GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol prepolovio neto dobit u devet mjeseci

Petrol prepolovio neto dobit u devet mjeseci
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 21:31
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Petrol u prvih je devet mjeseci ostvarila 2,29 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 30 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Neto dobit potonula je 49 posto, na 40,5 milijuna eura. Na poslovanje je utjecao pad prodaje naftnih derivata, uglavnom zbog antikrunskih mjera na svim tržištima.

Situacija se pogoršala u ožujku pojavom novog koronavirusa. Mjere koje su zemlje poduzele za suzbijanje pandemije, ograničavajući kretanje između zemalja i između lokalnih zajednica, dovele su do značajnog pada prodaje naftnih derivata zbog prometnih ograničenja. u pratnji Petrola.

Kako kažu, njihova je glavna briga, čak i u slučaju drugog vala epidemije, poduzimanje mjera za zaštitu zdravlja i Petrolovih kupaca i zaposlenika.

"Opskrba energijom teče bez problema, sva prodajna mjesta rade", rekli su, dodajući da se planovi za ovu godinu ne mogu ostvariti zbog nove epidemije koronavirusa i rezultirajuće nepredvidive gospodarske krize.

U prvih devet mjeseci Petrol grupa ostvarila je 301,9 milijuna eura prilagođene bruto dobiti, što je 13 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Bruto operativna dobit pala je za četvrtinu na 114,4 milijuna eura. Većinu je generirala prodajom naftnih derivata, petinu prodajom robe i srodnih usluga, ostatak prodajom drugih izvora energije, energetskim i ekološkim rješenjima te proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

Grupa je u prvih devet mjeseci 2020. prodala 2,3 milijuna tona naftnih derivata, što je pad od 21 posto, uglavnom zbog manje prodaje u maloprodaji kao rezultat covida-19. Prodaja ukapljenog naftnog plina iznosila je 114.000 tona ili 17 posto manje. Prodaja električne energije zaustavila se na 15,7 teravat sati, a prodaja prirodnog plina na 19,9 teravat sati.

Grupa Petrol u prvih je devet mjeseci ostvarila 345,2 milijuna eura prihoda od prodaje robe, što je tri posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Krajem rujna imao je preko 510 benzinskih servisa, od toga 318 u Sloveniji, 110 u Hrvatskoj, 42 u Bosni i Hercegovini, 15 u Srbiji, 15 u Crnoj Gori i 10 na Kosovu.

Zbog neizvjesne situacije, Grupa je pripremila razne scenarije za ovogodišnje poslovanje. Predviđa da bi količina naftnih derivata mogla doseći između 83 i 86 posto prošle godine. Grupa bi lani mogla ostvariti bruto operativnu dobit između 73 i 79 posto. između 77 i 84 posto prošle godine bez jednokratnih događaja, jer je prošle godine iz njega isključeno ukidanje odredbi za tužbe i novčane kazne za postupke dovršene 2019. godine, koji imaju ukupni učinak od 11,1 milijuna eura.

Tagovi: Petrol, poslovni rezultati, nafta, energija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE