GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Položen temeljni kamen za Sunčanu elektranu Cres vrijednu 41 milijun kuna

Položen temeljni kamen za Sunčanu elektranu Cres vrijednu 41 milijun kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2020 / 16:31
Autor: SEEbiz / H

CRES - Temeljni kamen za izgradnju najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj - Sunčane elektrane Cres, vrijedne 41 milijun kuna, položen je u utorak nedaleko Orleca na otoku Cresu.

Sunčana elektrana Cres bit će snage 6,5 megavata (MW), a podmirivat će potrošnju oko 2500 kućanstava. Doprinijet će jačanju sigurnosti opskrbe električnom energijom i povećanju stupnja energetske samodostatnosti otoka Cresa i Lošinja, posebice u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističkih sezona. Gradi se na zemljištu površine 17 hektara, dva kilometra sjeverno od Orleca, a s proizvodnjom će početi do kraja godine.

Temeljni kamen položili su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Sunčana elektrana Cres proizvodit će oko 8,5 milijuna kilovatsati (kWh) električne energije na godinu. U 13 dijelova pojedinačne snage 500 kW bit će instalirano ukupno 20.330 panela domaćeg proizvođača Solvisa. Paneli će biti smješteni tako da omoguće nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde sunčane elektrane i ispašu ovaca unutar ograđenog područja.

Projekt je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, a preuzeo ga je HEP, koji je na temelju natječaja izgradnju povjerio konzorciju PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

Barbarić je naglasio da je HEP bez oklijevanja nastavio s realizacijom plana investicija za 2020., koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a od gotovo pet milijardi kuna.

"To činimo jer smo svjesni da su nastavak našeg investicijskog ciklusa i ulaganja u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta, iznimno važni za razvoj i stabilnost gospodarstva. Pritom se najveći dio investicija odnosi na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030., u sklopu kojega ćemo izgraditi 1500 MW proizvodnih kapaciteta. Polovina tih kapaciteta, koja po ukupnoj snazi odgovara Nuklearnoj elektrani Krško, bit će u sunčanim i vjetroelektranama. U ovom trenutku, u izgradnji ili pred početkom izgradnje imamo vjetroelektranu Korlat i sedam sunčanih elektrana“, rekao je Barbarić.

Iz HEP-a naglašavaju da ukupna ulaganja HEP-a u sunčane elektrane i punionice za električne automobile u Istri i na Kvarneru u 2020. iznose 74 milijuna kuna, dok je ukupni plan investicija HEP-a za 2020. rekordnih 4,9 milijardi kuna.

Osim Sunčane elektrane Cres, u izgradnji je Sunčana elektrana Marići kod Žminja, snage 1 MW, a uskoro počinje izgradnja druge faze sunčane elektrane Kaštelir u zaleđu Poreča, snage 2 MW. Obje će elektrane, kao i creska, električnu energiju proizvoditi bez poticaja, na posve tržišnoj osnovi.

HEP na otoku Cresu razmatra izgradnju još dvije sunčane elektrane. To su Cres 2 od 4,14 MW, neposredno u blizini Sunčane elektrane Cres te Ustrine kod Osora, snage 9,99 MW, koju HEP razvija na temelju sporazuma o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Malim Lošinjem.

Na Unijama planira izgradnju sunčane elektrane snage 1 MW, s baterijskim spremnikom. Projekt je dio europskog programa Insulae, a razvija se u partnerstvu HEP-a s Razvojnom energetskom agencijom "Kvarner."

Najveća planirana sunčana elektrana na području Istre i Kvarnera sada je Sunčana elektrana Nova Vas, snage 40 MW, koju HEP razvija na temelju sporazuma s Općinom Kršan.

HEP na tom području realizira i više projekata integriranih sunčanih elektrana na krovovima vlastitih poslovnih i pogonskih zgrada, pa je tako u tijeku postavljanje elektrana u Malom Lošinju, Krku i Poreču.

Iz HEP-a još navode da zelenu energetsku tranziciju na kvarnerskim otocima čini i postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila te da su u funkciji ELEN punionice u Malom Lošinju i Cresu, odnosno da se na području Istarske i Primorsko-goranske županije nalazi 19 ELEN punionica, a u tijeku je postavljanje još 35 punionica.

Tagovi: Sunčana elektrana Cres, PVI Solar, PVI GmbH, Intecco, Deling, Frane Barbarić, Cres, Oleg Butković, Gari Cappelli, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE