GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol lani ostvario rekordne prihode od prodaje, no potonuo u gubitak od 12,1 milijuna eura

Petrol lani ostvario rekordne prihode od prodaje, no potonuo u gubitak od 12,1 milijuna eura
REGULIRANE CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2023 / 19:33
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema preliminarnoj nerevidiranoj procjeni, Grupa Petrol lani je ostvarila rekordnih 9,4 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 56 posto više od plana. Godinu prije iznosile su nešto manje od pet milijardi eura. Unatoč tome, imala je gubitak od 12,1 milijuna eura.

Procijenjena odstupanja rezultat su zaoštrenih uvjeta poslovanja zbog nastavka energetske krize i državnih mjera za ublažavanje njezinih posljedica, stoji u priopćenju na stranicama Ljubljanske burze.

Na poslovanje, a time i na ostvarenje plana značajno je utjecala regulacija cijena goriva, električne energije i prirodnog plina na tržištima na kojima Grupa Petrol posluje. Značajan negativan utjecaj imalo je i poslovanje Geoplina, koji je zbog rata u Ukrajini bio izložen nestašici ruskog prirodnog plina i velikoj volatilnosti cijena prirodnog plina, objasnili su.

Osim viših nabavnih i prodajnih cijena motornih goriva i energenata, na povećanje prihoda utjecala je i povećana količinska prodaja goriva i derivata potaknuta niskim cijenama te priključenjem Crodux derivata dva grupi.

Grupa Petrol lani je prodala 4,2 milijuna tona goriva i derivata, što je 13 posto više od planiranog. Zbog visokih nabavnih cijena svih energenata i utjecaja regulacije cijena goriva i ostalih energenata, povećanje se nije odrazilo na usklađenu bruto dobit. To je iznosilo 372,5 milijuna eura odn 58 posto od planiranog.

Bruto dobit iz poslovanja (EBITDA) dosegnula je 95,9 milijuna eura, što je 32 posto od plana. Najveći negativan utjecaj na to imala je regulacija motornih goriva na svim tržištima, čiji je učinak procijenjen na 180,1 milijun eura.

Na EBITDA grupe značajno je utjecao i negativan rezultat poslovanja tvrtke Geoplin, koji je rezultat neisporuke prirodnog plina po ruskom ugovoru i regulacije preostalih energenata na tržištima Slovenije i Hrvatske.

Za 2022. grupa je planirala neto dobit od 158,3 milijuna eura. Prema neslužbenim podacima, imala je gubitak od 12,1 milijun eura.

Tijekom cijele godine veliku su pozornost posvećivali kontroli troškova, ali nisu mogli u potpunosti izbjeći odstupanja od plana. Troškovi su prema procjeni iznosili 477,7 milijuna eura, a prema planovima trebali su biti 452,5 milijuna eura. Glavnina rasta povezana je s povećanjem prodaje, posebice troškova logistike, objasnili su.

Tvrtka je također morala prilagoditi svoje investicijske fondove promijenjenim okolnostima. Za daljnji razvoj planirano je 100 milijuna eura, a prema procjeni 60 milijuna eura, od čega je više od polovice za projekte energetske tranzicije.

Procijenjeni podaci ne uključuju tražene naknade štete nastale u 2022. godini zbog regulacije cijena goriva u Sloveniji (u vrijednosti od 106 milijuna eura) i Hrvatskoj (u vrijednosti od 52,1 milijun eura), također su naveli.

Tagovi: Petrol, nafta, regulirane cijene goriva, Crodux, Crodux derivati dva
PROČITAJ I OVO
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
DIZEL
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
WASHINGTON - Američki izvoz dizela u Europu gotovo je prepolovljen u veljači zbog popravaka nakon vala hladnoće i radova na održavanju rafinerija.
Strah od Feda zadržao cijene nafte ispod 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Strah od Feda zadržao cijene nafte ispod 82 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se ispod razine od 82 dolara pod pritiskom bojazni da bi američka središnja banka mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do ljeta, što bi zakočilo gospodarstvo i potražnju za energentima.
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
NAJAVE
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
DOHA - Katar će povećati proizvodnju prirodnog plina unatoč velikom padu cijena na svjetskim tržištima u posljednje vrijeme, računajući na dugoročni rast potražnje u Europi i Aziji.
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
U Sloveniji poskupljuje gorivo
GORIVO
U Sloveniji poskupljuje gorivo
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će u Sloveniji rasti uz nepromijenjene trošarine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE