GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljski sud obustavio prodaju izdavača PKN Orlenu

Poljski sud obustavio prodaju izdavača PKN Orlenu
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 18:18
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Poljski sud blokirao je dozvolu regulatora državnoj rafineriji PKN Orlen za preuzimanje novinskog izdavača Polska Press, objavio je ured poljskog pučkog pravobranitelja za ljudska prava koji je podnio žalbu.

Planirano preuzimanje kritizirale su oporbene političke stranke, smatrajući ga dijelom nastojanja vladajuće stranke Zakon i pravda (PiS) da preuzme veću kontrolu nad medijima.

PKN Orlen tvrdi da je posrijedi isključivo poslovna transakcija.

Pučki pravobranitelj Adam Bodnar, glasni kritičar PiS-a, žalio se u veljači Sudu za zaštitu tržišnog natjecanja i zaštitu potrošača na dozvolu za preuzimanje koju je izdao regulator za tržišno natjecanje UOKiK.

"Pučki pravobranitelj izravno je od suda zatražio da se obustavi izvršenje odluke ... Sud je zahtjev prihvatio", naveli su u priopćenju iz Bodnarovog ureda.

Izvršni direktor PKN Orlena Daniel Obajtek rekao je da kompanija od suda još nije dobila nikakve informacije o odluci.

"Zaprepašten sam što je navodnu sudsku odluku objavio Adam Bodnar... Iznenadili bismo se kad bi sud odlučio donijeti takvu odluku bez potpune dokumentacije", napisao je Obajtek na Twitteru.

Regulator je dozvolu obrazložio ocjenom da preuzimanje neće utjecati na tržište tiskanih medija u Poljskoj. Iako im je iskazana zabrinutost zbog mogućeg utjecaja transakcije na slobodu govora, istaknuli su da nadležni samo za pitanja slobodnog tržišnog natjecanja.

Rafinerija je plan o kupnji Polska Pressa, u vlasništvu njemačke tvrtke Verlagsgruppe Passau, objavila u prosincu prošle godine.

Polska Press objavljuje 20 regionalnih dnevnih listova, oko 100 lokalnih tjednika, nekoliko časopisa i Naszemiasto.pl, besplatne gradske novine, prema podacima na web stranici.

Vladajuća stranka već dugo tvrdi da strane medijske tvrtke imaju previše utjecaja u Poljskoj i da narušavaju javnu raspravu.

Glasnogovornica stranke nije odmah odgovorila na upit da komentira presudu, a u Polska Pressu je nisu željeli komentirati.

Poljski regulator poručio je da razmatra nove pravne korake.

"Trenutno analiziramo daljnje pravne korake, uključujući mogućnost opoziva odluke suda", objavio je UOKiK u priopćenju.

Tagovi: PKN Orlen, Polska Press, Verlagsgruppe Passau, Daniel Obajtek
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE