GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol će nakon preuzimanja Croduxa držati 23 posto hrvatskog tržišta

Petrol će nakon preuzimanja Croduxa držati 23 posto hrvatskog tržišta
DRUGI IGRAČ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2021 / 09:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Slovenska energetska grupacija Petrol preuzela je prošlog tjedna 91 benzinsku postaju tvrtke Crodux, u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka koji se time praktički povukao iz poslovanja u maloprodaji naftnih derivata.

Za slovensku kompaniju ova kupoprodaja, čija se vrijednost procjenjuje na 150 do 200 milijuna eura, najveća je pojedinačna investicija u zadnjih deset godina, a s akvizicijom Čermakovih benzinskih postaja Petrol je došao do značajnih 23 posto udjela na hrvatskom maloprodajnom tržištu naftnih derivata.

Petrol je sklapanjem ovog posla koji još čeka blagoslov agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ujedno otkupio najveći broj benzinskih crpki odjednom, otkad slovenska kompanija postoji, ali i nastavak postojeće te priprema nove strategije širenja poslovanja, posebno u Hrvatskoj. Ne kriju to ni u samom Petrolu, odakle ovih dana poručuju kako je širenje poslovanja u Hrvatskoj dio strateškog promišljanja razvoja, a hrvatsko je tržište, ističu, najbliže slovenskom i geografski i gospodarski, kao i po razvoju tržišta naftnih derivata, kupovnoj moći i kulturi, piše Novi list.

Na hrvatskom tržištu Petrol je značajno učvrstio svoju poziciju koju gradi već dva desetljeća i sada je drugi po jačini »igrač« u maloprodaji naftnih derivata. Jedna od najznačajnijih akvizicija, uz sadašnju kupovinu Croduxovih crpki, za Petrol je bila kupovina većinskog udjela od 51 posto, u tvrtki Euro-Petrol Joze Kalema, inače poslovnog partnera Petrola, 2008. godine. Tri godine kasnije, Petrol je od Kalema otkupio i preostalih 49 posto vlasničkog udjela, postavši tako stopostotni vlasnik 50 benzinskih crpki u 14 županija. Ukupna vrijednost kupoprodaje Euro-Petrola iznosila je nešto više od 70 milijuna eura, prema podacima objavljenima u slovenskim medijima.

Danas Petrol ima ukupno preko dvjesto maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj, što ga čini drugim po snazi igračem na našem tržištu. Na prvom je mjestu i dalje, uvjerljivo, Ina, s više od 450 maloprodajnih mjesta, no dok je Inin udio kolača na tržištu maloprodaje u zadnjih dvadeset godina konstantno opadao, slovenska je kompanija sustavno povećavala broj svojih benzinskih crpki u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji.

U trenutku kada je MOL preuzimao Inu, 2002. godine ona je imala ukupno 470 crpki (od čega sedamdesetak na tržištu BiH), odnosno za četvrtinu više nego što ih je u tom trenutku imao Petrol, s tim da je Ina prethodno ostala bez gotovo 200 crpki u Srbiji. U međuvremenu je Ina došla do brojke od oko 500 maloprodajnih mjesta, s tim da je broj u BiH opao na niti pedeset, a Petrol je, s najnovijom akvizicijom, ukupan broj svojih benzinskih crpki povećao na oko šesto. U istom razdoblju Slovenci su broj maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj povećali za preko deset puta – od skromnih 18 crpki u 2002. godini, stigli su do brojke od preko dvije stotine. Slično se u istom razdoblju događalo i s ukupnim poslovanjem Petrola i Ine.

Dok je Petrol 2002. godine imao upola manje prihode i šest puta manju dobit od Ine, prihodi Petrola zadnjih su godina za oko dvije trećine veći od Ininih. Pritom Petrol nije vertikalno integrirana naftna kompanija, poput Ine, odnosno ne raspolaže vlastitim izvorima nafte i plina, kao ni rafinerijskom preradom, već se na polju naftnih derivata bavi praktički isključivo trgovinom. No Petrol je svoje poslovanje razgranao i na izgradnju plinske mreže i distribuciju plina, te na poslovanje u segmentu opskrbe električnom energijom, vodoopskrbu i zaštitu okoliša, evoluiravši u značajnu energetsku kompaniju s vrlo širokim spektrom poslovanja koja uspješno drži korak s vremenom.

Tagovi: Petrol, Crodux, kompanija Ina, Ivan Čermak, Tifon, Euro-Petrol, Jozo Kalem
PROČITAJ I OVO
Cene goriva ne bi trebale dramatično rasti
GORIVO
Cene goriva ne bi trebale dramatično rasti
BEOGRAD - Prošlu sedmicu obeležile su procene da će do kraja godine zapravo doći do ozbiljnog rasta u potrošnji sirove nafte.
Wood Mackenzie: Barel nafte pada na deset dolara do 2050.
PROGNOZE
Wood Mackenzie: Barel nafte pada na deset dolara do 2050.
NEW YORK - Cijene nafte porasle su šest posto u proteklih tjedan dana, kao rezultat OPEC-ovog izvještaja iz travnja, u kojem kartel predviđa da će globalna potražnja nafte porasti na 96,5 milijuna 159-litarskih barela dnevno ove godine, nešto više od prognoze u ožujku.
IAEA potvrdila da je Iran počeo obogaćivati uranij do 60 posto čistoće
URANIJ
IAEA potvrdila da je Iran počeo obogaćivati uranij do 60 posto čistoće
BEČ - Iran je započeo postupak obogaćivanja uranija do 60 posto čistoće u nadzemnom nuklearnom postrojenju u Natanzu, priopćila je u subotu agencija za atomsku energiju Ujedinjenih naroda i time potvrdila ranije izjave iranskih dužnosnika.
Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima na 67 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje i gospodarskim oporavkom u Kini i SAD-u koji su prevagnuli nad rastom broja zaraženih u pojedinim velikim zemljama.
Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
GORIVO
Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
BEOGRAD - Svedoci smo čestih negodovanja da je gorivo sve skuplje i skuplje, te da davno nismo osetili smanjenje cene po litru za dizel i benzin. Građani Srbije koji žive blizu granice odlučuju se da idu u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju jer se po njihovim rečima "i više nego isplati".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE