GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol povećao dobit zaslugom integracije Croduxa

Petrol povećao dobit zaslugom integracije Croduxa
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 10:26
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nadzorni odbor Petrola d.d., Ljubljana, na 11. sjednici upoznao se s Izvješćem o poslovanju Petrol grupe i Petrola d.d., Ljubljana, u prva tri mjeseca 2022. godine.

U ključnim pokazateljima poslovanja Grupa Petrol ostvarila je rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na ostvareni EBITDA u prva tri mjeseca 2022. godine u iznosu od 65,6 milijuna eura značajno je utjecalo i uključivanje Crodux derivata dva d.o.o. Petrol grupi.

Turbulentno poslovno okruženje

U prva tri mjeseca 2022. Grupa Petrol se, kao i sve tvrtke, posljednjih godina suočila s turbulentnim kretanjima na globalnom gospodarskom i energetskom tržištu. Situaciju u poslovnom okruženju snažno je obilježio nastavak epidemije koronavirusa, zaoštravanje uvjeta na energetskim tržištima pod utjecajem rata u Ukrajini te posljedične vladine mjere za ublažavanje utjecaja energetske krize na kućanstva i poduzeća. Gospodarstvo je ostvarilo stabilan rast, koji su pratile i visoke cijene goriva i energije. Svi ovi čimbenici utjecali su na poslovanje Petrol grupe u prvom tromjesečju 2022. godine.

Na svim tržištima na kojima posluje Grupa Petrol strogo se pridržava uputa nadležnih institucija, kako u pogledu provođenja mjera za ograničavanje širenja epidemije koronavirusa, tako i u pogledu određivanja cijena naftnih derivata. Kao iu 2021. godini, iu prvom tromjesečju 2022. nastavio je težiti optimizaciji troškova i racionalizaciji poslovanja te prilagođavanju ponude trenutnim uvjetima.

Poslovni rezultati za prvi kvartal 2022.

Grupa Petrol je u prva tri mjeseca 2022. godine ostvarila usklađenu bruto dobit u iznosu od 162,2 milijuna eura, što je 18 posto više nego u prva tri mjeseca 2021. godine. Uključenje Crodux derivata dva d.o.o. Petrol grupi. EBITDA Grupe Petrol u prva tri mjeseca 2022. iznosila je 65,6 milijuna eura, što je 21 posto više nego u prva tri mjeseca 2021. Rast Crodux derivata dva d.o.o. Petrol grupi i dobar rezultat u području trgovine električnom energijom. U strukturi EBITDA 37 posto su goriva i derivati, 13 posto trgovina robom i uslugama, 47 posto energija i rješenja i 3 posto ostali prihodi. Neto dobit Grupe Petrol u prvom tromjesečju 2022. dosegla je 32,4 milijuna eura, što je povećanje od 17% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Grupa Petrol je u prva tri mjeseca 2022. prodala 906,4 tisuće tona goriva i derivata, što je 41 posto više nego u istom razdoblju 2021. Najveći utjecaj na rast prodaje goriva i derivata imalo je uključivanje Croduxa derivati dva d.o.o. Petrol grupi. Uključivanjem ove tvrtke smanjen je udio prodaje u Sloveniji u strukturi prodaje goriva i derivata, dok je povećan udio prodaje na tržištima JI Europe.

Osim energetske krize, na prodaju goriva i derivata utjecale su i državne mjere na pojedinim tržištima. U Sloveniji je cijena ekstra lakog lož ulja regulirana od 20. listopada 2021., a cijene benzina i dizela NMB-95 regulirane su od 15. ožujka 2022. godine. Cijene goriva u Sloveniji u ovom su razdoblju bile znatno niže nego u većini susjednih zemalja, što je značajno povećalo prodaju, ali se negativno odrazilo na usklađenu bruto dobit. U Hrvatskoj se cijene reguliraju od 7. veljače 2022. nadalje, a u Srbiji od 12. veljače nadalje. Sve je to utjecalo na nižu usklađenu bruto dobit u prodaji naftnih derivata nego u istom razdoblju prošle godine.

Grupa Petrol je u prva tri mjeseca 2022. godine od prodaje robe i usluga ostvarila 101,5 milijuna eura prihoda, što je 21% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Glavni razlog pada je prelazak DARS-a na elektroničku naplatu cestarine te posljedično bilježenje neto prihoda od prodaje vinjeta za autoceste kao razlike između prodajne i nabavne cijene. U odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjeni su i prihodi od prodaje prehrambenih proizvoda i toplih napitaka koji su u prvom tromjesečju prošle godine dosegnuli rekordne razine, ali su ove godine smanjeni zbog obveznog ispunjavanja PCT uvjeta pri ulasku na punktove prodaja.

U području energetike i rješenja, što uključuje prodaju energetskih rješenja (sustavi upravljanja energijom i okolišem, vodovodni sustavi, učinkoviti sustavi rasvjete, daljinska energija, pročišćavanje vode, industrijska rješenja), sustavi grijanja, distribucija prirodnog plina, energetika (prodaja i trgovina električnom energijom, prodaja i trgovina prirodnim plinom), mobilnost i proizvodnja energije, Grupa Petrol je u prvom tromjesečju 2022. prodala 5,7 TWh prirodnog plina, 2,9 TWh električne energije i 83,7 tisuća MWh toplinske energije.

Sukladno Zakonu o kontroli cijena, koji državi nameće obvezu naknade gospodarske štete i izgubljene dobiti zbog ograničenja cijena motornih goriva, Petrol je Vladi Republike Slovenije podnio tužbu u iznosu od 51,3 milijuna eura. za razdoblje od 15. ožujka do 30. travnja 2022. godine. Dio tražbine koji se odnosi na razdoblje siječanj - ožujak 2022. iznosi 18,4 milijuna eura. Ovo potraživanje nije uključeno u financijske izvještaje Petrola d.d., Ljubljana, za razdoblje siječanj - ožujak 2022. godine.

Široka maloprodajna mreža i solidna financijska pozicija

Grupa Petrol je na kraju ožujka 2022. imala 6.162 zaposlenika, 593 benzinske postaje i 323 punionice za električna vozila pod upravljanjem. Maloprodajna mreža Petrol grupe uključuje 318 benzinskih postaja u Sloveniji, 202 u Hrvatskoj, 42 u Bosni i Hercegovini, 16 u Srbiji i 15 u Crnoj Gori.

Jaku poziciju Petrol grupe potvrđuje i dugoročni kreditni rejting BBB- sa stabilnim izgledima, što je potvrdio Standard & Poor's u travnju 2021.

Prema podacima Nadzornog odbora Petrola d.d., Ljubljana, Uprava je u prvom tromjesečju 2022. godine nastavila uspješno upravljati poslovanjem Petrol grupe u trenutnim tržišnim uvjetima, što se očituje i dobrim poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju 2022. godine.

Tagovi: Petrol, Crodux, nafta
PROČITAJ I OVO
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE