine četiri nogometna igrališta i instaliranog kapaciteta pet megavata na vez na akumulacijskom jezeru Alqueva, najvećem umjetnom jezeru u zapadnoj Europi.

"Ovaj projekt najveći je plutajući solarni park u sklopu hidroelektrane u Europi i bit će referentan za ostale slične projekte", rekao je prilikom postavljanja ploča EDP-ov voditelj projekta Miguel Patena.

Paneli će proizvoditi 7,5 gigavatsati električne energije godišnje i strujom će opskrbljivati 1.500 obitelji ili trećinu potreba obližnjih gradova Moura i Portel.

Dopuna će im biti litijske baterije za pohranu energije kapaciteta dva gigavatsata.Struja proizvedena u plutajućem solarnom parku instaliranog kapaciteta pet megavata (MW) bit će za dvije trećine jeftinija od one proizvedene u termoelektranama na plin.

Plutajući paneli ne zahtijevaju kupnju skupih nekretnina, a oni na akumulacijskim jezerima u sastavu hidroelektrana posebno su isplativi jer se mogu spojiti na njihov priključak na elektroenergetsku mrežu.

Višak energije proizveden za sunčanih dana može pumpati vodu natrag u jezero i koristiti za oblačnih dana ili noću.

Solarni paneli postavljeni na pontone na jezeru ili na moru postavljeni su na niz mjesta od Kalifornije do zagađenih industrijskih ribnjaka u Kini, u borbi za smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

EDP je prvi u Europi testirao mogućnost međusobne nadopune hidro i solarne energije 2017. godine pilot projektom plutajućeg fotonaponskog otoka s 840 panela na brani Alto Rabagao.

Portugalska kompanija već planira proširiti projekt u Alquevi i u travnju ishodila je dozvolu za gradnju još jednog 'otoka' instalirane snage 70 megavata.

Gradnja plutajućih fotonaponskih sustava sastavni je dio portugalskog plana o smanjenju ovisnosti o uvozu fosilnih goriva rast čijih je cijena dodatno ubrzao nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Portugal ima puno sunčanih dana i izložen je vjetrovima s Atlantika, pa je ubrzao prijelaz na obnovljive izvore energije. Iako gotovo i ne koristi ruske ugljikovodike, rast cijena goriva utječe na njegove plinske elektrane.

Rat u Ukrajini naglasio je potrebu za ubrzanim prijelazom, naglasila je članica izvršnog odbora EDP-a Ana Paula Marques.

Projekt u Alquevi dio je EDP-ove strategije potpunog prijelaza na obnovljive izvore do 2030., dodala je Marques, napomenuvši da hidroenergija i drugi obnovljivi izvori sada čine 78 posto od 25,6 GW instaliranih kapaciteta EDP-a.

Tagovi: Portugal, fotonaponski park, Alqueva
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE