GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plomin 1 vraća se u pogon, struja od plina, biomase i otpada

Plomin 1 vraća se u pogon, struja od plina, biomase i otpada
TERMOELEKTRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2022 / 10:00
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Posao odabira najboljih tehnika za korištenje biomase i otpada odnosno alternativnih goriva u ugaslom bloku A termoelektrane Plomin dobio je hrvatsko-njemački konzorcij koji čine tvrtke Kemokop VPC GmbH i Goudini International Advisory, piše u ponedjeljak Večernji list.

Oni su na natječaju za taj posao, čija je procijenjena vrijednost iznosila 7,5 milijuna kuna bez PDV-a, dali ponudu vrijednu 4,1 milijun kuna.

Još dvije ponude stigle su od hrvatskog Ivicom Consultinga – 6,3 milijuna kuna te njemačke tvrtke Steag Energy Services – 6,6 milijuna kuna. Potonji su se bili žalili na odluke HEP Proizvodnje da taj posao dobije hrvatsko-njemački konzorcij. No prije nekoliko dana Nijemci su odustali od žalbe.

Kako se navodi u projektnom zadatku, koji je dio natječajne dokumentacije za ovaj posao, TE Plomin je jedina aktivna termoelektrana na ugljen u Hrvatskoj.

Radi se o kondenzacijskoj termoelektrani koja se sastoji od dvije proizvodne jedinice bloka A (TE Plomin 1) i bloka B (TE Plomin 2) koje imaju svaka svoj kotao i po jednu parnu turbinu. Proizvodna jedinica blok A snage 125 MWe puštena je u rad 1970., a od 1. siječnja 2018. prestala mu je vrijediti okolišna dozvola. Novu je okolišnu dozvolu taj blok dobio u veljači 2019., a u njoj su navedeni uvjeti koje mora ispuniti ako želi nastaviti s radom. Budući da navedene uvjete ne ispunjava, blok A nije u pogonu.

A kako bi se TE Plomin 1 ponovno stavio u funkciju, potrebno je odabrati najbolju raspoloživu tehniku za korištenje prirodnog plina, biomase i otpada u cilju doprinosa uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta, smanjenja emisija stakleničkih plinova s odlagališta te iskorištavanja otpada u energetske svrhe.

Pri tome potrebno je uzeti u obzir postojeće stanje na lokaciji, prostorno-plansku usklađenost, ekonomsku isplativost, tehničku izvedivost uz ispunjavanje svih zahtjeva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Kod odbira najboljeg rješenja snaga bloka A nije zadana i potrebno je odrediti optimalnu snagu za proizvodnju energije iz plina, biomase i otpada uzimajući u obzir ekonomsku isplativost, tehničku izvedivost uz zadovoljavanje svih zahtjeva iz područja zaštite okoliša te zakonskih propisa Hrvatske i EU, piše novinar Večernjeg lista Josip Bohutinski.

Tagovi: Plomin 1, TE Plomin, Steag Energy Services, Hrvatska elektroprivreda, Kemokop VPC GmbH, Goudini International Advisory
PROČITAJ I OVO
Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom je ponovno za desetak lipa smanjena cijena benzina i dizela, dok je plavi dizel ostao zamrznut.
U Energu očekuju prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge
OČEKIVANJA
U Energu očekuju prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge
RIJEKA – Oko tisuću korisnika plina po tržišnim načelima u kategoriji kućanstava, koji su tu uslugu koristili kod riječkog Energa, od subote je zatražilo prelazak na opskrbu plinom u obvezi javne usluge kod Gradske plinare Zagreb (GPZ) - Opskrbe, a u Energu procjenjuju da će prelazak zatražiti 10 od ukupno 12 tisuća korisnika.
Goran Popović novi šef zagrebačke plinare
PRIVREMENO
Goran Popović novi šef zagrebačke plinare
ZAGREB - Predsjednik društva Zagrebačka plinara Miroslav Živko podnio je ostavku na to mjesto, a kako javljaju iz Holdinga, na njegovo mjesto dolazi Goran Popović.
Cijene nafte blizu 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 87 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 87 dolara, budući da su očekivanja smanjene opskrbe iz Rusije zasjenila strahovanja od recesije zbog podizanja kamatnih stopa u velikim potrošačima.
Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2
IZNENAĐENJE
Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2
SCHWERIN/BERLIN - Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao tokom noći, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik operatera, naznačivši kao mogući uzrok curenje plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE