GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljska očekuje velik skok potražnje za plinom

Poljska očekuje velik skok potražnje za plinom
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 17:51
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Potražnja za plinom u Poljskoj poskočit će oko 60 posto u idućih 10 do 13 godina, procjenjuje operater sustava za transport plina, skicirajući energetski trend koji će potaknuti napuštanje ugljena.

Poljska smanjuje veliku ovisnost o ugljenu kao pogonskom gorivu u proizvodnji energije, a prije prelaska na nuklearnu energiju i obnovljive izvore u prijelaznom će se razdoblju usredotočiti na plin.

“U idućih 10-13 godina očekujemo povećanje potražnje za plinom u Poljskoj od oko 60 posto”, navodi u priopćenju operater plinskog transportnog sustava Gaz-System, sa sadašnjih 20 milijardi prostornih metara godišnje.

Piotr Naimski, dužnosnik poljske vlade zadužen za energetsku infrastrukturu Reutersu je potvrdio da se u drugoj polovini ovog desetljeća može očekivati nagli rast potražnje za plinom u Poljskoj.

“Od 2024. do 2030. u funkciju će biti stavljene nove elektrane na plin i u tom se razdoblju može očekivati nagli skok potražnje za plinom. Ona će u početku snažno porasti, no nakon 2030. godine trebala bi se stabilizirati”, rekao je Naimski.

Poljska razvija nove projekte u plinskoj infrastrukturi jer se želi pripremiti za razdoblje nakon 2022. godine kada joj istječe ugovor s ruskim Gazpromom o opskrbi plinom.

Trenutno se proširuju kapaciteti terminala za ukapljeni plin (LNG) u luci Swinoujscie, na 7,5 milijardi prostornih metara plina i gradi se poveznica s Norveškom kapaciteta 10 milijardi prostornih metara plina.

U planu je i ploveće postrojenje za skladištenje i uplinjavanje LNG-a u Gdanjsku, kapaciteta od 4,5 do 12 milijardi prostornih metara, izjavio je Naimski.

“Moći ćemo fleksibilno pristupiti obujmu isporuka… Možemo odrediti plin gorivom u prijelaznom razdoblju, no ono će trajati nekoliko desetaka godina”, dodaje dužnosnik poljske vlade.

Poljska predviđa da će do 2040. godine 30 posto električne energije proizvoditi uz upotrebu plina, isto toliko iz energije vjetra, te pet posto iz solarne energije i 16 posto u nuklearnim centralama.

Vlada planira prvu nuklearku staviti u funkciju 2033. godine.

“Ne želimo dopustiti sustavnu ovisnost o uvozu energije. Stoga nam treba plin, plinske centrale mogu se izgraditi brže nego nuklearne”, rekao je Naimski.

Tagovi: Poljska, plin,. potražnja za plinom, ugljen
PROČITAJ I OVO
Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima na 67 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje i gospodarskim oporavkom u Kini i SAD-u koji su prevagnuli nad rastom broja zaraženih u pojedinim velikim zemljama.
Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
GORIVO
Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
BEOGRAD - Svedoci smo čestih negodovanja da je gorivo sve skuplje i skuplje, te da davno nismo osetili smanjenje cene po litru za dizel i benzin. Građani Srbije koji žive blizu granice odlučuju se da idu u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju jer se po njihovim rečima "i više nego isplati".
MOL odlučio isplatiti dividendu
DIVIDENDA
MOL odlučio isplatiti dividendu
BUDIMPEŠTA - MOL je odlučio isplatiti dividendu u ukupnom iznosu od 75,875 milijardi HUF dioničarima za poslovnu 2020. godinu.
Cijene nafte blizu 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 66 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 66 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje zbog naznaka oporavka gospodarstava od posljedica pandemije koronavirusa.
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
PLINOVOD
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
BOSANSKI BROD - U Rafineriji nafte Brod realizirana je ključna faza projekta plinofikacije rafinerije, Crodux plin je proveo plinovod ispod korita rijeke Save, što će omogućiti povezivanje magistralnog plinovoda iz Republike Hrvatske s prethodno izgrađenom plinovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE