GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol prepolovio neto dobit u devet mjeseci

Petrol prepolovio neto dobit u devet mjeseci
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 21:31
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Petrol u prvih je devet mjeseci ostvarila 2,29 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 30 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Neto dobit potonula je 49 posto, na 40,5 milijuna eura. Na poslovanje je utjecao pad prodaje naftnih derivata, uglavnom zbog antikrunskih mjera na svim tržištima.

Situacija se pogoršala u ožujku pojavom novog koronavirusa. Mjere koje su zemlje poduzele za suzbijanje pandemije, ograničavajući kretanje između zemalja i između lokalnih zajednica, dovele su do značajnog pada prodaje naftnih derivata zbog prometnih ograničenja. u pratnji Petrola.

Kako kažu, njihova je glavna briga, čak i u slučaju drugog vala epidemije, poduzimanje mjera za zaštitu zdravlja i Petrolovih kupaca i zaposlenika.

"Opskrba energijom teče bez problema, sva prodajna mjesta rade", rekli su, dodajući da se planovi za ovu godinu ne mogu ostvariti zbog nove epidemije koronavirusa i rezultirajuće nepredvidive gospodarske krize.

U prvih devet mjeseci Petrol grupa ostvarila je 301,9 milijuna eura prilagođene bruto dobiti, što je 13 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Bruto operativna dobit pala je za četvrtinu na 114,4 milijuna eura. Većinu je generirala prodajom naftnih derivata, petinu prodajom robe i srodnih usluga, ostatak prodajom drugih izvora energije, energetskim i ekološkim rješenjima te proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

Grupa je u prvih devet mjeseci 2020. prodala 2,3 milijuna tona naftnih derivata, što je pad od 21 posto, uglavnom zbog manje prodaje u maloprodaji kao rezultat covida-19. Prodaja ukapljenog naftnog plina iznosila je 114.000 tona ili 17 posto manje. Prodaja električne energije zaustavila se na 15,7 teravat sati, a prodaja prirodnog plina na 19,9 teravat sati.

Grupa Petrol u prvih je devet mjeseci ostvarila 345,2 milijuna eura prihoda od prodaje robe, što je tri posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Krajem rujna imao je preko 510 benzinskih servisa, od toga 318 u Sloveniji, 110 u Hrvatskoj, 42 u Bosni i Hercegovini, 15 u Srbiji, 15 u Crnoj Gori i 10 na Kosovu.

Zbog neizvjesne situacije, Grupa je pripremila razne scenarije za ovogodišnje poslovanje. Predviđa da bi količina naftnih derivata mogla doseći između 83 i 86 posto prošle godine. Grupa bi lani mogla ostvariti bruto operativnu dobit između 73 i 79 posto. između 77 i 84 posto prošle godine bez jednokratnih događaja, jer je prošle godine iz njega isključeno ukidanje odredbi za tužbe i novčane kazne za postupke dovršene 2019. godine, koji imaju ukupni učinak od 11,1 milijuna eura.

Tagovi: Petrol, poslovni rezultati, nafta, energija
PROČITAJ I OVO
Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a
INVESTICIJE
Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a
BEOGRAD - Prvi čovek Gazpromnjefta, većinskog vlasnika NIS-a, Aleksandar Đukov najavljuje nove investicije u tu kompaniju i dodaje da će NIS završiti sa približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine.
Aral razvija gorivo budućnosti
GORIVA
Aral razvija gorivo budućnosti
BOCHUM - Istraživački odjel koncerna Aral, Aral-Forschung, u njemačkom Bochumu razvija sintetička goriva koja mogu koristiti već današnji motori. Jer primjerice Porsche vjeruje da motori s unutarnjim izgaranjem imaju budućnost.
Početkom prosinca očekuju se prve količine prirodnog plina iz LNG terminala u Omišlju
PLIN
Početkom prosinca očekuju se prve količine prirodnog plina iz LNG terminala u Omišlju
ZAGREB - Projekt plutajućeg LNG terminala u Omišlju na Krku privodi se kraju, radovi su završeni u rokovima, terminal će uskoro biti spreman za prihvat brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (UPP/LNG), a u hrvatskom plinskom sustavu u početku prosinca očekuju se prve količine prirodnog plina iz tog novog dobavnog pravca.
Gorivo iz Pančeva uskoro dominantno u Hrvatskoj
RAFINERIJE
Gorivo iz Pančeva uskoro dominantno u Hrvatskoj
BEOGRAD - Gorivo iz Srbije, uz pomoć Rusije, zapljusnuće će Hrvatsku u narednim godinama.
Neizvjesno ispunjavanje roka za dovršetak plinovoda Turskog toka kroz Srbiju
PLINOVOD
Neizvjesno ispunjavanje roka za dovršetak plinovoda Turskog toka kroz Srbiju
BEOGRAD - Vlada Srbije neočekivano je ovaj tjedan iz parlamenta povukla prijedlog zakona o jamstvu za kredit javnom poduzeću Srbijagasu od 70 milijuna eura, što je otvorilo i ostavilo bez odgovora mnoga politička i gospodarska pitanja te postalo dijelom priče o dovršetku plinovoda Turskog toka kroz Srbiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE