GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol i prije roka završio pripajanje Crodux derivata dva

Petrol i prije roka završio pripajanje Crodux derivata dva
PRIPAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2022 / 13:14
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Petrol je u četvrtak priopćio da je dva mjeseca prije roka završio pravno pripajanje Crodux derivata dva tvrtki Petrol d. o. o. Zagreb, čime je Petrol postao drugi najveći opskrbljivač naftnim derivatima u Hrvatskoj.

"Pripajanje društva Crodux derivati dva d. o. o. društvu Petrol d. o. o. Zagreb upisano je u sudski registar u Hrvatskoj 2. studenoga 2022. godine, čime je društvo Crodux derivati dva prestalo s radom, a cjelokupno poslovanje, zajedno sa svom imovinom i obvezama, preneseno je na društvo Petrol", navodi se u priopćenju.

Slovenski Petrol je 12. siječnja 2021. godine potpisao ugovor o kupoprodaji stopostotnog poslovnog udjela u tvrtki Crodux derivati dva, do tada u vlasništvu Ivana Čermaka, a transakcija kupnje provedena je 6. listopada 2021. godine.

Nakon završetka transakcije uslijedila je integracija poslovanja u grupu Petrol. Provedba pripajanja, kao zadnjeg koraka integracije, planirana je do kraja 2022. godine, a svi povezani postupci i poslovi uspješno su završeni dva mjeseca prije predviđenog roka, ističe se u priopćenju.

U planiranje i provedbu integracije bila uključena sva poslovna područja - prodaja, nabava, IT, kadrovski poslovi, marketing i komunikacija, logistika, ljudski resursi, pravni poslovi, ulaganja i održavanje te financije, navodi se uz ostalo u priopćenju, uz podatak da Petrol d. o. o. Zagreb danas objedinjuje oko 2.200 zaposlenika.

Preuzimanjem Crodux derivata dva grupa Petrol dobila je još 93 benzinska servisa, a sa svojih 109 postaja, sada ima ukupno 202 prodajna mjesta u Hrvatskoj. Time se tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj povećava s 13 na 23 posto, ističu iz kompanije.

Inače, u 2021. godini Petrol i Crodux su ukupno prodali 887 tisuća tona naftnih proizvoda, pri čemu se prošlogodišnji udio Croduxa računa samo od završetka transakcije, dakle od listopada 2021. nadalje.

"Time Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima i značajnog aktera na tržištima jugoistočne Europe", naglasili su iz Petola.

Predsjednica Uprave slovenskog Petrola Nada Drobne Popović ocijenila je kako je pripajanje Crodux derivata dva jedno od najvećih pripajanja u grupi Petrol u zadnjih deset godina.

"Zajedničkom nabavom naftnih derivata i trgovačke robe te s dvjema snažnim robnim markama na hrvatskom tržištu postali smo jači igrač i u rastu prodaje naftnih derivata, ostvarujemo veću prodaju dodatne ponude (gastroprograma, trgovačke robe, usluga…), povećavamo vrijednost programa vjernosti za sve klijente, jačamo rast prodaje energetskih rješenja te zajedničkim snagama jačamo i veleprodajnu mrežu. U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021. - 2025. na hrvatskom ćemo tržištu u prodajnoj mreži širiti portfelj klijenata u području energenata i usluga energetske tranzicije te ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora", istaknula je u priopćenju Drobne Popović.

Direktor Petrola Zagreb Boris Antolović Pravno naglasio je da spajanje dvaju društava u jedno olakšava poslovanje u svim aspektima te da time Petrol postaje jedno od najvećih hrvatskih poduzeća.

"Bez obzira na pravno spajanje poduzeća, zadržat ćemo robnu marku Crodux jer želimo iskoristiti njezinu snagu i ugled na hrvatskom tržištu", istaknuo je Antolović.

Po podacima iz priopćenja, grupa Petrol je u zadnjih pet godina u Hrvatskoj uložila 276,7 milijuna eura.

Grupa Petrol prisutna je u Hrvatskoj i s projektima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a vjetroelektrane Glunča i Ljubač proizvode električnu energiju koja je u prosjeku dovoljna za opskrbu 45.000 kućanstava.

U izgradnji su tri solarne elektrane - Suknovci, Vrbnik i Pliskovo, koje će s radom započeti u proljeće 2023. godine.

Grupa Petrol u Hrvatskoj također ima 66 električnih punionica za punjenje električnih vozila, u najmu ima tri skladišta naftnih derivata (Zadar, Zagreb-Žitnjak i Ploče), u najmu ima i pet skladišta ukapljenog naftnog plina (Sv. Križ Začretje, Unešić, Banići, Divoš i Kukuljanovo), a ima i tri koncesije za prirodni plin u okviru vlastitog trgovačkog društva Zagorski Metalac, s 18.000 aktivnih priključaka, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Petrol, Crodux derivati dva, Nada Drobne Popović, Boris Antolović
PROČITAJ I OVO
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
SPORNA METODOLOGIJA
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
ZAGREB - Prema novoj metodologiji, cijena plina planira se smanjiti na 41 euro po megavatsatu.
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
INTERES
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH naredne sedmice će zvanično ući u posjed parcele od 100 hiljada kvadratnih metara na području Banovića, gdje će biti izgrađena najjača solarna elektrana u našoj zemlji.
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
U MINUSU
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
BERLIN - Njemački proizvođač vjetroturbina Nordex u petak je izvijestio o većem gubitku za 2022., usred nepovoljnih makroekonomskih uvjeta, manjka opskrbe u proizvodnji i instalaciji.
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
PROTIVLJENJE
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
BEOGRAD – Većina članova Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici usvojila je stav po kome predlažu obustavu najavljene transformacije EPS-a u akcionarsko društvo, jer bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
LONDON - Cijene nafte na kraju tjedna bilježe rast na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE