GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković najavio u najkraćem roku donošenje uredbe vezane uz OIE

Plenković najavio u najkraćem roku donošenje uredbe vezane uz OIE
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 20:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U ponedjeljak je održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a, a tom je prilikom izjavu za medije dao predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

“Sutra ću biti u Sloveniji, imam sastanak s premijerom, govorit ćemo o odnosima Hrvatske i Slovenije”, najavio je Plenković.

“Osvrnuli smo se i na ankete o rejtingu, ohrabrujući signali, visok stupanj povjerenja naših građana”, dodao je.

Osvrnuo se i na Zakon o osobnim asistentima. “O ovom zakonu se priča skoro 20 godina, kao što smo dosad u pogledu naknadana i za roditelje-njegovatelje i čitav niz drugih naknadana, pristupačnost, uključenost, stalno smo podizali naknade… Trentuno je broj ljudi koji su obuhvaćeni je oko 4000 ljudi, vrijednost je oko 150 milijuna kuna, sad se diže na 14.000, bit će alocirano 156 milijuna eura. Velika većina tih udruga je zadovoljna tim sadržajem zakona.”

“Naša politika je empatična, zbog toga se donose odluke da izdvajamo jako puno sredstava za ljude koji koji imaju tešku bolest za koju lijekovi dotad nisu bili uvršteni na listu HZZO”, istaknuo je premijer.

“Cijela naša politika je suprotna od onog što oporba govori”, dodao je Plenković, dodajući da provode politiku koja je cjelovita i konzistentna.

Osvrnuo se na novi incident o curenju podataka. “Mislim da je već danas dalo izjave ministarstvo financije o toj temi, donesen je zakonski okvir na razini EU krajem 2021. Vrijeme za transponiranje tog okvira je kraj ove godine, on se usvaja na kraju prošle godine za ovu godinu u trećem kvartalu predviđeno je donošenje zakonskog propisa i Mininstarstvo financija će sukladno postojećoj europskoj dirketivi predložiti okvir koji će se odnositi na bolju zaštitu dužnika.”

“Mislim da prvo nadležna tijela trebaju utvrditi kako ti podaci cure, zašto cure, tko je to dopustio, kako se ti osobni podaci koriste, imate Agenciju za zaštitu podataka, a ima i drugih tijela, neka se očituju”, zaključio je premijer.

Plenković je najavio da će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u najskorije vrijeme predložiti Vladi usvajanje uredbe vezane uz obnovljive izvore energije (OIE).

Na upit novinara zašto ta uredba i podzakonski akti nisu već doneseni, s obzirom da je novi Zakon o tržištu električne energije donesen prije više od 400 dana, Plenković je kazao da Ministarstvo očito rade na tome.

“Spremaju tu uredbu, koja će biti donesena u najkraćem roku. Mora ići u javno savjetovanje i nakon toga ide na Vladu”, odgovorio je premijer.

Udruženja obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK) na konferenciji nanovinare ranije u ponedjeljak upozorilo je da je novi Zakon o tržištu električne energije usporio razvoj sektora obnovljivih izvora energije i onemogućio razvoj postojećih projekata u visokoj fazi pripreme.

Tagovi: Andrej Plenković, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
POZIV
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
PARIZ - Francuska podržava tvrtke koje vjeruju u zemlju, rekao je njezin predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o potencijalnoj potrazi najveće naftne kompanije TotalEnergies za uvrštenjem na američku burzu.
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
RAT U UKRAJINI
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
KIJEV - Ruske bespilotne letjelice pogodile su rano u srijedu energetska postrojenja te prekinule opskrbu električnom energijom u nekim dijelovima Sumske oblasti na sjeveru Ukrajine, rekli su dužnosnici.
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
POTEZI
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
WASHINGTON - Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena odlučila je pustiti milijun barela goriva iz strateških rezervi, a cilj je smanjenje cijena na benzinskim crpkama.
Dovršena reforma europskog tržišta električne energije
REFORME
Dovršena reforma europskog tržišta električne energije
BRUXELLES - Članice EU danas su konačno odobrile reformu tržišta električne energije u EU, koja je odgovor na energetsku krizu povezanu s ruskom agresijom na Ukrajinu.
Cijene nafte pale prema 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 82 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladala zabrinutost za potražnju nakon signala iz američke središnje banke da zbog inflacije neće žuriti sa snižavanjem troškova zaduživanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE