GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje

Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2024 / 10:56
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nešto više najviše dopuštene marže za benzine i dizele, koje je prošlog tjedna omogućila Vlada izmjenom Uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, i dalje onemogućuju pokrivanje svih troškova maloprodaje naftnih derivata u Slovenije i negativno utječu na poslovanje tvrtke, priopćili su iz Petrola.

Nadzorni odbor najvećeg slovenskog trgovca naftnim derivatima u četvrtak se upoznao s financijskim učincima spomenute izmjene uredbe, objavio je Petrol putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

Vlada je odlučila podići najveću dopuštenu maržu za benzin i dizelsko gorivo upravo na temelju opetovanih poziva trgovaca. Najveća dopuštena marža za litru dizela tako je ovoga tjedna promijenjena s 0,0683 na 0,0783 eura, a za litru bezolovnog benzina s 0,0694 na 0,0794 eura. Najveća dopuštena marža za ekstra lako loživo ulje ostala je nepromijenjena.

Iz dobivenih informacija o financijskim učincima izmijenjene uredbe, prema procjenama Petrola, proizlazi da, unatoč povećanju reguliranih marži pojedinih naftnih derivata, one "i dalje onemogućuju pokrivanje svih troškova povezanih s poslovanjem maloprodaje naftnih derivata u Sloveniji i negativno utječu na poslovanje društva”.

Vlada je krajem studenog prošle godine značajno smanjila maksimalnu dopuštenu maržu kako bi smanjila inflaciju. Protiv ove odluke Petrol, ali i njegov konkurent Mol Slovenija podnijeli su inicijative za ocjenu ustavnosti s prijedlogom za privremenu obustavu. Vlada te dvije inicijative smatra nedopustivim. Ustavni sud o tome još nije odlučio.

Nadzornici Petrola u četvrtak su raspravljali i o izvješću odvjetničkog društva Zaman i partneri, koje se odnosi na odluke prethodne uprave društva vezane uz sklapanje dugoročnog skladišnog ugovora o skladištenju naftnih derivata u skladištu u Zadru u 2021. i 2022. godine.

Nadzorni odbor odlučio je angažirati stručnjaka financijske struke koji će sagledati ekonomske osnove za donošenje pojedinih poslovnih odluka i utvrditi visinu potencijalne štete za društvo.

Tagovi: Petrol, marže
PROČITAJ I OVO
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE