GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol će tužiti Hrvatsku: Zbog mjera Vlade u srijedu zatvaraju benzinske crpke

Petrol će tužiti Hrvatsku: Zbog mjera Vlade u srijedu zatvaraju benzinske crpke
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2022 / 19:21
Autor: SEEbiz

ZAGREB - U utorak je održana skupština dioničara Petrola s koje su hrvatska i slovenska vlada pozvane da Petrolu nadoknade štetu zbog regulacije nakon uvođenja vladinih mjera.

Petrol procjenjuje da je šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu koju je pretrpio 45,6 milijuna eura.

Također, Petrol je podnio prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora podnijet će odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije.

Iz Grupe Petrol najavljuju i podnošenje inicijative za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Zakona o kontroli cijena:

“Petrol grupa očekuje od vlada Republike Slovenije i Republike Hrvatske da daju pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti. Budući da su zahvati na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji”, kaže se u priopćenju.

Prvi korak je, kako navode, zatvaranje benzinskih postaja u Hrvatskoj u srijedu, 28. prosinca 2022. od 12:00 do 13:00 sati, osim benzinskih postaja koje se nalaze na autocestama i na pomorskom dobru).

“Prodajna mjesta Petrol i Crodux sutra od 12 do 13 sati će biti privremeno biti zatvorena. Ispričavamo se zbog neugodnosti. Unaprijed se ispričavamo vjernim kupcima jer ćemo reći “ne!” interventnim mjerama na cijene goriva. One ugrožavaju pouzdanu i stabilnu opskrbu gorivom.

Stoga ćemo u srijedu, 28. prosinca 2022. godine od 12 do 13 sati u Hrvatskoj iz prosvjeda privremeno zatvoriti prodajna mjesta Petrola i Croduxa. Otvorena ostaju prodajna mjesta na autocestama i nautičkim benzinskim servisima. Sva naša prodajna mjesta ostat će otvorena za hitne službe: policiju, vatrogasce i hitnu pomoć.

Mjera nije usmjerena protiv vas, naših kupaca – stoga i vrijeme zatvaranja koje smo odabrali kako bismo vam uzrokovali što manje neugodnosti – već ukazuje na nepodnošljivu situaciju u kojoj smo se našli.

Nažalost, prisiljeni smo na drastičan potez jer regulacija cijena goriva ne osigurava pozitivno poslovanje jer Vlada Republike Hrvatske ne mari na naša upozorenja. Unatoč mnogim upozorenjima, teret regulacije snose isključivo trgovci naftnim derivatima. Prihodi državnog proračuna od prodaje naftnih derivata ostaju nepromijenjeni. Odlučili smo se na ovaj potez kako bismo pronašli zajednički jezik s državom, unaprijed osigurali stabilnu opskrbu naftnim derivatima, zaštitili više od 2.173 radnih mjesta i omogućili vam da i ubuduće posjećujete prodajna mjesta Petrol i Crodux.

Savjetujemo vam da u skladu s tim planirate točenje goriva i u navedenom periodu ne posjećujete naša prodajna mjesta u srijedu, 28. prosinca, između 12:00 i 13:00 sati.

Unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju i još jednom se ispričavamo što je do ove neugodne situacije uopće došlo”, poručuju iz Petrola.

Tagovi: Petrol, Crodux, cijene goriva, gorivo, benzin, Nada Drobne Popović
PROČITAJ I OVO
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LOŠA GODINA
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LJUBLJANA - U 2022. godini Gen-I grupa je, prema nerevidiranim podacima, povećala prihode za 21,4 posto na nešto manje od 4,1 milijarde eura, dok je neto dobit pala za 57,8 posto na 29,5 milijuna eura. Tvrtka razmišlja o novom kreditu u procijenjenom iznosu od 50 milijuna eura.
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
NAFTA
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi.
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
PLIN
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi pala je na najnižu razinu od srpnja 2021. godine, kliznuvši nakratko ispod 40 eura po megavat satu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na pragu proljeća.
Nafta pala prema razini od 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta pala prema razini od 72 dolara
LONDON - Početak novog tjedna donio je nastavak poniranja cijena nafte na svjetskim tržištima.
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
NAFTA
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
MOSKVA - Prema podacima kineske vlade, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski opskrbljivač naftom u prva dva mjeseca 2023. jer je kupovala rusku naftu koja je pod sankcijama uz velike popuste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE