GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pompeo: SAD spreman opskrbljivati Bjelorusiju naftom

Pompeo: SAD spreman opskrbljivati Bjelorusiju naftom
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2020 / 18:15
Autor: SEEbiz / H
MINSK - Energetski sektor u Sjedinjenim Državama spreman je opskrbljivati Bjelorusiju naftom po najboljim cijenama, rekao je u subotu američki državni tajnik Mike Pompeo u Minsku kamo je doputovao u težnji da normalizira odnose s tom tradicionalnom saveznicom Rusije.

Bjelorusija pokušava pronaći alternativnog dobavljača za naftne proizvode nakon spora sa svojim tradicionalnom partnerom Rusijom, piše agencija Reuters.

Svrha posjeta je "naglasiti naš angažman prema suverenoj, neovisnoj i naprednoj Bjelorusiji" te potvrditi našu želju za "normalizacijom bilateralnih odnosa", rekao je Pompeo koji je doputovao u vrijeme narušene suradnje Minska i Moskve.

"Ne govorimo o izboru između nas i Rusije. Govorimo o diplomatskim odnosima", rekao je Pompeo.

SAD i Europska unija bili su česti kritičari autoritarne vladavine i nepoštivanja ljudskih prava u režimu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, na vlasti od 1994. i kojeg nazivaju "posljednjom diktaturom u Europi".

No zapadne zemlje ukinule su većinu sankcija Bjelorusiji otkako je Lukašenko oslobodio političke zatvorenike i pokazao toleranciju prema političkoj oporbi, piše Reuters.

Veze Zapada i Bjelorusije poboljšale su se i nakon 2014. kada je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, a što je Bjelorusija odbila priznati.

Lukašenko je pozdravio Pompeov posjet kazavši "Dobro je da ste došli u Misnk nakon različitih nesuglasica između Bjelorusije i SAD-a", rekao je.

Bjelorusija i SAD planiraju međusobno razmijeniti veleposlanike pošto su ta mjesta deset godina bila upražnjena.

Mike Pompeo obećao je "stvaran napredak" u odnosima s Bjelorusijom koju je posjetio kao prvi šef američke diplomacije nakon 1994.

"Vjerujemo da možemo napredovati na svom razinama naših odnosa", rekao je Pompeo, kako ga citira agencija France Presse.

Pompeov posjet Bjelorusiji odvija se u sklopu njegove višednevne turneje po zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, a što je počelo u Ukrajini i završit će u središnjoj Aziji, u Kazahstanu i Uzbekistanu, dvjema državama bliskima Moskvi.

Lukašenkov pokušaj da umanji bjelorusku ovisnost o ruskom savezniku nije blagonaklono dočekan u Moskvi koja želi mnogo više, čak ujedinjenje dviju zemalja.

"Uskoro ćemo imati veleposlanika ovdje", rekao je Pompeo i dodao da u Bjelorusiji "vidi veliku priliku" za američke poduzetnike.

Tagovi: Mike Pompeo, Bjelorusija, nafta, Aleksandar Lukašenko
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE