GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol lani ostvario rekordne prihode od prodaje, no potonuo u gubitak od 12,1 milijuna eura

Petrol lani ostvario rekordne prihode od prodaje, no potonuo u gubitak od 12,1 milijuna eura
REGULIRANE CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2023 / 19:33
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema preliminarnoj nerevidiranoj procjeni, Grupa Petrol lani je ostvarila rekordnih 9,4 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 56 posto više od plana. Godinu prije iznosile su nešto manje od pet milijardi eura. Unatoč tome, imala je gubitak od 12,1 milijuna eura.

Procijenjena odstupanja rezultat su zaoštrenih uvjeta poslovanja zbog nastavka energetske krize i državnih mjera za ublažavanje njezinih posljedica, stoji u priopćenju na stranicama Ljubljanske burze.

Na poslovanje, a time i na ostvarenje plana značajno je utjecala regulacija cijena goriva, električne energije i prirodnog plina na tržištima na kojima Grupa Petrol posluje. Značajan negativan utjecaj imalo je i poslovanje Geoplina, koji je zbog rata u Ukrajini bio izložen nestašici ruskog prirodnog plina i velikoj volatilnosti cijena prirodnog plina, objasnili su.

Osim viših nabavnih i prodajnih cijena motornih goriva i energenata, na povećanje prihoda utjecala je i povećana količinska prodaja goriva i derivata potaknuta niskim cijenama te priključenjem Crodux derivata dva grupi.

Grupa Petrol lani je prodala 4,2 milijuna tona goriva i derivata, što je 13 posto više od planiranog. Zbog visokih nabavnih cijena svih energenata i utjecaja regulacije cijena goriva i ostalih energenata, povećanje se nije odrazilo na usklađenu bruto dobit. To je iznosilo 372,5 milijuna eura odn 58 posto od planiranog.

Bruto dobit iz poslovanja (EBITDA) dosegnula je 95,9 milijuna eura, što je 32 posto od plana. Najveći negativan utjecaj na to imala je regulacija motornih goriva na svim tržištima, čiji je učinak procijenjen na 180,1 milijun eura.

Na EBITDA grupe značajno je utjecao i negativan rezultat poslovanja tvrtke Geoplin, koji je rezultat neisporuke prirodnog plina po ruskom ugovoru i regulacije preostalih energenata na tržištima Slovenije i Hrvatske.

Za 2022. grupa je planirala neto dobit od 158,3 milijuna eura. Prema neslužbenim podacima, imala je gubitak od 12,1 milijun eura.

Tijekom cijele godine veliku su pozornost posvećivali kontroli troškova, ali nisu mogli u potpunosti izbjeći odstupanja od plana. Troškovi su prema procjeni iznosili 477,7 milijuna eura, a prema planovima trebali su biti 452,5 milijuna eura. Glavnina rasta povezana je s povećanjem prodaje, posebice troškova logistike, objasnili su.

Tvrtka je također morala prilagoditi svoje investicijske fondove promijenjenim okolnostima. Za daljnji razvoj planirano je 100 milijuna eura, a prema procjeni 60 milijuna eura, od čega je više od polovice za projekte energetske tranzicije.

Procijenjeni podaci ne uključuju tražene naknade štete nastale u 2022. godini zbog regulacije cijena goriva u Sloveniji (u vrijednosti od 106 milijuna eura) i Hrvatskoj (u vrijednosti od 52,1 milijun eura), također su naveli.

Tagovi: Petrol, nafta, regulirane cijene goriva, Crodux, Crodux derivati dva
PROČITAJ I OVO
Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
CIJENE GORIVA
Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
ZAGREB - Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici odredila nove cijene goriva te će se od sutra osnovni benzin eurosuper 95 prodavati za najviše 1,41 euro (10,62 kune) po litri, a dizel za 1,51 euro (11,38 kuna).
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga su tjedna pale, nakon dva tjedna rasta.
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
NOVI ISKORAK
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
ZAGREB - Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE