GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Energetska tranzicija nema alternative

Plenković: Energetska tranzicija nema alternative
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2023 / 15:00
Autor: SEEbiz / Glas Istre
BALE - Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj konferenciji Glasa Istre "Izazovi zelene tranzicije", koja se održava u sklopu sajma modularnih i montažnih kuća u Balama, istaknuo je da prelazak na zeleno i održivo gospodarstvo, koje počiva na korištenju energije iz obnovljivih izvora, treba gledati kao priliku za daljnji gospodarski razvoj Hrvatske.

- Vjerujem da upravo Istra može biti predvodnik tih promjena u našem turističkom sektoru. U tu svrhu osigurana su bespovratna sredstva u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Ova će nam sredstva svakako omogućiti daljnju energetsku transformaciju i, ono što je najvažnije, sudjelovanje naših građana u njoj. Cilj nam je provoditi aktivnosti kojima ćemo osigurati povoljnu i obnovljivu energiju koja će pridonijeti daljnjem razvoju cjelogodišnjeg i održivog turizma, rekao je Plenković, koji je nakon uvodnog govora obišao sajam Modular Homes Expo 2023. i razgovarao s ponajboljim proizvođačima u sve popularnijoj industriji izgradnje montažnih kuća.

Napomenuo je i da je energetska tranzicija nema alternative - ona je, tvrdi, postala klimatska, ekonomska i geopolitička nužnost.

- Iako smo LNG-Terminalom osigurali svoju energetsku neovisnost od ruskog plina, samo ćemo ulaganjem u obnovljive izvore energije - to jest u čišću energiju koju ćemo moći sami proizvoditi - moći doseći punu energetsku neovisnost, poručio je Plenković.

Naveo je i tri ključna prioriteta kojima će se sustavno baviti u idućem razdoblju. Prvi prioritet je digitalna transformacija države, gospodarstva i društva, kako je istaknuo, za veću kvalitetu javnih usluga, naprednu infrastrukturu, veću konkurentnost gospodarstva te digitalne vještine građana, a o čemu je bilo riječi na sjednici Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju prije dva tjedna.


- Drugo, to je prioritet demografske revitalizacije, za preokretanje demografskih trendova, za razvoj i vitalnost gospodarstva, održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava te javnih financija, što ćemo pratiti kroz intenziviran rad Vijeća za demografsku revitalizaciju. I treće, to je prioritet dekarbonizacije, za postizanje veće razine energetske neovisnosti te klimatske neutralnosti, što ćemo pratiti kroz Nacionalno vijeće za održivi razvoj koje će se sastati iduću srijedu, kazao je Plenković.

Istaknuo je i kako ključnu ulogu u procesu prelaska na klimatsku neutralnost imaju, s jedne strane gospodarski subjekti, a s druge strane gradovi i općine. A upravo su, rekao je, gradovi, gdje danas živi većina stanovnika, odgovorni za 80 posto energetske potrošnje i s njima povezanih emisija CO2.


Uz Plenkovića, o jednoj od najvažnijih tema današnjice, uvodno su govorili član Uprave Glasa Istre Ivica Božan, Josip Ostrogović, član Uprave ACI- ja za investicije, marketing i maloprodaju, istarski župan Boris Miletić i načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio.


Konferenciji i sajmu odazvali su se brojni stručnjaci, političari i drugi gosti iz javnog sektora koji su, u kontekstu ekologije i održivog razvoja te zelene tranzicije, imali priliku čuti što domaće kompanije čine kako bi njihov otisak u poslovanju bio što manji na okoliš.

Edi Pastrovicchio je izrazio zadovoljstvo što je Općina Bale domaćin ovakvo jedinstvenoj sajamskoj manifestaciji, tim više što je sve veći interes budućih mještana da se upravo u tom malom mjestu grade montažne i modularne kuće. Istaknuo je i kako je Općina, koja bilježi značajan prirast stanovništva, nedavno provela natječaj "zemljište za 1 kunu" za 23 zemljišta na kojima će mlade obitelji graditi svoje kuće, a zasigurno će neke od njih biti montažne. Tom je prilikom napomenuo i da je sportska dvorana Bale, u kojoj se održavaju konferencija i sajam, osvojila niz međunarodnih i domaćih arhitektonskih izdanja zbog svoje uklopljenosti u postojeće okruženje.

U sklopu konferencije održavana su dva panela - "Održivost kao imperativ turističkog razvoja" i "Kako doprinosimo smanjenju ugljičnog otiska", a među panelistima našli su se pulski gradonačelnik Filip Zoričić, Igor Radić (Ministarstvo turizma i sporta RH), Ivan Herak (ACI), Ivana Budin Arhanić (Valamar Riviera), Ivica Butorac (Brijuni Riviera), zamjenik župana Tulio Demetlika, Kristijan Rabar (BAT), Denis Nikola Kulišić (IT OIV -Odašiljaći i veze), Željko Ukić (HŽ Putnički prijevoz) te baljanski načelnik Edi Pastrovicchio.

Tagovi: Andrej Plenković, energetska tranzicija, Bale, montažne kuće
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje za "crnim zlatom".
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
INTERKONEKTOR
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
NIŠ - Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
EMISIJE
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da bi se emisije stakleničkih plinova mogle smanjiti samo za 30 posto do 2030. godine na temelju obećanja zemalja na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju (COP28). Ako zemlje ne poduzmu ambicioznije mjere, svijet neće izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, rekla je.
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
POGON
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
BEČ - U bečkoj četvrti Simmering ovog su tjedna puštene u rad prve tri od sustava od šest velikih dizalica topline. One proizvode više klimatski prihvatljivije topline za 56.000 bečkih kućanstava iz pročišćene otpadne vode, objavio je ljubljanski međunarodni ured Grada Beča. Planiraju udvostručiti kapacitet do 2027. godine.
Matija Bitenc više neće biti član uprave Petrola
KADROVI
Matija Bitenc više neće biti član uprave Petrola
LJUBLJANA - Nakon nešto manje od četiri godine Matija Bitenc oprašta se od uprave energetske tvrtke Petrol.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE