GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj

Plenković pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj
KINA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2021 / 16:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je svečano pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj, koju je ulaganjem ukupno oko 200 milijuna eura u okolici Senja i Brinja izgradila kineska tvrtka Norinco, što je ujedno i najveće kinesko ulaganje u čistu energiju u Hrvatskoj.

Vjetropark se prostire na oko 60 kilometara četvornih, snaga mu iznosi 156 megavata (MW), a ima 39 vjetroagregata pojedinačne snage četiri megavata.

Procijenjena mu je proizvodnja na godišnjoj razini 530 milijuna kWh, a izgradila ga je kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation, odnosno njihova hrvatska podružnica, koja je većinski vlasnik u u senjskoj tvrtki Energija Projekt.

Zajedno s predstavnicima kineskog investitora, Plenković je Vjetroelektranu Senj u probni rad pustio na daljinu, pritiskom gumba na svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Plenković je pritom istaknuo da taj projekt doprinosi zelenoj tranziciji, a kada je riječ o kineskim ulaganjima, po vrsti je jedinstven na području srednje i istočne Europe, pri čemu Norinco postaje jedan od najvećih ulagača u zeleno gospodarstvo u Hrvatskoj.

Projekt također predstavlja doprinos aktivnom korištenju obnovljivih izvora energije, a Plenković je ocijenio da je Hrvatska tu na pravom putu, a da će ovih 39 vjetroagregata i godišnja proizvodnja na razini od oko 0,5 teravatsati (TWh) predstavljati bitan doprinos u ukupnoj proizvodnji električne energije u Hrvatskoj.

Jedan od glavnih ciljeva je povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na 30 posto već iduće godine, a mislim da ćemo to ostvariti upravo ovakvim projektima, apostrofirao je predsjednik Vlade.

"Time ćemo pridonijeti i smanjenju uvoza električne energije, daljnjem niskougljičnom razvoju, s konačnim ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine", istaknuo je Plenković, dodajući i da su u proteklih pet godina kapaciteti vjetroelektrana porasli za 65 posto.

Projekt gledati u širem kontekstu odnosa Hrvatske i Kine

Plenković je poručio i da taj projekt želi staviti u širi kontekst odnosa između Hrvatske i Kine, s kojom je hrvatska Vlada u nekoliko proteklih godina odlučila unaprijediti odnose. Pritom je iskoristila i format Kina +17, a u proljeće 2019. u Dubrovniku je bila i domaćin sastanku te inicijative koja povezuje Kinu i zemlje srednje i istočne Europe, na koju je došao i kineski premijer Li Keqiang, podsjetio je predsjednik Vlade Plenković.

Ocijenio je da je format Kina +17 izrazito unaprijedio i intenzivirao odnose Kine i Hrvatske, a u 2020. robna razmjena je tako iznosila 1,4 milijarde eura, a u ovoj godini ona je i veća.

"To govori da su odnosi Hrvatske i Kine u vrijeme odgovornosti ove Vlade dobili sasvim drugu dimenziju", izjavio je Plenković, koji je podsjetio da je i boravio u službenom posjetu Kini u jesen 2018. godine, kada je između ostalog s predstavnicima kineske tvrtke razgovarao o ovom ulaganju.

Izrazio je da će biti i novih kineskih ulaganja u Hrvatsku, a i podsjetio na izgradnju Pelješkog mosta, rekavši da je bez ikakve dileme to najvidljiviji i najznačajniji projekt prisutnosti kineskih kompanija u Hrvatskoj. Također je i podsjetio na veliku pomoć Kine u nabavci zaštitne opreme tijekom pandemije.

Okupljenima se obratilo i više predstavnika kineske kompanije, predstavnik kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj, video pozivom iz Pekinga su se između ostalih javili i predsjednik Uprave tvrtke Norinco Jiao Kaihe te hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin, a također je pročitana i čestitka kineskog premijera.

Kineska inicijativa "Jedan pojas jedan put"

Kinezi su istaknuli svoju inicijativu "Jedan pojas jedan put", kojom financiraju izgradnju infrastrukture u mnogim zemljama. Za projekt u Senju i Brinju angažirali su više od 40 lokalnih podizvođača i dobavljača, kao i više od 260 domaćih radnika te poručili da će projekt dati doprinos zelenom i niskougljičnom razvoju, razvoju lokalne zajednice, kao i produbljivanju odnosa između Hrvatske i Kine.

Poručili su da će Kina ubrzati svoju zelenu tranziciju, kao i da će aktivno podupirati i produbljivati međunarodnu suradnju na području zelene ekonomije. Također, istaknuli su da kineski razvoj nije prijetnja, već može donijeti koristi cijelom svijetu, uključujući Hrvatsku.

Tagovi: Andrej Plenković, Vjetroelekjtrana Senj, Norinco
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 88 dolara
LONDON – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 88 dolara pod pritiskom neočekivanog rasta američkih zaliha nafte i goriva i dobitonosnih prodaja kojima su investitori nastojali unovčiti njihov skok u proteklim danima.
Janaf: Usvojena Strategija tranzicije i razvoja Društva za razdoblje od 2022. do 2030., s vizijom do 2050. godine
STRATEŠKI
Janaf: Usvojena Strategija tranzicije i razvoja Društva za razdoblje od 2022. do 2030., s vizijom do 2050. godine
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor JANAF d.d. usvojili su Strategiju tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. godine s vizijom do 2050. godine.
Nafta i plin bi mogli biti još skuplji ako Rusija napadne Ukrajinu
ENERGENTI
Nafta i plin bi mogli biti još skuplji ako Rusija napadne Ukrajinu
NEW YORK - Ako Rusija izvrši vojnu ofanzivu na Ukrajinu, izgledno je da će nafta i plin dodatno poskupjeti.
Hrvatska i Švedska premašile zacrtanu potrošnju zelene energije u 2020.
DOBRE VIJESTI
Hrvatska i Švedska premašile zacrtanu potrošnju zelene energije u 2020.
LUXEMBOURG - Hrvatska i Švedska najviše su povećale udio 'zelene' energije u ukupnoj potrošnji u 2020. godini, uvelike nadmašivši ciljeve koje je zacrtala Europska komisija, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.
Naznake popuštanja potražnje u SAD-u zadržale cijene nafte blizu 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Naznake popuštanja potražnje u SAD-u zadržale cijene nafte blizu 88 dolara
LONDON – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 88 dolara, zakočene naznakama rasta zaliha u SAD-u i dobitonosnim prodajama koje su zasjenile poremećaje u opskrbi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE