GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pokrenuta platforma za grupnu nabavu solarnih elektrana za građane

Pokrenuta platforma za grupnu nabavu solarnih elektrana za građane
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 15:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zelena energetska zadruga, jedna od vodećih organizacija za promociju korištenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, pokrenula je projekt nasuncanojstrani.hr putem kojeg poziva sve zainteresirane građane na uključivanje u prvu zajedničku nabavu malih sunčanih elektrana.

Zadruga je na projektu okupila provjerene hrvatske proizvođače opreme te lokalne instalatere i projektante, u suradnji s kojima građanima nudi i stručnu podršku na svakom koraku do realizacije male sunčane elektrane.

Projekt je pokrenut uz podršku EIT Climate-KIC-a, najveće europske zajednice znanja i inovacija za klimu koju je osnovao Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT - European Institute of Innovation and Technology), tijelo Europske unije, te Raiffeisen banke u Hrvatskoj.
“Želimo maksimalno olakšati prelazak na čišći i isplativiji izvor električne energije. Naš stručni tim građane vodi kroz prikupljanje potrebne dokumentacije, izradu projektnog rješenja, ishođenje dozvola, nabavu kvalitetne opreme i instalaciju. U suradnji s provjerenim izvođačima sustava, svakom zainteresiranom građaninu pomažemo doći do rješenja koje će najbolje odgovarati njegovim potrebama, i to po pristupačnijoj cijeni”, objasnila je Melani Furlan, voditeljica projekta “Na sunčanoj strani” iz Zelene energetske zadruge.

Hrvati su u 2019. plaćali 40% nižu cijenu električne energije od ostatka stanovnika Europske unije, no u bližoj budućnosti očekuje se suprotno. U Hrvatskoj cijena električne energije na godišnjoj razini kontinuirano raste do 2%. Pokrivanjem vlastitih potreba iz lokalno dostupnih izvora energije, kao što je sunčeva, građani povećavaju svoju energetsku sigurnost te značajno štede - smanjenje troškova na računu za struju vidljivo je odmah nakon ugradnje.

„Vjerujemo u ovaj projekt zbog vrlo konkretnih ciljeva kojima doprinosi cjelokupnom djelovanju EIT Climate-KIC-a, a kojima se gradi inovativan ekosustav za dosezanje energetskih i klimatskih ciljeva Hrvatske. Uključivanje lokalne zajednice u prelazak na solarnu energiju u tome ima ključnu ulogu, a Na sunčanoj strani sjajan je alat za realizaciju tog cilja.“ izjavila je Annalisa Spalazzi, regionalna programska menadžerica EIT Climate-KIC-a.

„Hrvatska je u europskom vrhu po broju sunčanih sati, a na razini države sunčeva energija trenutno zadovoljava samo 1% potrošnje električne energije u kućanstvima. Možemo biti puno bolji, odgovorniji i održiviji. Zelena energetska zadruga zna kako i zato biramo sunčanu stranu i pružamo joj podršku“, nadodala je Sara Foršek, voditeljica održivosti iz Raiffeisen banke.

Na web stranici nasuncanojstrani.hr dovoljno je ostaviti svoj kontakt. Stručni tim Zelene energetske zadruge kontaktirat će vas u roku 24 sata radi provjere uvjeta ugradnje na željeni objekt te vas uputiti u daljnju proceduru pristupa zajedničkoj nabavi i stručnoj podršci u realizaciji male sunčane elektrane.

Tagovi: solarne elektrane, Melani Furlan, Annalisa Spalazzi, EIT Climate-KIC, solarna energija, Zelena energetska zadruga
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE