GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol ove godine planira dobit od gotovo 160 milijuna eura

Petrol ove godine planira dobit od gotovo 160 milijuna eura
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2024 / 22:12
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Petrol ove će godine, prema planovima, ostvariti 5,8 milijardi eura prihoda od prodaje, EBITDA u iznosu od 304,6 milijuna eura i neto dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura. Kako navode iz tvrtke, poslovni plan uzima u obzir sve poznate okolnosti, kao i očekivani nastavak volatilnosti energetskih tržišta i nepredvidivosti zakonodavnih okvira.

Petrol, koji od studenog prošle godine vodi Sašo Berger, ove godine očekuje poboljšanje financijskih pokazatelja. Kako su iz tvrtke najavili nakon utorka odobrenja poslovnog plana na nadzornom odboru, unatoč trenutno važećim zakonskim propisima koji po njima neopravdano ograničavaju marže na određene naftne derivate, nastavit će strateški smjer zelene tranzicije i za to izdvojiti 130 milijuna eura. ulaganja.

Prema predviđanjima, Grupa Petrol će se i ove godine suočiti sa značajnom neizvjesnošću koja proizlazi iz nestabilnih energetskih tržišta i zaoštrenih geopolitičkih prilika zbog rata u Ukrajini i napetosti na Bliskom istoku. Ipak, prognoze ukazuju na blagi gospodarski rast. Prognoze inflacije za 2024. nešto su niže u usporedbi s 2023., ali i dalje očekuju značajan pritisak na troškove.

Plan za ovu godinu uzima u obzir aktualnu regulaciju cijena pojedinih naftnih derivata na svim tržištima koncerna, uključujući visinu marži za motorne benzine i dizel u skladu s najnovijom uredbom o formiranju cijena određenih naftnih derivata u Sloveniji, ako Vlada ne produžuje ga. Za sada vrijedi do kraja veljače.

Kako navode u Petrolu, tržišta nafte su stabilna, tržište naftnih derivata u Sloveniji je konkurentno, Slovenija ima najnižu maržu na naftne derivate u Europi. "Smatramo da zbog ovih čimbenika više nema potrebe za propisom", poručuju iz Petrola, koji je inače podnio inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti propisa.

Grupa Petrol se pri planiranju poslovnih ciljeva za ovu godinu suočava s nekoliko rizika koji bi mogli utjecati na ispunjenje plana. Iz tvrtke navode da je glavni rizik intervencija regulatora u politiku cijena, geopolitički rizici i negativan utjecaj energetske krize na cijene energenata. “To ima izravan utjecaj na zakonodavni okvir koji se često mijenja, a povremeno i nenajavljeno donosi, što predstavlja dodatnu komplikaciju u planiranju poslovanja”, ističu.

Volatilnost na energetskim tržištima također utječe na pooštravanje uvjeta za nabavu naftnih derivata i inflatorne pritiske na troškove. Osim toga, postoje potencijalni rizici od prekida opskrbnih lanaca, što može utjecati na ekonomsku stabilnost i utjecati na regulatorne zahtjeve za miješanje biokomponenata u Sloveniji i Hrvatskoj.

Uredba o ubrzanju korištenja biogoriva i drugih obnovljivih goriva za pogon motornih vozila u Sloveniji te novela zakona o osiguravanju uštede energije utjecat će na rast troškova, upozoravaju u Petrolu. Među rizicima prepoznaju pogoršanje gospodarskih izgleda u slovenskim ključnim trgovinskim partnerima, volatilnost europskih tržišta koja su povezana s visokim tržišnim rizicima, a poseban izazov predstavlja i nedostatak odgovarajuće radne snage.

Grupa Petrol je prvih devet mjeseci prošle godine završila s 5,2 milijarde eura prihoda i neto dobiti od 95 milijuna eura. Petrol će rezultate za cijelu 2023. godinu objaviti sredinom ožujka.

Upravu Petrola od ožujka ponovno čini šest članova. Petogodišnji mandat tada počinje teći Dragi Kavšeku, kojeg su nadzornici sredinom prosinca imenovali članom uprave, zajedno s Metodom Podkrižnikom. Potonjemu je mandat počeo 1. siječnja. Upravu Petrola vodi Sašo Berger, a osim Podkrižnika, u njoj su još Jože Smolič, Marko Ninčević i radnički direktor Zoran Gračner.

Tagovi: petrol, nafta, gorivo, benzin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE