GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: LNG terminalom Hrvatska se upisala na energetsku kartu svijeta

Plenković: LNG terminalom Hrvatska se upisala na energetsku kartu svijeta
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2021 / 10:10
Autor: SEEbiz / H
SOFIJA - LNG terminalom na Krku Hrvatska se u kontekstu energetske suradnje utisnula na kartu Europe i svijeta, rekao je premijer Andrej Plenković u petak u Sofiji gdje sudjeluje na samitu Inicijative triju mora.

Proteklih nekoliko godina Inicijativom triju mora nastoji se povezati zemlje srednje Europe u najširem smislu, od Baltika do obala Crnog mora i Jadrana, podsjetio je u izjavi za novinare.

Zemlje regije u tome imaju snažnu podršku Sjedinjenih Država, a Hrvatska kao sudionica ima cijeli niz projekata.

Istaknuo je pritom LNG- terminal na Krku, koji se spominje od samog početka Inicijative.

"Hrvatska je upravo u ovoj godini otvorila svoj LNG terminal na Krku. U kontekstu energetske suradnje utisnuli smo se ne samo na kartu Europe nego i na kartu svijeta", rekao je Plenković.

"S te strane vjerujemo da je to veliki doprinos Hrvatske suradnji u energetskom sektoru u ovoj Inicijativi", zaključio je premijer.

Tri mora zajednički su inicirale Hrvatska i Poljska u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

LNG terminal na Krku je relevantan za Hrvatsku jer se plinovodnom mrežom spaja s već ranije izgrađenim terminalom u Poljskoj.

Plenković je rekao da će Hrvatska kao sudionica Inicijative nastojati iskoristiti okupljanje sredstava i fondova za projekte koji su korisni za sve zemlje na tom od Baltika do Jadrana i Crnog mora.

Inicijativa triju mora danas povezuje 12 zemalja članica EU-a - Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Tagovi: LNG terminal, LNG Hrvatska, Andrej Plenković, Hrvoje Krhen
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE