GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol na putu da nadmaši vlastite ciljeve za 2021.

Petrol na putu da nadmaši vlastite ciljeve za 2021.
DEVET MJESECI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 08:44
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Petrol ostvarila je dobre poslovne rezultate u prvih devet mjeseci 2021. s EBITDA-om od 175,7 milijuna eura i omjerom neto duga/EBITDA od 1,4.ž

„Grupa Petrol u prvih devet mjeseci 2021. uspješno ostvaruje kako zacrtane ciljeve za 2021., tako i strateške ciljeve za razdoblje 2021.-2025. Nakon pada gospodarske aktivnosti uslijed pandemije 2020. godine, svjedoci smo gospodarskog rasta u 2021. godini, koji je popraćen i visokim rastom cijena energenata. Prema ocjeni Nadzornog odbora Petrola dd, Ljubljana, Uprava uspješno upravlja poslovanjem Petrol grupe u neizvjesnim tržišnim uvjetima, što se očituje dobrim poslovnim rezultatima u prvih devet mjeseci 2021. godine“, rekao je Janez Žlak, predsjednik Nadzornog odbora.

Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave Petrola rekla je:

„Grupa Petrol svojim poslovanjem u 2021. godini uspješno ostvaruje ciljeve ambiciozne strategije za razdoblje 2021.-2025. Akvizicijom Crodux Derivati Dva doo 6. listopada 2021., što je najveća akvizicija Petrola dd, Ljubljana u posljednjih deset godina i predstavlja najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u cijeloj našoj povijesti, Grupa Petrol slijedi strateški cilj širenja svog djelovanja izvan granica.Slovenija. Kroz snažnu prodajnu mrežu na hrvatskom tržištu proširit ćemo portfelj naših kupaca u području energetskih proizvoda i usluga energetske tranzicije. U prvih devet mjeseci 2021. godine alocirali smo 76% ulaganja u projekte energetske tranzicije. Krajem srpnja u Hrvatskoj je počela s radom druga Petrolova vjetroelektrana. VE Ljubač osigurat će zelenu, održivu električnu energiju za više od 30.000 kućanstava. Svoju predanost održivom razvoju i postignuća u ovom području predstavili smo u Izvješću o održivosti Grupe Petrol za 2020. Unatoč neizvjesnim uvjetima poslovanja, Grupa Petrol je postavila vrlo visoke ciljeve za 2021. EBITDA, planirana na 213,5 milijuna eura, najveća je u poslovnoj povijesti Petrola. S poslovnim rezultatima ostvarenim u prvih devet mjeseci 2021. godine, na dobrom smo putu da ovaj ambiciozni cilj i premašimo."

Uspješno prilagođavanje prodaje tržišnim uvjetima i učinkovito upravljanje troškovima u prvih devet mjeseci 2021. godine odrazilo se na 54% rasta EBITDA-e u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. EBITDA je iznosila 175,7 milijuna eura, od čega je 55,9% bila prodaja naftnih derivata, 18,3% prodaje robe, 16,2% prodaje ostalih energenata (zemnog plina, električne energije, UNP-a) i 9,6% prodaje energetskih i ekoloških sustava. Neto dobit od 91,2 milijuna eura zabilježila je rast od 125% u odnosu na isto razdoblje 2020. Korigirana bruto dobit u prvih devet mjeseci 2021. godine iznosila je 410,7 milijuna eura, što je 36% više nego u istom razdoblju 2020. godine. Udio operativnih troškova u usklađenoj bruto dobiti u prvih devet mjeseci 2021. iznosi 70% i najmanji je u posljednjih deset godina.

Grupa Petrol je u prvih devet mjeseci 2021. godine ostvarila dobre prodajne rezultate u prodaji naftnih derivata na slovenskom tržištu, gdje je prodala 3% više nego u istom razdoblju 2020. godine, te na tržištima JIE gdje je prodaja iznosila 12 % više nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupna prodaja naftnih derivata u prvih devet mjeseci 2021. u iznosu od 2,1 milijun tona bila je 7% manja u odnosu na usporedivo razdoblje 2020. zbog manje prodaje na tržištima EU (uglavnom zbog promjene režima uvoza u Italiju). Grupa Petrol je prodajom robe u prvih devet mjeseci 2021. ostvarila 373,6 milijuna eura prihoda, 10% više nego u istom razdoblju 2020.

Prodaja ukapljenog naftnog plina iznosila je 108,3 tisuće tona, što je 5% manje Prodaja prirodnog plina iznosila je 25,3 TWh, što je 27% više nego u istom razdoblju 2020. zbog nižih temperatura tijekom sezone grijanja i veće prodaje na inozemnim tržištima. Povećana je prodaja električne energije krajnjim kupcima zbog uključivanja E 3, d.o.o. Petrol grupi. Grupa Petrol je krajem rujna 2021. imala 501 benzinsku postaju, od čega 318 u Sloveniji, 111 u Hrvatskoj, 42 u Bosni i Hercegovini, 15 u Srbiji i 15 u Crnoj Gori.

„Kapitalna politika, koja se temelji na dugoročnoj maksimizaciji prinosa dioničara, jedan je od važnih ciljeva naše strategije razvoja. Uprava Petrola d.d., Ljubljana zagovara dugoročnu stabilnu politiku dividendi, koja je također u skladu s dugoročnim razvojnim ciljevima Petrol grupe. Petrol dd, Ljubljana je 6. kolovoza ove godine, unatoč negativnim posljedicama pandemije na poslovanje u prethodnoj godini, isplatio dividendu za 2020. godinu kao i za 2019. godinu, odnosno 22,0 eura bruto po dionici“, rekla je predsjednica uprave Petrola Nada Drobne. Popović.

Solidan poslovni i financijski položaj Petrol grupe potvrdio je i Standard & Poor's 9. travnja 2021. godine ponovnom dodjelom dugoročnog rejtinga BBB sa stabilnim izgledima.

Tagovi: Petrol, Crodux, Ivan Čermak, Janez Žlak, Nada Drobne Popović, Crodux Derivati, Privredna banka Zagreb, NLB Grupa
PROČITAJ I OVO
Amerikanci će tražiti zaustavljanje Sjevernog toka 2 ako Rusija napadne Ukrajinu
RUSIJA-SAD-NJEMAČKA
Amerikanci će tražiti zaustavljanje Sjevernog toka 2 ako Rusija napadne Ukrajinu
WASHINGTON - Američki dužnosnici rekli su članovima Kongresa da imaju razumijevanja s Njemačkom oko zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu, rekao je Reutersu u utorak viši dužnosnik u Kongresu.
HEP otpisao 60 milijuna kuna tražbina stradalima od potresa
OTPIS
HEP otpisao 60 milijuna kuna tražbina stradalima od potresa
SPLIT - Hrvatska elektroprivreda (HEP) otpisala je na temelju zaključaka Vlade u prvih šest mjeseci nakon potresa na području Petrinje više od 60 milijuna tražbina kao pomoć stradalima, priopćeno je u utorak u Splitu nakon sastanka HEP Opskrbe s najvećim kupcima električne energije u Dalmaciji.
Cijene nafte nastavile oporavak i porasle iznad 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte nastavile oporavak i porasle iznad 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak, nastavivši jučerašnji oporavak od gotovo pet posto, budući da je zabrinutosti zbog utjecaja omicron soja koronavirusa na globalnu potražnju za gorivom popustila, a iranski nuklearni pregovori prekinuti, čime je odgođen povratak iranske nafte na tržišta.
Plenković pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj
KINA-HRVATSKA
Plenković pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je svečano pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj, koju je ulaganjem ukupno oko 200 milijuna eura u okolici Senja i Brinja izgradila kineska tvrtka Norinco, što je ujedno i najveće kinesko ulaganje u čistu energiju u Hrvatskoj.
BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vredan 109 miliona evra
PROJEKTI
BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vredan 109 miliona evra
BEOGRAD - Hay Galis, CEO BIG Shopping Centers grupe: Proizvodnja obnovljive energije predstavlja izvor rasta
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE