GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Položen temeljni kamen za Sunčanu elektranu Cres vrijednu 41 milijun kuna

Položen temeljni kamen za Sunčanu elektranu Cres vrijednu 41 milijun kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2020 / 16:31
Autor: SEEbiz / H

CRES - Temeljni kamen za izgradnju najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj - Sunčane elektrane Cres, vrijedne 41 milijun kuna, položen je u utorak nedaleko Orleca na otoku Cresu.

Sunčana elektrana Cres bit će snage 6,5 megavata (MW), a podmirivat će potrošnju oko 2500 kućanstava. Doprinijet će jačanju sigurnosti opskrbe električnom energijom i povećanju stupnja energetske samodostatnosti otoka Cresa i Lošinja, posebice u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističkih sezona. Gradi se na zemljištu površine 17 hektara, dva kilometra sjeverno od Orleca, a s proizvodnjom će početi do kraja godine.

Temeljni kamen položili su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Sunčana elektrana Cres proizvodit će oko 8,5 milijuna kilovatsati (kWh) električne energije na godinu. U 13 dijelova pojedinačne snage 500 kW bit će instalirano ukupno 20.330 panela domaćeg proizvođača Solvisa. Paneli će biti smješteni tako da omoguće nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde sunčane elektrane i ispašu ovaca unutar ograđenog područja.

Projekt je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, a preuzeo ga je HEP, koji je na temelju natječaja izgradnju povjerio konzorciju PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

Barbarić je naglasio da je HEP bez oklijevanja nastavio s realizacijom plana investicija za 2020., koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a od gotovo pet milijardi kuna.

"To činimo jer smo svjesni da su nastavak našeg investicijskog ciklusa i ulaganja u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta, iznimno važni za razvoj i stabilnost gospodarstva. Pritom se najveći dio investicija odnosi na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030., u sklopu kojega ćemo izgraditi 1500 MW proizvodnih kapaciteta. Polovina tih kapaciteta, koja po ukupnoj snazi odgovara Nuklearnoj elektrani Krško, bit će u sunčanim i vjetroelektranama. U ovom trenutku, u izgradnji ili pred početkom izgradnje imamo vjetroelektranu Korlat i sedam sunčanih elektrana“, rekao je Barbarić.

Iz HEP-a naglašavaju da ukupna ulaganja HEP-a u sunčane elektrane i punionice za električne automobile u Istri i na Kvarneru u 2020. iznose 74 milijuna kuna, dok je ukupni plan investicija HEP-a za 2020. rekordnih 4,9 milijardi kuna.

Osim Sunčane elektrane Cres, u izgradnji je Sunčana elektrana Marići kod Žminja, snage 1 MW, a uskoro počinje izgradnja druge faze sunčane elektrane Kaštelir u zaleđu Poreča, snage 2 MW. Obje će elektrane, kao i creska, električnu energiju proizvoditi bez poticaja, na posve tržišnoj osnovi.

HEP na otoku Cresu razmatra izgradnju još dvije sunčane elektrane. To su Cres 2 od 4,14 MW, neposredno u blizini Sunčane elektrane Cres te Ustrine kod Osora, snage 9,99 MW, koju HEP razvija na temelju sporazuma o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Malim Lošinjem.

Na Unijama planira izgradnju sunčane elektrane snage 1 MW, s baterijskim spremnikom. Projekt je dio europskog programa Insulae, a razvija se u partnerstvu HEP-a s Razvojnom energetskom agencijom "Kvarner."

Najveća planirana sunčana elektrana na području Istre i Kvarnera sada je Sunčana elektrana Nova Vas, snage 40 MW, koju HEP razvija na temelju sporazuma s Općinom Kršan.

HEP na tom području realizira i više projekata integriranih sunčanih elektrana na krovovima vlastitih poslovnih i pogonskih zgrada, pa je tako u tijeku postavljanje elektrana u Malom Lošinju, Krku i Poreču.

Iz HEP-a još navode da zelenu energetsku tranziciju na kvarnerskim otocima čini i postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila te da su u funkciji ELEN punionice u Malom Lošinju i Cresu, odnosno da se na području Istarske i Primorsko-goranske županije nalazi 19 ELEN punionica, a u tijeku je postavljanje još 35 punionica.

Tagovi: Sunčana elektrana Cres, PVI Solar, PVI GmbH, Intecco, Deling, Frane Barbarić, Cres, Oleg Butković, Gari Cappelli, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
EK predstavio strategije za transformaciju energetskog sustava
STRATEGIJA
EK predstavio strategije za transformaciju energetskog sustava
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predstavila dvije strategije za transformaciju energetskog sustava koje bi trebale pridonijeti ostvaranju cilja o klimatski neutralnoj Europi do 2050. godine.
Danska utrla put dovršetku cjevovoda Sjeverni tok 2
PROJEKTI
Danska utrla put dovršetku cjevovoda Sjeverni tok 2
KOPENHAGEN - Danska je uklonila posljednju prepreku za dovršetak plinovoda Sjeverni tok 2 a time i veće isporuke ruskog plina u Europu, odobrivši da se za postavljanje cijevi koriste brodovi koji nisu obuhvaćeni američkim sankcijama.
Upitna nova ulaganja u LNG projekte zbog pandemije i ekologije
LNG
Upitna nova ulaganja u LNG projekte zbog pandemije i ekologije
ZAGREB - Od 45 velikih projekata za izvoz LNG-a koji još nisu dosegnuli fazu gradnje, najmanje njih 20 investicijske vrijednosti oko 292 milijarde dolara suočeno je s odgodom financiranja zbog bojazni ulagača od mogućih prosvjeda, kao i zbog pandemije koronavirusa te ekologije, otkrili su istraživači Global Energy Monitora.
Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti zbog širenja korone u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti zbog širenja korone u SAD-u
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara zbog zabrinutosti da će nagli rast broja novozaraženih, posebice u SAD-u, zakočiti oporavak potražnje za energentima.
Šteta od onečišćenja naftom na Arktiku premašuje dvije milijarde dolara
ZAGAĐENJE
Šteta od onečišćenja naftom na Arktiku premašuje dvije milijarde dolara
MOSKVA - Onečišćenje naftom na ruskom Arktiku prouzročilo je štete u okolišu u iznosu većem od dvije milijarde dolara, objavile su ruske vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE