GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol dovršio preuzimanje Croduxa za 191,7 milijuna eura

Petrol dovršio preuzimanje Croduxa za 191,7 milijuna eura
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2021 / 20:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Društvo Petrol d. d. Ljubljana je završilo kupnju 100% poslovnog udjela u hrvatskoj tvrtki Crodux Derivati Dva d. o. o. Vrijednost posla je 191,7 milijuna eura.

Petrol d.d. Ljubljana će također preuzeti neto financijski dug prema bankama u visini 19,2 milijuna eura. Kupnja i refinanciranje preuzetih dugova je financirano s međunarodnim sindiciranim kreditom u visini 200 milijuna eura, koji je organizirala banka NLB d.d. zajedno s Privrednom bankom Zagreb d.d, navodi se u priopćenju.

Najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u cjelokupnoj povijesti grupe Petrol Preuzimanje društva Crodux Derivati Dva d. o. o. najveća je akvizicija društva Petrol d. d., Ljubljana u zadnjih deset godina i predstavlja najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u cijeloj povijesti grupe Petrol.

Kupnjom društva Crodux Derivati Dva d. o. o. grupa Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima u Hrvatskoj. Tim preuzimanjem grupa će dobiti još 93 benzinske postaje.

S ukupno 204 prodajnih mjesta, tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj uvećat će s 13% na 23%.

U regiji JI Europe grupa Petrol imat će 594 prodajnih mjesta. Procijenjena EBITDA društva Crodux Derivati 2 d.o.o. za godinu 2021. je 37 milijuna eura ( bez utjecaja IFRS16).

“Danas je za Petrol vrlo važan dan. Grupa Petrol se je povećala na više od 6000 predanih, srčanih i sa znanjem potkovanih zaposlenika. Svim novim suradnicama i suradnicima u društvu Crodux Derivati Dva d.o.o. želimo iskrenu dobrodošlicu u našoj, a sada i njihovoj grupi Petrol.

Vrlo dobro znamo da su zaposlenici srce svake tvrtke i vjerujemo da ćemo zajedno biti ne samo veći, već i snažniji i bolji. S povezivanjem dva snažna brenda ćemo kupcima, također i zaposlenima i dioničarima, ponuditi najbolje od obje tvrtke te kao vodeći partner u energetskoj tranziciji i dalje graditi u budućnost usmjeren ekosistem održivih, a prije svega modernijih i digitaliziranih usluga.

Tako planiramo prenijeti dobre prakse, s kojima želimo po 2025. godine postati vodeći dobavljač goriva i održivih energetskih rješenja u Hrvatskoj, koja je s današnjim preuzimanjem postala naš drugi dom”, na kraju preuzimanja i početku procesa integracije objašnjava Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol.

Ivan Čermak, vlasnik i osnivač društva Crodux Derivati Dva d. o. o. poručuje da je ovo društvo jedan od najznačajnijih prodavača naftnih derivata na hrvatskom tržištu.


“U osam godina povećali smo maloprodajnu mrežu suvremenih benzinskih postaja za gotovo duplo. Uz visoku kvalitetu motornih goriva, raznolik izbor robe i usluga te bogatu ugostiteljsku ponudu, stvorili smo široki krug vjernih kupaca.

Preko 1.100 visoko motiviranih zaposlenika dalo je važan doprinos u stvaranju Croduxa kao partnera od povjerenja.

S Petrolom nas vežu iste vrijednosti i usredotočenost na pružanje vrhunskih proizvoda i usluga za naše klijente, pa sam uvjeren da će i integrirana tvrtka uspješno poslovati”, poručio je Čermak.

Društvo Crodux Derivati Dva d. o. o. do spajanja s društvom Petrol d. o. o. ostaje neovisna tvrtka.

Spojena tvrtka će biti drugi najveći opskrbljivač naftnih derivata u Hrvatskoj, ukupni prihodi od prodaje (uključujući trošarine) grupe Petrol Zagreb i Crodux Derivati Dva d. o. o. u 2020. godini procjenjuju se na oko 1 milijardu eura, čime bi se uvrstila među najveće tvrtke u Hrvatskoj.

Grupa Petrol želi biti prvi izbor za kupnje “na putu”, što namjeravaju postići s onime što opisuju kao pružanje izvrsnog korisničkog iskustva. Spajanjem društva Crodux Derivati Dva d.o.o. s društvom Petrol d.o.o. još više će se približiti tom cilju na hrvatskom tržištu.


Uz zajedničku, široku maloprodajnu mreža na strateškim lokacijama, kupcima će još više biti dostupni njihovi proizvodi i usluge, i time namjeravaju privući nove kupce.

Na hrvatskom tržištu za sada će biti prisutni s oba snažna i prepoznatljiva brenda. Njihovim kupcima su na raspolaganju visokokvalitetna goriva, široka paleta trgovačke robe i usluga, te dobra ugostiteljska ponuda.

U grupi Petrol velika pozornost pridaje se razvoju motornih goriva, zbog toga je u godini 2021 na tržište lansirana nova generacija Q Max goriva, koja osiguravaju manju potrošnju, veću energetsku učinkovitost i niže emisije. Širi se i razvija mreža punionica za električna vozila.

Grupa Petrol svjesna je da su visoko motivirani i kvalificirani zaposlenici ključni za postizanje dobrih rezultata. Njihove aktivnosti na području obrazovanja, razvoja i nagrađivanja omogućuju ostvarivanje potencijala, jačanje profesionalnih i osobnih kompetencija, potiču suradnju i usredotočuju se na postizanje ciljeva.

“Sretni smo što nam se pridružuju zaposlenici iz Crodux Derivati Dva d.o.o. s kojima ćemo dijeliti iskustva i znanje. U udruženoj tvrtki više od 2.200 zaposlenika nastojat će osigurati izvrsno korisničko iskustvo za naše kupce”, rekla je Nada Drobne Popović, predsjednica uprave grupe Petrol.


Kupnja društva Crodux Derivati Dva d. o. o. u skladu je sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021 -2025 koja predviđa da će u 2025. Godini u maloprodajnoj mreži biti 627 suvremenih prodajnih mjesta, koja će biti namijenjena sveobuhvatnoj opskrbi kupaca “na putu”.

Široka maloprodajna mreža će biti značajna konkurentska prednost i u budućnosti, jer u njezinom razvoju uzimamo u obzir nove energente za pogon vozila, trendove mobilnosti i kupovne navike kupaca.

Poslovni plan grupe Petrol za 2021. godinu ne uključuje poslovne rezultate društva Crodux Derivati Dva d.o.o., koji će biti uključeni u konsolidirana financijska izvješća grupe Petrol za godinu 2021. u zadnjem kvartalu 2021. godine.

Procjenjuje se da će EBITDA grupe Petrol zbog toga biti uvećana za 10 milijuna eura.

Fokusiranjem na svoju temeljnu djelatnost u strateškom razdoblju do 2025. godine, Petrol održava svoju konkurentnost, istodobno preusmjeravajući svoje kapacitete u energetsku tranziciju.

Segment prodaje naftnih derivata i trgovačke robe, koji predstavlja najveći dio EBITDA grupe Petrol još uvijek ima potencijal rasta u sljedećim godinama, posebno u široj regiji JI Europe i kao takav omogućuje povećana ulaganja u obnovljive izvore energije za zelenu budućnost.


“U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021-2025 na hrvatskom tržištu ćemo prodajnom mrežom proširiti portfelj kupaca u području energenata i usluga energetske tranzicije, a ujedno ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora”, poručuje Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol.

Tagovi: Petrol, Crodux, Ivan Čermak, Crodux Derivati, Privredna banka Zagreb, NLB Grupa
PROČITAJ I OVO
BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vredan 109 miliona evra
PROJEKTI
BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vredan 109 miliona evra
BEOGRAD - Hay Galis, CEO BIG Shopping Centers grupe: Proizvodnja obnovljive energije predstavlja izvor rasta
Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je u ponedjeljak ukinula Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je donijela 14. listopada kako bi ograničila cijene benzina i dizela.
Benzin dosta jeftiniji, dizel tek par lipa po litri
CIJENE GORIVA
Benzin dosta jeftiniji, dizel tek par lipa po litri
ZAGREB - Spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti jeftiniji za 16,5 kuna ili 30-ak lipa po litri.
Prirodni plin najvažniji energent za njemačku industriju
PLIN
Prirodni plin najvažniji energent za njemačku industriju
ESSEN - Prirodni plin i dalje je glavni izvor energije za njemačku industriju, unatoč pokušajima da se smanji ovisnost o fosilnim gorivima, izvijestio je u ponedjeljak državni zavod za statistiku.
Izvješća o blagim simptomima omikrona podigla cijene nafte prema 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Izvješća o blagim simptomima omikrona podigla cijene nafte prema 72 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, potaknute nadom koju su probudila izvješća da nova varijanta koronavirusa izaziva blage simptome, što bi značilo i manju štetu za gospodarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE