GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poreč potiče stvaranje lokalnih energetskih zajednica

Poreč potiče stvaranje lokalnih energetskih zajednica
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2021 / 12:16
Autor: SEEbiz
POREČ - Poreču su nedavno odobrena sredstva za još jedan projekt Europske unije, po prvi puta iz programa HORIZON2020 (OBZOR2020).

Riječ je o projektu SCCALE 203050 (Sustainable Collective Citizen Action for a Local Europe - Održiva kolektivna akcija građana za lokalnu Europu) koji ima za cilj poticati stvaranje lokalnih energetskih zajednica u području energetske učinkovitosti i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, pružati inovativne načine sagledavanja energetske učinkovitosti, odnosno učiniti lokalne zajednice ključnim dionicima u odgovoru na klimatske izazove - ne samo u smislu povećanja korištenja obnovljivih izvora, odnosno smanjenja potrošnje energije kroz ekonomski održiv model, već i u pružanju modela upravljanja koji će njegovati zdrava i otporna društva u kontekstu klimatskih učinaka i s njima povezanih društvenih izazova.

"Provedbom projekta na području Poreča planira se uspostava lokalne energetske zajednice naziva Parentium Community koja će imati misiju pomoći građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora, s ciljem postizanja stvarnih promjena u razvoju energetike i uključenjem građana u proces energetske tranzicije. Parentium Community omogućit će građanima sudjelovanje u planiranju, odlučivanju, izgradnji kapaciteta te proizvodnji energije na lokalnoj razini", objavljeno je, među ostalim, na stranicama Grada Poreča.

Ukupna vrijednost projekta je približno dva milijuna eura, dok je Poreču na raspolaganju nešto više od 38 tisuća eura.

Projekt će, prema planu, trajati 42 mjeseca, a u njemu sudjeluje 10 partnera iz Europe.

Tagovi: SCCALE 203050, Parentium Community, Sustainable Collective Citizen Action for a Local Europe, Poreč, Grad Poreč
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE