GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara

Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima na 67 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje i gospodarskim oporavkom u Kini i SAD-u koji su prevagnuli nad rastom broja zaraženih u pojedinim velikim zemljama.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,02 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 14 centi nižoj cijeni, od 63,32 dolara.

Cijene su u ovom tjednu poduprle povećane procjene potražnje u ovoj godini, koje su objavile Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Dodatnu potporu pružio je i podatak o padu američkih zaliha u prošlom tjednu za 5,9 milijuna barela.

Trgovce je ohrabrio i danas objavljeni podatak da je kineski bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju skočio na godišnjoj razini 18,3 posto. U Nagovještaji oporavka stižu i iz SAD-a, iskazani u rastu prometa u maloprodaji u ožujku i smanjenoj nezaposlenosti u prošlom tjednu.

"Zbog poboljšanja izgleda u dva najveća svjetska gospodarstva male su šanse da dobro raspoloženje na tržištu u dogledno vrijeme splasne", rekao je Stephen Brennock iz naftne brokerske kuće PVM.

Potporu cijenama mogle bi pružiti i nove američke sankcije Rusiji, koja spada među najveće proizvođače nafte u svijetu. Washington je sankcije opravdao navodnim ruskim miješanjem u izbore i hakiranjem.

"Iako ne utječu izravno na naftni sektor, mogle bi povećati troškove financiranja i opću nesigurnost u trgovini s Rusijom", smatra Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Poboljšane procjene potražnje neutralizirale su zabrinutost uslijed rasta novih slučajeva zaraze koronavirusa u drugim velikim gospodarstvima. Broj zaraženih u Indiji dosegnuo je rekordno visoku razinu, a njemačka je kancelarka danas izjavila da je zemlju zahvatio treći val zaraze.

Vodeći proizvođači istodobno ograničavaju opskrbu, iako od svibnja planiraju donekle ublažiti ograničenja. Krajem travnja sastat će se ponovo kako bi razmotrili daljnju strategiju opskrbe.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici priopćio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 64,48 dolara, što znači da je porasla 1,09 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE