GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol neće ostvariti ciljeve zacrtane za 2022.

Petrol neće ostvariti ciljeve zacrtane za 2022.
ZBOG REGULACIJE CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2022 / 10:12
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Uprava Petrola je procijenila da bi u odnosu na svoj poslovni plan u prvoj polovici 2022. godine tvrtka trebala ostvariti bruto dobit manju za 53 milijuna eura, EBITDA za 79 milijuna eura i krajnji rezultat za 54 milijuna eura, zbog prethodnih i novih propisa o motornim gorivima u Sloveniji i Hrvatskoj glede maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Uprava Petrola jučer je izvijestila o učinku regulacije cijena motornih goriva na poslovanje Petrol grupe. Tvrtka je procijenila da bi u odnosu na svoj poslovni plan, u prvoj polovici godine, Petrol trebao iskazati bruto dobit manju za 53 milijuna eura, EBITDA za 73 milijuna eura i krajnji rezultat za 54 milijuna eura. Tvrtka je postavila svoj poslovni plan s prodajom od 5,9 milijardi eura, EBITDA-om od 297,8 milijuna eura i neto dobiti od 158,3 milijuna eura.

To zapravo znači da tvrtka u 2022. očekuje da će EBITDA doseći 224,8 milijuna eura, a krajnji rezultat iznositi 104,3 milijuna eura. To je izravan učinak kako prethodnih tako i novih propisa o motornim gorivima u Sloveniji i Hrvatskoj. Iz tvrtke su poručili da će poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi dobili nadoknadu za gubitak nastao nerazmjernom mjerom naftnih derivata u pogledu regulacije maloprodajnih cijena.

U Sloveniji trenutno postoje ograničenja na marže na benzinskim postajama izvan autocesta u razdoblju od 21. lipnja do 16. kolovoza na 0,0607 eura po litri, s tim da je najveća dopuštena marža za dizel 0,0983 eura po litri, a za benzin 0,0994 eura po litri . U Hrvatskoj su, u pogledu mjera koje je donijela Vlada, u razdoblju od 14 dana, propisi ograničili cijene motornih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta. Efektivno od 21. lipnja benzin će koštati 13,5 kuna po litri, dizel 13,08 kuna po litri, a plavo obojeni dizel 9,45 kuna po litri. Iz tvrtke su istaknuli da regulirane maloprodajne cijene izvan autocesta nisu dovoljne za pokrivanje operativnih troškova ovih jedinica.

Petrol je istaknuo da se nalazi u „čudnoj situaciji“ – s količinama prodanih više od planirane prodaje zbog znatno nižih cijena u odnosu na susjedne zemlje, dok je bio prisiljen prodavati gorivo ispod cijene, čime je zapravo ostvaren los sa svakom prodanom litrom goriva. Petrol je tijekom regulacijskog razdoblja prodao više od 90% goriva ispod cijene. Petrol je Vladi Republike Slovenije uputio zahtjev za naknadu štete zbog gubitka koji je proizašao iz regulacije cijena naftnih derivata i očekuje da će Vlada u najkraćem mogućem roku u potpunosti ispuniti svoju obvezu.

Tagovi: Petrol, cijene goriva, regulirane cijene goriva, Crodux
PROČITAJ I OVO
Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
GORIVO
Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
ANALIZA - Dio razloga za rast cijene naftnih derivata svakako se može objasniti rastom cijena sirove nafte (koje su rasle prvenstveno zbog straha od pada ruske proizvodnje, koja čini oko 10 posto globalnog proizvodnog kapaciteta), no to je samo jedan od niza čimbenika koji su pridonijeli tako visokim cijenama naftnih derivata.
Neizvjesnost oko plina podiže nervozu u EU
PRIJETI NESTAŠICA
Neizvjesnost oko plina podiže nervozu u EU
BRUXELLES - Rusija reducira pošiljke plina. Inflacija raste. Cijene energije eksplodiraju. Što EU može napraviti kako bi zaštitila građane od (možda) još gore situacije u idućim mjesecima? O tome se diskutiralo na summitu EU-a.
Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
BIZARNE PORUKE
Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
ZAGREB - Dok se Europljani pripremaju za nestašicu plina izazvanu ruskim ratom protiv Ukrajine, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju.
Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 112 dolara budući da je strah od recesije nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u nadjačala zabrinutost za opskrbu zbog smanjene proizvodnje u Libiji.
Francuska zamrzava cijene plina do kraja godine
ZAMRZAVANJE
Francuska zamrzava cijene plina do kraja godine
PARIZ - Francuska vlada objavila je da će zamrznuti cijene plina za kućanstva do kraja godine, protegnuvši limit na novu sezonu grijanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE