GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol: Na skupštini u prosincu o posljedicama regulacije cijena

Petrol: Na skupštini u prosincu o posljedicama regulacije cijena
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2022 / 18:24
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Uprava Petrola sazvala je skupštinu za 27. prosinca na kojoj će se dioničari izvijestiti o šteti nastaloj regulacijom cijena energenata u Sloveniji i Hrvatskoj u 2022. Zahtjev za sazivanjem podnijele su tvrtke Vizija holding i Vizija holding ena, gdje upozoravaju da je uredba značajno utjecala na poslovanje cijele Petrol grupe.

Slovenija i Hrvatska su tijekom 2022. više puta iu različitim vremenskim razdobljima regulirale cijene energenata, napisali su Vizija Holding i Vizija Holding ena u zahtjevu za sazivanje skupštine, dodajući da se time iz temelja mijenjaju uvjeti poslovanja Petrol grupe i značajno utječe na njegov financijski položaj.

Petrol je, primjerice, u prvih devet mjeseci zbog mjera slovenske vlade na domaćem tržištu goriva zabilježio pad operativne dobiti (EBIT) za 108,9 milijuna eura. Kao rezultat mjera koje je hrvatska Vlada poduzela na domaćem tržištu goriva, cijela grupa Petrol zabilježila je pad EBIT-a od 34,6 milijuna eura. Poslovni rezultat grupe Petrol manji je, dakle, za čak 143,5 milijuna eura.

Dodatni pad poslovnog rezultata u Sloveniji dogodio se i zbog regulacije cijena na području električne energije i prirodnog plina.

Čak i u Hrvatskoj, koja je drugo najvažnije tržište za grupu Petrol i gdje su maloprodajne cijene naftnih derivata regulirane od 7. veljače, Petrol je u pojedinim razdobljima prodavao naftne derivate s negativnom maržom.

I Slovenija i Hrvatska dužne su grupi Petrol nadoknaditi nastalu gospodarsku štetu, upozoravaju iz Vizije holdinga i Vizije holding ena, koje vodi poduzetnik Dari Južna i koji zajedno posjeduju 6,66 posto dionica Petrola. No, unatoč aktivnostima uprave i žalbi nadzornog odbora, to se još nije dogodilo, dodaju.

Na skupštini će se dioničari upoznati i s ovogodišnjim poslovanjem tvrtke kćeri Geoplin u kojoj Petrol ima 74,34 posto vlasničkog udjela. Iz javno dostupnih informacija i izvješća razvidno je da veletrgovac plinom ima poteškoća u osiguranju likvidnosti, a time i kapitala zbog poremećenih opskrbe ruskim prirodnim plinom i povećanja kupnje skupljeg plina iz alternativnih izvora, zahtjev za sazivanje opće stanja susreta.

Sukladno predviđanjima Vlade Roberta Goloba za kontrolu troškova energenata i ograničavanje cijena struje i plina, inicijatori sazivanja skupštine također smatraju važnim procijeniti utjecaj regulacije cijena naftnih derivata, plina i električne energije na poslovanje Petrola i cijele grupe u 2023. godini.

Tagovi: Petrol, Vizija holding, Vizija holding ena, regulacija cijena goriva, Nada Drobne Popović, Crodux
PROČITAJ I OVO
Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo
GORIVO
Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada ukinula je limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina, a premijer Viktor Orban najavio je porez na ekstraprofit naftne i plinske grupe MOL.
MOL obustavlja projekte u Rusiji, razmatra opcije
POTEZI
MOL obustavlja projekte u Rusiji, razmatra opcije
BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna tvrtka MOL priopćila je da je zaustavila sve razvojne projekte u Rusiji i preispituje svoja tamošnja ulaganja, uključujući budućnost svog 51 posto udjela u naftnom polju Baitugan.
Ina reagirala na prosvjed Greenpeacea
REAKCIJE
Ina reagirala na prosvjed Greenpeacea
ZAGREB - Iz Ine su reagirali povodom prosvjeda aktivista Greenpeacea ispred Inine zgrade održanog 5. prosinca 2022. godine.
Elektroprivreda Crne Gore preuzima nikšićku Željezaru
AKVIZICIJE
Elektroprivreda Crne Gore preuzima nikšićku Željezaru
PODGORICA - U Podgorici je u utorak postignut dogovor sa turskom kompanijom Toščelik o prodaji nikšićke Željezare Elektroprivredi Crne Gore, koja je u državnom vlasništvu.
FT: Slovenci planiraju graditi plinovod do Mađarske za alžirski plin
PLINOVOD
FT: Slovenci planiraju graditi plinovod do Mađarske za alžirski plin
LJUBLJANA - Slovenski premijer Robert Golob planira izgraditi plinovod do Mađarske za alžirski plin kako bi susjednoj državi pomogao smanjiti ovisnost o ruskom plinu, piše u utorak list Financial Times, a prenosi agencija STA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE