GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol i prije roka završio pripajanje Crodux derivata dva

Petrol i prije roka završio pripajanje Crodux derivata dva
PRIPAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2022 / 13:14
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Petrol je u četvrtak priopćio da je dva mjeseca prije roka završio pravno pripajanje Crodux derivata dva tvrtki Petrol d. o. o. Zagreb, čime je Petrol postao drugi najveći opskrbljivač naftnim derivatima u Hrvatskoj.

"Pripajanje društva Crodux derivati dva d. o. o. društvu Petrol d. o. o. Zagreb upisano je u sudski registar u Hrvatskoj 2. studenoga 2022. godine, čime je društvo Crodux derivati dva prestalo s radom, a cjelokupno poslovanje, zajedno sa svom imovinom i obvezama, preneseno je na društvo Petrol", navodi se u priopćenju.

Slovenski Petrol je 12. siječnja 2021. godine potpisao ugovor o kupoprodaji stopostotnog poslovnog udjela u tvrtki Crodux derivati dva, do tada u vlasništvu Ivana Čermaka, a transakcija kupnje provedena je 6. listopada 2021. godine.

Nakon završetka transakcije uslijedila je integracija poslovanja u grupu Petrol. Provedba pripajanja, kao zadnjeg koraka integracije, planirana je do kraja 2022. godine, a svi povezani postupci i poslovi uspješno su završeni dva mjeseca prije predviđenog roka, ističe se u priopćenju.

U planiranje i provedbu integracije bila uključena sva poslovna područja - prodaja, nabava, IT, kadrovski poslovi, marketing i komunikacija, logistika, ljudski resursi, pravni poslovi, ulaganja i održavanje te financije, navodi se uz ostalo u priopćenju, uz podatak da Petrol d. o. o. Zagreb danas objedinjuje oko 2.200 zaposlenika.

Preuzimanjem Crodux derivata dva grupa Petrol dobila je još 93 benzinska servisa, a sa svojih 109 postaja, sada ima ukupno 202 prodajna mjesta u Hrvatskoj. Time se tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj povećava s 13 na 23 posto, ističu iz kompanije.

Inače, u 2021. godini Petrol i Crodux su ukupno prodali 887 tisuća tona naftnih proizvoda, pri čemu se prošlogodišnji udio Croduxa računa samo od završetka transakcije, dakle od listopada 2021. nadalje.

"Time Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima i značajnog aktera na tržištima jugoistočne Europe", naglasili su iz Petola.

Predsjednica Uprave slovenskog Petrola Nada Drobne Popović ocijenila je kako je pripajanje Crodux derivata dva jedno od najvećih pripajanja u grupi Petrol u zadnjih deset godina.

"Zajedničkom nabavom naftnih derivata i trgovačke robe te s dvjema snažnim robnim markama na hrvatskom tržištu postali smo jači igrač i u rastu prodaje naftnih derivata, ostvarujemo veću prodaju dodatne ponude (gastroprograma, trgovačke robe, usluga…), povećavamo vrijednost programa vjernosti za sve klijente, jačamo rast prodaje energetskih rješenja te zajedničkim snagama jačamo i veleprodajnu mrežu. U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021. - 2025. na hrvatskom ćemo tržištu u prodajnoj mreži širiti portfelj klijenata u području energenata i usluga energetske tranzicije te ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora", istaknula je u priopćenju Drobne Popović.

Direktor Petrola Zagreb Boris Antolović Pravno naglasio je da spajanje dvaju društava u jedno olakšava poslovanje u svim aspektima te da time Petrol postaje jedno od najvećih hrvatskih poduzeća.

"Bez obzira na pravno spajanje poduzeća, zadržat ćemo robnu marku Crodux jer želimo iskoristiti njezinu snagu i ugled na hrvatskom tržištu", istaknuo je Antolović.

Po podacima iz priopćenja, grupa Petrol je u zadnjih pet godina u Hrvatskoj uložila 276,7 milijuna eura.

Grupa Petrol prisutna je u Hrvatskoj i s projektima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a vjetroelektrane Glunča i Ljubač proizvode električnu energiju koja je u prosjeku dovoljna za opskrbu 45.000 kućanstava.

U izgradnji su tri solarne elektrane - Suknovci, Vrbnik i Pliskovo, koje će s radom započeti u proljeće 2023. godine.

Grupa Petrol u Hrvatskoj također ima 66 električnih punionica za punjenje električnih vozila, u najmu ima tri skladišta naftnih derivata (Zadar, Zagreb-Žitnjak i Ploče), u najmu ima i pet skladišta ukapljenog naftnog plina (Sv. Križ Začretje, Unešić, Banići, Divoš i Kukuljanovo), a ima i tri koncesije za prirodni plin u okviru vlastitog trgovačkog društva Zagorski Metalac, s 18.000 aktivnih priključaka, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Petrol, Crodux derivati dva, Nada Drobne Popović, Boris Antolović
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE