GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Pratimo situaciju s cijenama goriva, postoji prostor za intervenciju

Plenković: Pratimo situaciju s cijenama goriva, postoji prostor za intervenciju
TROŠARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2021 / 15:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada prati razvoj događaja s poskupljenjem goriva, nadležni resori zaduženi su za detaljno praćenje stanja, a postoje i alati za intervenciju bude li potrebna, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković nakon koalicijskog sastanka.

Cijena nafte varira na globalnom i mediteranskom tržištu te se bilježi njen rast, a onda i rast cijene benzina i dizela, rekao je Plenković, podsjetivši da uz naftu te cijene čine i trošarine, marže i PDV.

Dodao je da su ministri financija i gospodarstva Zdravko Marić i Tomislav Ćorić zaduženi da "detaljno prate razvoj situacije", a sutra je i sastanak GSV-a na tu temu.

"Razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima i vidjeti kako će se situacija dalje razvijati te je li potrebna određena intervencija. Za to postoje alati. Pratimo detaljno situaciju s cijenama", rekao je Plenković.

Dodao je da se Vlada "neće igrati" s "psihološkim granicama" cijena goriva jer ne može znati kakve će cijene biti sutra i dokle mogu ići.

Dodao je da su cijene goriva tijekom zadnjih godinu dana bile i znatno niže, od sedam do osam kuna, a da "tada nitko nije govorio kako ćemo iz trošarina financirati ceste ili slične troškove".

Podsjetio je i na prošlotjedni zahtjev Europskoj komisiji da, s obzirom na rast cijena energenata na globalnoj razini, predloži mjere na europskoj razini.

Na prigovor cestovnih prijevoznika da Vlada pasivno promatra rast cijena goriva, rekao je da Vlada nije pasivna i da "živimo u slobodnom tržištu".

"Kad su bile osam kuna cijene benzina nije nitko ništa govorio", rekao je Plenković.

Što se tiče cijena plina i struje, ponovio je da građani mogu biti mirni do proljeća i ocijenio da smo po tome u boljoj poziciji od mnogih drugih zemalja.

Gorivo je od ponoći u Hrvatskoj ponovno znatno poskupjelo, tako da je, prema podacima portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 u prosjeku 26 lipa skuplja nego prošli tjedan, dizela 40 lipa, a autoplina 13 lipa, što je posljedica rast cijena nafte na svjetskim tržištima.

Rast cijena goriva posljedica je rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, kao i visokog tečaja dolara, s obzirom da se naftom na svjetskim tržištima trguje u američkoj valuti.

Cijene goriva u Hrvatskoj rastu i zbog visokog tečaja dolara. Prošloga je tjedna cijena eura skliznula 0,2 posto, na 1,1570 dolara, nedaleko najniže razine u 14 mjeseci.

S obzirom na rast cijena goriva u Hrvatskoj, u ponedjeljak je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao da trošarine nisu nedodirljive.

Tagovi: Andrej Plenković, trošarine na gorivo, gorivo
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE