GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol će tužiti Hrvatsku: Zbog mjera Vlade u srijedu zatvaraju benzinske crpke

Petrol će tužiti Hrvatsku: Zbog mjera Vlade u srijedu zatvaraju benzinske crpke
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2022 / 19:21
Autor: SEEbiz

ZAGREB - U utorak je održana skupština dioničara Petrola s koje su hrvatska i slovenska vlada pozvane da Petrolu nadoknade štetu zbog regulacije nakon uvođenja vladinih mjera.

Petrol procjenjuje da je šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu koju je pretrpio 45,6 milijuna eura.

Također, Petrol je podnio prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora podnijet će odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije.

Iz Grupe Petrol najavljuju i podnošenje inicijative za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Zakona o kontroli cijena:

“Petrol grupa očekuje od vlada Republike Slovenije i Republike Hrvatske da daju pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti. Budući da su zahvati na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji”, kaže se u priopćenju.

Prvi korak je, kako navode, zatvaranje benzinskih postaja u Hrvatskoj u srijedu, 28. prosinca 2022. od 12:00 do 13:00 sati, osim benzinskih postaja koje se nalaze na autocestama i na pomorskom dobru).

“Prodajna mjesta Petrol i Crodux sutra od 12 do 13 sati će biti privremeno biti zatvorena. Ispričavamo se zbog neugodnosti. Unaprijed se ispričavamo vjernim kupcima jer ćemo reći “ne!” interventnim mjerama na cijene goriva. One ugrožavaju pouzdanu i stabilnu opskrbu gorivom.

Stoga ćemo u srijedu, 28. prosinca 2022. godine od 12 do 13 sati u Hrvatskoj iz prosvjeda privremeno zatvoriti prodajna mjesta Petrola i Croduxa. Otvorena ostaju prodajna mjesta na autocestama i nautičkim benzinskim servisima. Sva naša prodajna mjesta ostat će otvorena za hitne službe: policiju, vatrogasce i hitnu pomoć.

Mjera nije usmjerena protiv vas, naših kupaca – stoga i vrijeme zatvaranja koje smo odabrali kako bismo vam uzrokovali što manje neugodnosti – već ukazuje na nepodnošljivu situaciju u kojoj smo se našli.

Nažalost, prisiljeni smo na drastičan potez jer regulacija cijena goriva ne osigurava pozitivno poslovanje jer Vlada Republike Hrvatske ne mari na naša upozorenja. Unatoč mnogim upozorenjima, teret regulacije snose isključivo trgovci naftnim derivatima. Prihodi državnog proračuna od prodaje naftnih derivata ostaju nepromijenjeni. Odlučili smo se na ovaj potez kako bismo pronašli zajednički jezik s državom, unaprijed osigurali stabilnu opskrbu naftnim derivatima, zaštitili više od 2.173 radnih mjesta i omogućili vam da i ubuduće posjećujete prodajna mjesta Petrol i Crodux.

Savjetujemo vam da u skladu s tim planirate točenje goriva i u navedenom periodu ne posjećujete naša prodajna mjesta u srijedu, 28. prosinca, između 12:00 i 13:00 sati.

Unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju i još jednom se ispričavamo što je do ove neugodne situacije uopće došlo”, poručuju iz Petrola.

Tagovi: Petrol, Crodux, cijene goriva, gorivo, benzin, Nada Drobne Popović
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE