GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pojeftinilo gorivo u Sloveniji

Pojeftinilo gorivo u Sloveniji
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2023 / 07:12
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Cijene 95-oktanskog benzina i dizela danas će pojeftiniti na benzinskim postajama izvan autocesta, unatoč povećanim trošarinama. Litra benzina pojeftinit će za 5,2 centa na 1,536 eura, a litra dizelskog goriva za 1,3 centa na 1,651 euro. Za litru lož ulja bit će potrebno izdvojiti 1,6 centi manje, odnosno 1,233 eura.

Vlada je na dopisnoj sjednici u ponedjeljak povećala trošarine na sve tri vrste goriva. Istodobno, budno prate stanje na tržištu naftnih derivata i prilagođavanjem trošarina održavaju pristupačne maloprodajne cijene, ističu u Vladi. Istovremeno, s obzirom na situaciju kada se financijska sredstva izdvajaju za obnovu pogođenih područja nakon kolovoških poplava, moraju težiti i postizanju javno financijske održivosti, dodaju.

Sukladno Vladinoj uredbi o formiranju cijena naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta, marže trgovaca su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0983 eura za litru dizelskog goriva, 0,0994 eura za litru 95 -oktanski benzin, a za lož ulje maksimalno 0, 08 eura po litri.

Cijene benzina i dizela na izvancestovnim benzinskim postajama izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Cijene motornih goriva na benzinskim postajama uz autoceste i brze ceste određuju sami trgovci.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, eurodizel, dizel, benzin
PROČITAJ I OVO
Petrol: Pad dobiti i prihoda u prvom kvartalu
SLABO
Petrol: Pad dobiti i prihoda u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Grupa Petrol u prvom je kvartalu zabilježila 1,5 milijardi eura prihoda, što je 19 posto manje nego u istom razdoblju lani. S 15 milijuna eura čista dobit bila je 40 posto niža.
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte naznakama potražnje u SAD-u nakon sporije od očekivane inflacije u travnju i nižih zaliha nafte u prošlom tjednu.
Ina upozorava na internetsku prevaru
UPOZORENJE
Ina upozorava na internetsku prevaru
ZAGREB - Uprava Ine upozorava da društvenim mrežama i internetom kruže prevare u obliku oglasa investicijske prilike, u kojima se organizatori lažno predstavljaju kao Ina te ističe da Ina nije organizator takvih objava niti s njima ima veze.
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
AKVIZICIJE
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
ZAGREB – Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije, Neoena.
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
NAFTNO TRŽIŠTE
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon objave procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja u razvijenim zemljama ove godine biti slabija zbog uporne inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE