GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković podržao Čovićeve zahtjeve oko Južne interkonekcije

Plenković podržao Čovićeve zahtjeve oko Južne interkonekcije
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 16:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da podržava njegov stav oko Južne interkonekcije.

Plenković je istaknuo kako hrvatska Vlada pruža snažnu potporu hrvatskom narodu u BiH te će nastaviti s realizacijom projekata koji doprinose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku cijele BiH.

"Kada je riječ o projektu Južne plinske interkonekcije, istaknuta je važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u Bosni i Hercegovini. Hrvatska je spremna podržati ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u Bosnu i Hercegovinu", navodi se u priopćenju. priopćeno je iz Ureda hrvatskog premijera.

Hrvatski premijer jasno je rekao da podržava stav Dragana Čovića.

"Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti razgovore radi postizanja dogovora o modalitetima realizacije projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana. U tom smislu Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH." , navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a već mjesecima trpi kritike američkog veleposlanstva i visokih dužnosnika ove zemlje. Nedavno ga je savjetnik američkog tajnika James O'Brien upozorio da prestane opstruirati provedbu projekta Južne plinske interkonekcije koji bi omogućio diverzifikaciju opskrbnih ruta.

Kritikama na račun Čovića ranije se pridružio i sam američki državni tajnik Blinken, koji je poslao pismo ministrima vanjskih poslova Hrvatske i BiH.

"Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sustava u Federaciji su dvolični, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Takva očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU", napisao je Blinken na vrijeme.

Ovakve poruke iz Zagreba jasan su pokazatelj da, uz Čovića, ni hrvatski premijer nije preozbiljno shvatio kritike i upozorenja iz Washingtona.

Tagovi: PLENKOVIĆ, ČOVIĆ, JUŽNA INTERKONEKCIJA, HDZ
PROČITAJ I OVO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE